Zelf een HPV test doen. Dat kan heel makkelijk!

by Tamara

Onlangs werd ik dertig en daarna duurde het niet heel erg lang voor ik een envelop met een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op de deurmat zag vallen. Het is wel even zo’n besef momentje, en natuurlijk twijfelde ik geen moment of ik er iets mee wilde doen. Wie mijn blog al langer volgt, kent natuurlijk de verhalen van mijn gastblogger Nophar, die baarmoederhalskanker kreeg in haar zwangerschap. Verhalen die op mij ook heel erg veel indruk hebben gemaakt. Dus ik twijfelde geen moment en opende de envelop. Maar het was meivakantie en met vier kinderen twee weken thuis kon ik niet zo snel terecht. Dus ik besloot een zelfafname test te bestellen en in deze blog vertel ik jullie er alles over!

Waarom schrijf ik deze blog?

Waarom ik deze blog schrijf? Nou, toen ik op instagram plaatste dat ik de brief binnen had gekregen, kreeg ik ontzettend veel reacties van vrouwen die hem ook hadden, maar het een gedoe vonden om de afspraak in te plannen en helemaal geen zin hadden in zo’n inwendig onderzoek. Zo zonde, want het is echt enorm belangrijk dat als je de ziekte wel hebt, het in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt. Nu snap ik best wel dat niet iedere vrouw het fijn vind om een inwendig onderzoek te laten doen, dus dan is juist deze zelftest een hele makkelijke manier om het gewoon thuis te doen. Meteen toen ik de test aanvroeg, besloot ik er een blog over te schrijven, zodat andere vrouwen hopelijk even over die drempel geschopt worden en gewoon even zo’n test gaan doen.

Waarom niet gewoon naar de huisarts?

Laat ik voorop stellen dat inwendige onderzoeken en weet ik het me totaal niet uitmaken. Ik ben moeder van vier kinderen en tijdens de zwangerschap van de oudste, kreeg ik vanaf ongeveer 23 weken heel vaak inwendige onderzoeken en echo’s, omdat er allemaal gedoe was. Ook heb ik eens een operatie in dat gebied gehad, waarvoor ik een aantal keren naar een gynaecoloog moest. Dus ehh ja, ze kijken allemaal maar een eind weg. Succes!

Maar ik kreeg de brief een paar dagen voor de meivakantie binnen en om nou vier kinderen mee te gaan slepen voor een inwendig onderzoek is ook weer zoiets. Dus ik besloot zo’n test te bestellen en wachtte geduldig af. Ik kreeg overigens wel een aantal keer een reactie op instagram dat je als de test ‘niet goed’ is, je alsnog naar de huisarts moet. Maar dat vond ik zelf geen probleem.

Hoe gaat zo’n zelftest voor HPV?

Er stond op de site dat het ongeveer 2 weken zou duren voor je de test binnenkreeg, maar ik had hem binnen een paar dagen al in huis. Daarna bleef hij wel even op de plank liggen. Maar toen ik hem eenmaal deed, was het ook zo gepiept. Dit zit er allemaal in de verpakking.

Ik zat van te voren wel een beetje in de stres hoor! Over of het me wel zou lukken om dat zelf te doen en of het niet verkeerd zou kunnen gaan. Maar er zit echt een hele duidelijke gebruiksaanwijzing bij, met een goed en duidelijk stappenplan, dus je kunt de plank bijna niet misslaan. Toen ik het openmaakte, dacht ik zelfs een beetje van.. Ohhhh is dit het? Komt helemaal goed!

Kijk hier de gebruiksaanwijzing! Hij is echt heel uitgebreid en er staat echt stap voor stap wat je moet doen. je hoeft hem dus alleen maar op te volgen en dan ben je klaar! Echt een eitje!

Hoe beviel het mij en wat was de uitslag?

Zoals ik al zei, was het echt heel erg makkelijk! Het enige dat een beetje vervelend was, was het kwastje tegen mijn baarmoedermond. Die is best wel gevoelig en ik had daarna een beetje een weeïg gevoel. Maar dit trok gelukkig heel erg snel weg. Ik heb de test meteen naar de brievenbus gebracht en daarna ben ik het eigenlijk helemaal vergeten, totdat ik ineens een brief in de bus kreeg met de uitslag.

Nou eerlijk? Ik kneep hem wel een beetje hoor! Bij het openmaken van de envelop ging mijn hartslag wel even flink omhoog. Maaarrr.. Alles was goed! Zo ontzettend fijn!

Nu was de test bij mij gelukkig goed, maar er zijn echt heel veel vrouwen die per jaar een slechte uitslag krijgen en daarom is het belangrijk dat je er vroeg bij bent. Dus mocht je hem nog niet gedaan hebben, maak een afspraak bij de huisarts of vraag zo’n test aan! Het valt echt heel erg mee en het is voor een goed doel!

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Denise 21 juli 2021 - 20:18

Waar bestel je de test?

Reply
Marian 16 juli 2021 - 07:42

Goed om te lezen, ik heb hem ook aangevraagd en zag in de post app dat hij vandaag bezorgd wordt. De gebruiksaanwijzing ziet er inderdaad gemakkelijk uit.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.