Zelf een visgraatvloer leggen? Dat doe je zo!

by Tamara
zelf een visgraatvloer leggen

We wonen gewoon al een maand in ons nieuwe huis en één van de dingen die ik heel erg graag wilde hebben in het nieuwe huis was een visgraatvloer. We hebben een heleboel opties overwogen. Pvc, gewoon laminaat of parket.. En dan laten leggen of zelf die visgraatvloer leggen? Uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt en het heeft heel erg mooi uitgepakt! In dit artikel vertel ik jullie wat over de vloer, over het leggen ervan en geef ik een paar tips voor het leggen van je visgraatvloer. 

Zelf een visgraatvloer leggen?

Keuzes keuzes keuzes.

Oké, al vrij snel waren we het erover eens, in het nieuwe huis moest een visgraatvloer komen. Maar er is zo ontzettend veel keuze! Waar moet je dan voor gaan? Nou er zijn een heleboel materialen die je kunt gebruiken, maar we waren er al vrij snel over uit dat het laminaat of parket moest worden. Pvc was eerst nog wel een optie, maar we hebben hier geen vloerverwarming, we hadden geen zin in het egaliseren van de vloer en de samples die we bekeken hebben, vonden we eigenlijk niet zo mooi. Dus er bleven twee opties over, laminaat of parket.

Voor welke vloer zijn we gegaan?

Uiteindelijk hebben we gekozen voor laminaat, iets dat veel mensen ‘zonde’ vonden, totdat ik ze het laminaat liet zien. Het is namelijk niet het standaard laminaat van een paar mm dik zoals je in elke bouwmarkt kunt vinden (ook niks mis mee, we hebben het boven overal liggen) maar gewoon heel mooi kwaliteitslaminaat.

We gingen voor een visgraat laminaat van Floer, in kleur onbehandeld eiken. We hadden een heleboel samples in huis en dit was verreweg de mooiste. Ik was een beetje bang dat het wat gelig zou worden, maar dat was absoluut niet zo. Het is een hele mooie warme vloer.

Floer visgraat vloer

zo dik is de vloer!

Het laminaat is 1.2 cm dik, heeft een houtnerf, voelt als echt hout en is heel erg sterk. Iets waar ik overigens achter kwam toen ik iets keihard op de nieuwe vloer kapot liet vallen en er werkelijk geen krasje op zat haha. We hebben de vloer besteld bij Gadero. Toen we een aantal jaren geleden onze voortuin van ons oude huis gingen aanpakken, hebben we ook tegels bij hun besteld en ik was heel erg tevreden over de service. Ook deze keer werd er tijdens het bestellen heel goed meegedacht en toen ik aangaf dat er wel wat haast bij zat, werd de vloer werd binnen 48 uur geleverd! Is toch superfijn?

Hoe leg je zelf een visgraatvloer?

Goed, nu door naar de meest gestelde vraag. Want hoe kun je zelf een visgraatvloer leggen? En is het lastig om zelf een visgraatvloer te leggen. Voordat we eraan begonnen, hebben we eerst een heleboel filmpjes gekeken over hoe je dit kunt doen. Gelukkig hebben zowel Floer als Gadero heel veel instructie video’s, die het toch een stuk makkelijker maken!

Maar ja.. het was alsnog niet echt makkelijk om te leggen. Richard kan heel goed vloeren leggen. Hij heeft twee dagen over de bovenverdiepingen gedaan (samen ongeveer 90 m2) en dat ligt er heel mooi in. Maar dit is gewoon heel anders om te leggen. Er zit een voorbeeldstukje bij, zodat je weet in welke vorm je het moet leggen en hoe je het in elkaar moet klikken.

zelf een visgraatvloer leggen

het proefstukje om de vloer te kunnen leggen.

 

Floer onbehandeld eiken visgraatHet duurde wel even voor hij door had hoe je het moet leggen en tijdens die uurtjes ben ik maar even boven gaan verven om hem niet in de weg te lopen. Maar toe hij het eenmaal door had, kon hij het achter elkaar door leggen en lag het er eigenlijk binnen twee dagen in. Het is echt een ontzettend mooie vloer en we zijn er heel erg blij mee. Wel moeten we nog wat hoekjes afwerken en plinten leggen, maar dat doen we als we de gang ook gaan doen.

zelf een visgraatvloer leggen

Tips voor het leggen van een visgraatvloer.

Nu ben ik absoluut geen expert, maar ik heb wel wat tips voor het leggen van een visgraatvloer!

  • Bestel staaltjes! We hebben voor de vloer vier staaltjes besteld en ze waren allemaal zo anders als op internet! We wilden eerst voor créme eiken gaan, totdat we de staaltjes in huis hadden. We hebben nu onbehandeld eiken en dat is gewoon een hele mooie vloer!
  • neem je tijd. Je kunt niet verwachten dat het meteen in één keer lukt, omdat het gewoon even wennen is met leggen. Dus probeer niet te haasten, dan lukt het vanzelf!

Heb je vragen over het zelf leggen van een visgraatvloer? Je mag ze altijd stellen, maar bij Gadero en Floer hadden ze eigenlijk het antwoord op al mijn vragen! Dus ik denk dat zij je beter kunnen helpen! Haha.

Floris maakte er nog even een troon van! Haha

(Voor deze blog heb ik een klein beetje korting gekregen op de vloer. Nu was ik sowieso al van plan om deze blog te schrijven, dus dit beïnvloed mijn mening niet. )

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.