Zwanger raken zonder sperma.

by Tamara

Ja beste mannen, maak jullie borst maar nat! Binnenkort hebben we jullie helemaal niet meer nodig om kinderen te verwekken! Oké, dat is natuurlijk niet helemaal waar. Want je hebt wel degelijk mannelijke cellen nodig om een kindje te maken. Maar onlangs is er een methode ontdekt om kunstmatig zaad op te kweken uit mannelijke cellen, wat leed tot een zwangerschap en gezonde nakomelingen! Maar, hoe zit dat nou?

Verhaal zonder staartje.

Nou mannen, maak je maar geen zorgen hoor, want voorlopig hebben we jullie echt nog wel nodig om ons voort te kunnen planten. In China (waar anders) hebben wetenschappers een techniek uitgevonden die het mogelijk maakt om van stamcellen van een man, een spermacel te maken. Deze kunstmatige spermacel heeft geen staart, dus hij kan niet ‘zwemmen’ en zo zelf zijn weg naar het eitje vinden. Maar het is wel mogelijk om de cel bijvoorbeeld in te planten in een eicel en vervolgens weer terug te plaatsen bij de vrouw.

Althans, in theorie dan. De methode is uitgetest bij muizen, waarbij er uit een mannelijke stamcel een spermacel opgekweekt werd. Deze werd geïmplanteerd in een eicel en de bevruchte eicel werd vervolgens ingebracht bij een vrouwelijke muis, met een heleboel gezonde muizenbaby’s tot gevolg!

Wanneer is het mogelijk?

Nu duurt het echt nog wel een tijdje voordat deze techniek bij mensen gebruikt kan worden. Maar het zou echt een enorme uitkomst zijn voor mannen die bijvoorbeeld zwak, of geen zaad produceren. De techniek maakt het voor hun mogelijk om een kind de krijgen wat ook echt van hem is, terwijl er anders misschien over gegaan zou worden op donorzaad.

Je hoort heel vaak da het mensen beangstigd wat er tegenwoordig mogelijk is met de wetenschap en mensen vragen zich terecht af of we in sommige gevallen niet te er gaan met ‘kunstmatige’ voortplanting. Neem nou bijvoorbeeld die bejaarde vrouw in Italië een paar jaar geleden die een tweeling kreeg door vruchtbaarheidsbehandelingen en 3 jaar later overleed. In zulke gevallen vind ik eerlijk gezegd wel dat de wetenschap gewoon te ver gaat. Maar dit onderzoek wat ik hierboven beschrijf vind ik oprecht een hele mooie ontwikkeling.

Wat vindt jij hiervan? Vind jij dat de wetenschap te ver gaat in het realiseren van anders onmogelijke zwangerschappen, of moedig jij dit juist aan? 

Misschien vind je dit ook leuk

19 comments

Bregje 29 februari 2016 - 17:20

Ik vind het mooi dat er steeds meer mogelijkheden komem voor stellen die niet via de natuurlijke weg zwanger kunnen raken.

Reply
Kelly 29 februari 2016 - 16:45

Het is best eng wat ze allemaal kunnen met de wetenschap, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook wel goed vind dat dit soort dingen onderzocht worden. Zoals meerderen al zeiden, stel je bent al jaren bij elkaar maar je hebt bij de conceptie van het kindje waar je samen van droomt hulp van de wetenschap nodig, waarom dan niet?

Reply
Michelle 29 februari 2016 - 12:00

Ondanks dat ik het gevoelsmatig wel heel ver vind gaan kan ik me voorstellen dat het juist voor onvruchtbare mannen een uitkomst kan zijn. Lijkt me alleen niet de bedoeling dat we ineens allemaal geen man meer nodig hebben om kinderen te krijgen, dus waar trek je dan een grens? Lastige kwestie.

Reply
Kelly 29 februari 2016 - 11:41

Hahahah wat een toekomst beelden!!! Voor het feminisme erg goed, maar ik blijf lekker oldskool met huis boompje beestje mannetje

Reply
Jodi - liefthuis 29 februari 2016 - 11:38

Ik hou van feitjes en gekke weetjes. Ik vind het leuk dat jij regelmatig dit soort artikelen plaatst. Over onderzoeken gekke weetjes enzo.
Dit zal toch nooit echt gebruikt gaan worden?

