Zo krijgt je Pilea heel snel baby’s! ( En zo moet je ze stekken)

by Tamara

Inmiddels heb ik sinds ongeveer een jaar een aantal pilea’s in huis. Toen ik deze plantjes voor de eerste keer zag vond ik ze al enorm leuk, maar omdat ik op dat moment nog niet echt groenen vingers had ( en het zelfs presteerde om vetplanten te vermoorden) besloot ik er maar geen te kopen. Tot ik ongeveer een jaar geleden tot de stap waagde en eentje kocht. Die plant kreeg al heel snel baby’s en inmiddels hebben de baby’s ook baby’s . Vooral in de laatste maanden gaat het ineens echt mega hard en toen we een tijdje geleden terugkwamen van vakantie, zaten de beide potten ineens helemaal vol! Hoe je ervoor zorgt dat je heel veel baby’s krijgt en wanneer je deze kunt stekken? In deze blog vertel ik hoe het mij gelukt is,

Hoe verzorg ik mijn Pilea?

Ik had ooit één plant, die een paar weken na aankoop al stekjes kreeg, Die heb ik destijds allemaal weggegeven en hoewel ik toen een beetje bang was dat hij geen baby’s meer zou krijgen, kreeg hij ze vrij snel daarna weer. Alleen toen was ik zo slim om hem te verplaatsen en toen was het ineens gedaan met de pret. Hij wilde niet meer groeien en hij gaf ook geen baby’s meer.

Inmiddels heb ik iets gevonden dat voor mijn planten heel erg goed werkt en dat is iets heel anders dan op de meeste sites staat. Daar staat dat hij 1 keer per week een beetje water moet en dat hij vooral niet in het volle zonlicht mag staan. Gek genoeg is dat bij mijne juist andersom. ik geef hem twee keer per week een beetje water, waarvan 1 x met voeding. ( Plantenvoeding van de Lidl haha) en hij staat bij het raam in de volle zon. Sinds ik deze dingen doe, gaat het ontzettend hard met de beide planten. Ze zitten helemaal vol met kleine plantjes en ik zit momenteel een beetje te twijfelen of ik ze laat zitten of ze eruit haal. Ik wil namelijk heel graag een grote volle plant hebben, dus ik laat ze voorlopig lekker zitten.

Hoe stek je een Pilea?

In principe kun je een Pilea al stekken vanaf dat het een heel klein mini plantje is.  Deze snijd je dan met een scherp mesje met zoveel mogelijk wortel af. Je kunt hem dan meteen in een potje zetten, maar hier werkte het beter om ze eerst in een glaasje water te zetten, tot ze worteltjes krijgen en daarna pas in de grond te zetten. Ze zijn heel makkelijk te stekken en als je het niet snapt kun je altijd één van de honderden youtube filmpjes hierover kijken.

Ik hoop dat het bij jullie net zo goed werkt als bij mij!

 

Misschien vind je dit ook leuk

8 comments

Anoniem 19 februari 2022 - 01:49

Hoi, ik heb ondertussen al verschillende pannenkoek planten, mijn moederplant is ongeveer 4jaar oud, heb al vele stekjes genomen, en nu na 4 jaar krijgt mijn moederplant ineens bloemetjes, raar, maar waar, 🥰

Reply
Anoniem 26 december 2021 - 22:03

Ik heb nu de eerste Pilea in huis.Ik moet veel planten weg geven groeien zo hard het is mijn hobby.,Ik gebruik strkken poeder, om planten te vermeerderen. Gaat heel goed..gt.J.Kruisman

Reply
Anoniem 27 juli 2021 - 11:21

Oké wij zullen het uittesten. Bedankt voor de info

Reply
Pippa 7 juni 2019 - 12:26

Je kunt het beste wel de stekjes eruit halen, anders gaat er te lang te veel van alle energie naar de stekjes ipv de moeder plant!?

Reply
Anoniem 16 mei 2019 - 19:07

Hoi, ik spray regelmatig met regenwater en ik zie ze dagelijks groeien.

Reply
mamamaaiMaya 16 mei 2019 - 09:40

hier precies hetzelfde, mijn grootste plant staat vol in de zon. En 1x per week water is hier echt te weinig maar misschien ligt dat ook aan je huishouden. Ik merk het bij al mijn planten namelijk. Ik heb ze 1x allemaal verhuist naar mijn moeder en daar deden ze het prima op 1x water per week terwijl ze hier echt gaan slap hangen.

Reply
Esra 16 mei 2019 - 09:18

Was zo benieuwd naar je blog! Zo doe ik het ook ? inmiddels ben ik oma van 4 baby pilea’s. Super leuk om ze te stekken en weg te geven.

Reply
Kirsten Mamagisch 16 mei 2019 - 07:31

Hier staan ze in het raamkozijn van de keuken, in de zon en ze krijgen iedere dag een klein plensde water en ze groeien als kool! Zo zie je maar, niet altijd het advies opvolgen wat ‘ergens’ staat en lekker je eigen plan trekken 😉

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.