In 1 week dag en nacht zindelijk, zo doe je dat!

by Tamara
in één week zindelijk

Het moment is eindelijk daar dat onze kleine ( of stiekem ook al heel erg grote) man helemaal zindelijk is. Het heeft even geduurd voor hij eraan toe was, maar hij is eigenlijk binnen 1 week helemaal zindelijk geworden, zowel dag als nacht en vrijwel zonder ongelukjes! Ik weet nog dat ik me bij de oudste helemaal suf gegoogled heb op hoe je een kind nu snel zindelijk kunt krijgen en dus besloot ik er een blogje over te schrijven, hoe we het deze keer binnen een week voor elkaar kregen!

In 1 week dag en nacht zindelijk, zo doe je dat!

Wachten op het juiste moment.

Ik denk dat het allerbelangrijkste aan het zindelijk maken van je kind toch wel is om te wachten tot hij of zij er echt klaar voor is. Je kunt een baby van 6 maanden wel constant boven de wc hangen en juichen als er een plasje in de wc terecht komt, maar dat maakt je kind nog niet zindelijk. Rond de tweede verjaardag is een goed moment om soms alvast te beginnen met het aanbieden van een potje en hem of haar bijvoorbeeld een keer uit te leggen dat plassen ook op een potje kan.

Het ene kind heeft het meteen door en het andere kind heeft er wat meer tijd voor nodig. Zo plaste Floris met 16 maanden regelmatig wel eens op de wc, maar hij had daarbij nog niet de associatie dat wanneer hij moest plassen, hij naar de wc moest.

Het juiste moment kwam bij Floris ongeveer 2 weken terug toen hij ineens vroeg wanneer hij naar de basisschool mocht. Toen ik hem vertelde dat hij eens zindelijk moest zijn voor hij naar de basisschool kon, wilde hij meteen zijn luier af en proberen op het potje te plassen. Wonder boven wonder lukte het meteen en de luier werd ingewisseld voor een onderbroek.

Uit met die luier.

Floris was altijd heel erg gehecht aan zijn luiers. Als ik hem in de ochtend vroeg of hij een luier omwilde of een onderbroek aan, koos hij altijd voor de luier. Ook was hij best wel boos als ik hem een keer zijn luier afdeed om het eens zonder te proberen. Toen hij dus zelf aangaf dat hij zijn luier af wilde doen, heb ik die kans meteen aangegrepen en hem ook geen luier meer omgedaan, behalve in de nacht.

Natuurlijk had hij de eerste dagen wel enkele ongelukjes waarbij hij net iets te laat was, maar dat waren er in totaal maar 4 waarvan 2 niet eens echt noemenswaardig waren. Ook nam ik hem meteen overal mee naar toe zonder luier en als hij dan aan gaf dat hij moest plassen als we niet thuis waren, dan gingen we gewoon even op zoek naar een wc.

Belonen en aanmoedigen!

Natuurlijk ben je supertrots wanneer je kind op de wc of het potje plast, dus dat aanmoedigen komt dan vanzelf. Nog steeds laat hij me elke keer trots zien als hij iets gedaan heeft en natuurlijk reageer ik dan heel erg enthousiast! Je ziet hem dan helemaal stralen en dat is zo leuk om te zien!

We hebben hem beloofd dat als hij helemaal dag en nacht zindelijk zou zijn hij een klein cadeautje mocht uitkiezen. Overdag gaat het helemaal goed en snachts blijft hij ook helemaal droog, al heeft hij nog wel even een luier om omdat meneer af en toe bij ons in bed kruipt snachts. Maar die gaan we vanaf nu ook weglaten!

Ik had nooit verwacht dat hij zo snel zindelijk zou zijn, vooral omdat het z’n drama was om hem überhaupt uit zijn luier te krijgen. Maar ik ben heel erg trots dat het hem ineens gelukt is en ook nog zo snel!

Ben je nou op zoek naar tips om je kind zindelijk te maken? Ik schreef al eens een blogje over ideale hulpmiddelen bij zindelijkheidstraining en een blog over we onze oudste zoon zindelijk gemaakt hebben!

 

Heb jij nog goede tips om je kind zindelijk te krijgen? Of had jouw kind moeite met zindelijk worden? 

