Zwanger na verlies moeder.

by Tamara

In mijn vorige blog kon je al wat lezen over het verlies van mijn moeder bijna 4 jaar geleden. Maar met alleen het verdriet over het verliezen van iemand is het helaas nog niet gedaan. Je zult altijd last houden van dit gemis, bij kleine dingen, zoals een eerste woordje of wanneer je haar favoriete liedje hoort, maar ook bij grote dingen zoals een zwangerschap. En dat gemis van je moeder tijdens je zwangerschap is iets waar ik het vandaag over wil hebben.

image

Dit is mijn moeder begin 1991..  En in die kleine bolle buik? Daar zit ik! Ik was een drukke baby die zo hard schopte dat mijn moeder gekneusde ribben opliep! Oeps! Sorry! Mijn ouders wisten het geslacht niet, maar hadden wel zo’n voorgevoel dat ze vast roze vloerbedekking op mijn kamertje gelegd hadden.

image

21 februari 1991 werd ik na een heftige bevalling geboren en had ik van mijn ouders, een vader en moeder gemaakt.

Mijn moeder heeft elk detail van haar zwangerschappen opgeschreven, alles heeft ze bewaard. Zo heb ik een positieve zwangerschapstest, een navelklem, alle bonnetjes van aankopen en alle documenten rond de zwangerschap en bevalling.

Vroeger vond ik dat een beetje raar, je bewaard die rommel toch niet allemaal? Doe mij maar fotoboeken! Veel leuker! Maar nu ze er niet meer is en ik zwanger ben ben ik heel erg blij dat ik dat allemaal heb. Natuurlijk vult het maar een klein beetje van de leegte van het niet hebben van een moeder op, maar ik heb tenminste nog beschrijvingen van alles wat ik haar niet meer kan vragen en ze me niet meer kan vertellen.

image

Toch blijft het allemaal heel erg moeilijk. Ik weet dat ze ondanks dat ze ook haar mindere periodes had, echt een geweldige oma geweest zou zijn. Zo een die uren met je gaat knutselen, stiekem snoepjes geeft en meegelpt op je kinderfeestje.

Ik weet dat mijn moeder het geweldig vond om oma te worden en die 4 maanden dat ze ervan heeft mogen genieten, moeten echt heerlijk voor haar zijn geweest. Constant vroeg ze of ze Maxim mocht knuffelen, of ze foto’s mocht maken en keek ze bij hem.

1 van haar grootste doelen was, dat als ze in de zomer weer ‘beter’ was, ( mijn moeder gad vooral in de winter heel erg veel last van depressies, in de zomer was ze vaak wat ‘manisch’ maar wel een stuk vrolijker en ze zag het ook wat zonniger in) dat ze dan een rondje met de kinderwagen wilde lopen. Helaas is dat er nooit van gekomen.

image

Ik val een beetje in herhaling met mijn vorige blog, maar het zijn de kleine, gewone dingen die ik vreselijk mis. Even bellen om iets over de jongens te vertellen, even langsgaan voor een kopje thee of even wat dingen kunnen vragen over hoe zij dingen deed toen ze zwanger was.

26 april komt steeds dichterbij en ik zie er vreselijk tegenop. Ik mis haar zo ontzettend.

Daarom hoop ik maar dat ze vanaf haar wolkje toch nog wat mee kan kijken met hoe het hier gaat. Hoe haar twee kleinzoons steeds groter worden en hoe ze straks voor de derde keer oma word!

Nog een paar daagjes tot de 26ste.. Ik hoop dat het ooit makkelijker word..

 

Misschien vind je dit ook leuk

18 comments

Cinder 15 januari 2017 - 13:39

Erg emotioneel na dit te hebben gelezen, mijn moeder is moment erg ziek en zal niet lang meer leven. Ben op het moment tien weken zwanger, wetend dat ik dit ook met mijn moeder mee zal maken. Na het verlies van mijn vader 5 jaar geleden is onze band nog hechter geworden. Ik hoop dat mijn moeder de geboorte van mijn eerste kindje zal meemaken maar ik vrees het ergste. Gelukkig heeft mijn moeder ook alles bewaard.
Veel sterkte en bedankt voor je blog

Reply
Linda 22 april 2016 - 18:53

Hier is 10 mei die dag…die dag dat het gemist even weer extra binnenkomt. Ik vind het een fijn gevoel om die dag met mijn kids naar haar graf te gaan. Even samen denken aan oma, herinneringen ophalen die ik deel met mijn jongens, aangezien zij haar nooit hebben gekend.

Reply
Nicole 22 april 2016 - 13:20

Mijn moeder zou morgen 60 zijn geworden. Helaas werd ze niet ouder dan 54. Ik voel precies hetzelfde. Sterkte meis.

