Zwanger en tillen. Waarom mag dat niet?

by Tamara
zwanger en tillen

‘Zou je dat nou wel doen?’ zei een vrouw bezorgd tegen me toen ik laatst een boodschappentas (die niet eens zwaar was) in de fiets tilde. Ik had er eigenlijk niet zo bij stil gestaan. Natuurlijk weet ik wel dat je beter niet zwaar kunt tillen als je zwanger bent, maar tja.. Met 3 kinderen is het soms niet te voorkomen, zeker niet als je af en toe ook nog eens boodschappen moet doen. Ik weet wel dat zwanger en tillen niet mag, maar waarom dat nou precies zo is? Dat weet ik eigenlijk niet. Dus ik ging op zoek naar het antwoord waarom zwanger en tillen niet samen gaan.

Zwanger en tillen. Waarom mag dat niet?

Eigenlijk kom je er ook als zwangere niet onderuit dat er af en toe wat getild moet worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld andere kinderen, maar dus ook boodschappentassen of de stofzuiger van de trap naar beneden. Ook met die nesteldrang is het af en toe niet handig dat je niet zwaar mag tillen. Zo til ik de laatste tijd net even iets te vaak emmertjes met sop of til ik weer alle spullen op die naar beneden moeten voor de stort. Maar tillen in je zwangerschap is dus echt best wel gevaarlijk en kan ook na je bevalling nog gevolgen hebben.

Waarom zwanger en tillen niet samengaat.

In je zwangerschap zijn je buikspieren slapper dan normaal. Dit komt omdat ze door je groeiende buik uitgerekt worden en iets dat dunner is is natuurlijk minder sterk dan iets wat gewoon dik en stevig is. Ook staan je buikspieren wat uit elkaar, waardoor ze minder kunnen opvangen. Wanneer je tilt belast je je buikspieren en zeker wanneer je dit niet op een goede manier doet, kun je je spieren zo behoorlijk overbelasten. Bovendien is het zo dat wanneer je niet zwanger bent, je rug en je buikspieren samenwerken om gewicht te dragen. Wanneer je zwanger bent en de functie van de buikspieren neemt af, dan moeten je rugspieren dus extra hard werken om dit op te vangen. Nu heeft je rug het al flink te verduren tijdens een zwangerschap vanwege het gewicht van je buik en de baby, dus je snapt vast wel dat je rugspieren het niet erg fijn vinden om nog meer gewicht te dragen.

Hoe til je op een goede manier als je zwanger bent?

Toch kun je af en toe echt niet voorkomen dat je moet tillen. Toen ik zwanger was van Floris liep Maxim bijvoorbeeld nog niet en moest ik hem vaak tillen. Je kunt niet tegen je kind zeggen van: ‘Tja, sorry maar mama is zwanger dus je loopt zelf die trap maar op.’ Als je het niet kunt voorkomen dat je iets moet tillen, doe dit dan altijd op een goede manier. Ga door je knieën, zorg dat je rug recht blijft, pak datgene wat je wilt tillen op en sta met rechte rug weer op. Zo belast je je buik en rugspieren het minste. Maar het beste is natuurlijk gewoon voorkomen dat je teveel moet tillen. En dat is heeeel lastig, ik weet het!

Wist jij al dat zwanger en tillen niet samengaan? En hoe loste jij het op in je zwangerschap wanneer je dingen moest tillen? Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Patricia 29 juli 2017 - 06:11

Wat vaker hulp ingeschakeld, maar ik had gelukkig geen last van nesteldrang, dus er hoefde ook niet zoveel getild te worden.

Reply
Natasja 28 juli 2017 - 07:01

Dat werd mij door een collega al verteld toen ik nog maar 11 weken zwanger was. Ik mocht vanaf 22 weken niet meer tillen ivm bloedingen. Heel irritant omdat ik nu met 30 weken last begin te krijgen van nesteldrang. Maar de gezondheid van mijn meisje en mijzelf gaat voor. Het scheelt fat ik inderdaad nog geen andere kinderen heb…

Reply
Roxanne 28 juli 2017 - 06:35

Toen ik zwanger was van Marcel, liet ik de zware boodschappen vaak bezorgen of klaar zetten bij een afhaalpunt zodat Pel ze kon halen. Voor de rest liep ik dan 2 of 3 keer langzaam op en neer. Had ik meteen wat beweging. Verder kan ik het me niet zo goed meer herinneren?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.