Misschien vind je dit ook leuk

15 comments

Fleur 23 augustus 2016 - 10:25

Ik heb ook gewacht totdat ze er zelf klaar voor zou worden, maar helaas vind ze het wel makkelijk. Volgende maand moet ze naar school en dat kan echt niet in een luier! Zindelijkheidstraining gestart en hopelijk kan ik volgende week ook zeggen dat het gelukt is 😉

Reply
Els 17 juli 2016 - 14:21

ze moeten er echt zelf klaar voor zijn, onze oudste werd zindelijk in de week dat zijn broertje net geboren was… Dus dat deed ie helemaal zelf, want ik had wel wat anders aan mijn hoofd haha

Reply
Ineke 30 juni 2016 - 16:29

Wat knap zeg! Hier was het in de zomer en gewoon zonder luier en in onderbroekje. Vrij snel was Emma zindelijk.

Reply
Jodi - liefthuis 28 juni 2016 - 18:26

Wauw wat goed. Klinkt heel logisch en toch is het een ding waar ik tegen op zie dat zindelijk maken. Als ik jou verhaal zo lees dan valt het toch mee.

Reply
Tineke 28 juni 2016 - 11:30

He goeie tips! Volgens is het moment er nog niet bij ons maar ik probeer mij er wel alvast in te verdiepen. xxx

Reply
Carlijn 28 juni 2016 - 09:31

Haha dat het naar de basisschool gaan zo’n goede stimulans is voor hem, wat makkelijk! Knap hoor dat hij het zo snel door had. Denk dat belonen ook goed werkt, mits het een beetje binnen de perken blijft..

Reply
Marijke 28 juni 2016 - 08:17

Yes! Jij ook! Bij mij ging het bij T ongeveer hetzelfde. Zou het aan de geboortedatum liggen?

Reply
Lilian 28 juni 2016 - 08:04

Wat knap van hem zeg! Jay wordt volgende maand twee en dan willen wij ook een gaan proberen op het potje te plassen. Hij vind het nu al heel interessant als wij ook naar de wc gaan en het liefst wil hij dan ook even op de wc zitten.

Reply
Astrid 28 juni 2016 - 07:59

Het antwoord is wat mij betreft
Ook timing. Ze zijn er aan toe of niet. Zoon en dochter allebei diverse keren zindelijk proberen te maken. Na heel wat ongelukjes gewoon gewacht tot de tijd rijp leek. Was pas met 3 jaar en een paar maand. Toen beiden met minder dan drie ongelukjes overdag zindelijk. Na drie dagen overdag droog ook gelijk s nachts de luier uitgedaan. Zoonlief ging gelijk goed dochterlief plaste een keer in bed omdat ze niet naar de badkamer durfde in het donker (dus gelijk maar een lampje in de badkamer aangedaan) Dus hier idd ook binnen een week dag en nacht droog. Heerlijk!!!

Reply
Bregje 28 juni 2016 - 07:58

Wat gord zeg! Hier begint langzaam de interesse voor het potje en de wc, hopelijk wordt het nog mooi weer zodat we meneer in zn blootje rond kunnen laten lopen van de zomer!

Reply
Nicole 28 juni 2016 - 07:31

Wat een goede tips! Wij zijn nog niet in die fase, ons zoontje is bijna 18 maanden en ik weet zo al dat hij daar nog niet veel van gaat snappen.

Reply
Merel 28 juni 2016 - 07:28

Goed zeg! Lekker dat t zo snel ging. Inderdaad wachten tot ze er zelf klaar voor zijn. Lukt over het algemeen vanzelf een keer ?

Reply
Channa 28 juni 2016 - 06:16

Wachten tot hij/zij er klaar voor is. Hier ging het vrij snel goed, maar sloeg ook zo weer om. We hebben het laten gaan, zelfs geen potje aangeboden wat dat hielp toch niet.

Reply
Elisabeth 28 juni 2016 - 06:11

Grappig dat dat zo goed werkte, de basisschool! Jim is nog lang niet zover. Al laten we hem nu wel aan het potje wennen.

Reply
simpel, met een snufje liefde 28 juni 2016 - 06:09

Hier waren ze ook snel zindelijk toen ze er eenmaal klaar voor waren. Ik denk dat het klaar ervoor zijn echt het belangrijkste is.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.