Reply
Mandy1991 22 april 2016 - 08:38

Zo herkenbaar! Mis mijn moeder ook echt elke dag. Vooral die kleine dingen die jij ook omschrijft. Mijn moeder is overleden 2 dagen voordat ik ontdekte dat ik zwanger was. Mijn kleine boef is nu alweer bijna 2 jaar. Nu ik weer zwanger ben van de 2e (13 weken nu) komt alles weer boven. En is het gemis weer een stuk heftig. Gelukkig slepen mn man en kid (s) mij hierdoor heen.
Veel sterkte!

Reply
MamaMar 13 januari 2016 - 00:27

Een oud berichtje van je gelezen..

Na 6jaar .. onmogelijk was het niet maar zou niet makkelijk gaan.. En dan toch nog …

Vandaag 14 weken zwanger…
Voor het eerst zonder mijn moeder..
21-01 is het alweer 2jaar.. 2jaar zonder mijn mams..

Omdat ik al 2 kindjes heb…
Weet ik precies hoe ze reageren zou, Als ik haar had kunnen bellen om te vertellen dat ze weer oma zou worden..
Wat had ik dat graag nog gedaan..

Er gaat geen dag voorbij, dat ik niet aan haar denk…
Ik mis haar nog elke dag..
Alleen maar meer en meer..

Zij .. Zij was de enige die mij beter kende dan ik zelf.. Mijn steun en toeverlaat… Mijn beste vriendin
Mam … Wat mis ik jou zeg ….!!!!

Wat had ik je nog graag hier gehad..

Reply
Saar 22 mei 2015 - 00:22

Ik moest even slikken, 26 april was mijn moeder precies een half jaar geleden overleden (26okt 2014) en ik was toen 22 weken zwanger . Ik ben afgelopen februari bevallen van een gezonde dochter , maar ik voel precies wat je beschrijft . Nu zit ik ook weer in tranen dit soort blogs op te speuren, het slijt zeggen ze. Maar soms lijkt het alsof het gemis alleen maar erger word .. 🙁

Reply
Lisanne 25 april 2015 - 11:00

Pfff, blijf het heftig vinden hoor! Zeer bijzonder dat je zo veel spulletjes hebt van je moeder toen ze zwanger was en van je jeugd. Lijkt me heel lastig om alles zonder moeder te doen. Ik vind het soms al lastig dat ze zo ver weg woont, maar dan mag ik absoluut niet klagen! Sterkte!!

Reply
Neeltje 24 april 2015 - 23:24

Heel verdrietig! Heel veel sterkte zondag…

Wellicht had je ‘t al gezien maar in de viva mama staat deze maand een artikel hierover: ‘moeder zonder moeder’.

Reply
Tamara 25 april 2015 - 09:18

Heel erg bedankt! Zal eens kijken!

Reply
Nicky 22 april 2015 - 16:07

Veel makkelijker wordt het niet maar je leert er wel mee leven. Mijn moeder is ruim 3 jaar geleden overleden en ik kan me helemaal in je gevoel inleven. Heel veel sterkte voor de komende dagen.

Reply
sofiemailt 21 april 2015 - 23:31

Het lijkt mij ook heel erg moeilijk! Ik weet nog dat ik toen ik net moeder was, zo graag bevestiging kreeg van mijn moeder dat ik het goed deed. Dat kreeg ik gelukkig wel, lijkt me echt een groot gemis als je zoiets niet kan delen. Sterkte de komende dagen!

Reply
Mama Marijke 21 april 2015 - 23:19

Sterkte! Heftige periode! Foto’s zijn echt superlief! Die moet je koesteren!

Reply
Colinda 21 april 2015 - 19:18

Sterkte, op zulke momenten mis je haar wat heel logisch is. Dat heb ik met mijn vader ook, zeker bij bepaalde dingen zoals toen ik ging trouwen, het krijgen van mijn kinderen, afstuderen etc, mijn man heeft hij ook nooit gekend.
En rond het overlijden blijft het altijd even heftig, Veel sterkte.

Reply
Sylvie 21 april 2015 - 17:43

Heel veel sterkte de 26e! Lief dat je de foto’s plaatst die zij voor je heeft ingeplakt, ze zijn erg leuk!

Reply
Lifesabout 21 april 2015 - 17:16

Heel mooi geschreven…en wat waardevol die spulletjes die ze heeft bewaard! Liefs!

Reply
lin 21 april 2015 - 14:14

dikke knuffel voor jou meis!

Reply
Madeleine 21 april 2015 - 09:13

Sterkte meid! Een virtuele knuffel voor jou!!!!!

Reply
Yvonne 21 april 2015 - 09:10

Een hele dikke knuffel voor jou!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.