Reply
Sandy 29 februari 2016 - 10:29

Wauw waar gaat onze toekomst heen, geef mij maar een man waar je van kunt houden. Maar misschien is het over een paar jaar wel heel anders, ben benieuwd.

Reply
Mathiske's mama blog 29 februari 2016 - 09:13

Bij hele oude vrouwen vind ik het te ver gaan. Dan weet je bijna zeker dat kindjes op jonge leeftijd zonder ouders komen te zitten. Ik snap dat sommige mensen dit te ver vinden gaan, maar die staan niet stil bij de andere kant van het verhaal denk ik.

Reply
Angela - Mama met passie 29 februari 2016 - 08:58

Ik ben er nog niet helemaal over uit, maar als ik bedenk dat mijn man onvruchtbaar zou zijn en we op die manier toch een kindje kunnen krijgen, dan zou ik het zeker doen.

Reply
Jessica 29 februari 2016 - 08:53

Dit is een mooie uitkomst voor mannen die onvruchtbaar zijn. Maar om dit “standaard” te gaan gebruiken, nee daar doe je ook vrouwen geen lol mee als die hormonen moeten gaan spuiten enzo.

Reply
Liess 29 februari 2016 - 08:06

Ik ben natuurlijk niet tegen ivf ofzo btw !

Reply
Liess 29 februari 2016 - 08:05

Kan me niet voorstellen dat je hier sterke kinderen van krijgt.
Feit is met ivf, is al onnatuurlijk,ze kiezen een goed bewegend en zwemmen zaadje maar niet het sterkste zaadje… laat staan als ze kunstmatig zaad gaan maken.

Uitkomst , ja, te ver, misschien. ..

Reply
Charlotte 29 februari 2016 - 07:59

Bizar eigenlijk als je erover nadenkt… Maar aan de andere kant kan ik me wel voorstellen dat het een geweldige uitkomst biedt wanneer je niet op de natuurlijk manier zwanger kan worden…

Reply
Lonneke 29 februari 2016 - 07:33

Jeetje het gaat wel erg ver inderdaad. Het is bizar maar wel fijn dat het mogelijk is voor mensen die het nodig hebben!
Ben erg benieuwd hoe deze ontwikkeling verder gaat lopen.

Reply
Nicole 29 februari 2016 - 07:29

Dit zou een fantastische uitkomst zijn voor onvruchtbare mannen. Ik zie hier niets enge in ofzo, stel dat jouw man onvruchtbaar is en je kunt zo toch samen een kindje krijgen, dan is dat toch mooi?

Reply
Bianca Schrijft 29 februari 2016 - 07:10

Het is heel moeilijk om te bepalen waar je lijnen neerlegt. Ik durf dan ook niet echt duidelijk een antwoord te geven. Er zijn zoveel voors en tegens te benoemen. In mijn privé omgeving krijg ik met dit soort stellingen ook vaak te horen dat ik niet kan/mag reageren omdat we bewust geen kinderen hebben. Misschien heb ik daarom juist een andere kijk die heel boeiend kan zijn, maar goed.

Reply
Josan 29 februari 2016 - 06:26

Ik vind ook dat sommige dingen tegenwoordig te ver gaan. Niet alles wat kan is wenselijk if moeten we daarom ook willen. Terwijl er babylijkjes in vuilcontainers worden gedumpt waar we blijkbaar niemand voor kunnen vinden om voor te zorgen maken we het aan de andere kant mogelijk dat mensen via onnatuurlijke middelen zwanger worden. Ivf en zo vind ik een mooie uitvinding maar dit is een scène die vooral in een sciencefiction film thuis hoort.

Reply
Simpel, met een snufje liefde 29 februari 2016 - 06:24

Ik vraag me soms ook weleens af waar het eind is met al deze onderzoeken. Als je een ziekte hebt dan vind ik het oke om er voor te kiezen om een gezond kindje terug te laten plaatsen, maar als je al heel oud bent en dan nog kinderen krijgt dan vraag ik me echt af hoe het over 10 jaar eruit ziet.

Reply
Channa 29 februari 2016 - 06:11

Ik krijg van dit soort dingen altijd de kriebels! Hoe verzin je het om dit soort dingen toch te testen… vind het wel ver gaan ja!

Reply
Anoniem 6 januari 2017 - 05:22

Jij kent het gevoel niet van ongewenst zwanger zijn denk ik.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.