Zeg moeders, zullen we even normaal tegen elkaar doen?

by Tamara

Ik ben normaal niet zo van het gal spuwen op mijn blog, maar er is iets dat me echt even van het hart moet. Namelijk het feit dat we als moeders gewoon helemaal niet meer normaal tegen elkaar kunnen doen tegenwoordig. Het lijkt wel of elke mening die je als moeder hebt en alles wat je als moeder doet eindeloos bekritiseert moet worden door andere moeders. Waarom? Wat schiet je daar nou eigenlijk mee op?

Zeg moeders, zullen we even normaal tegen elkaar doen?

Zoals ik al zei, normaal doe ik niet echt aan gal spuwen op mijn blog. Ik zeur wel eens, ben altijd eerlijk over wat ik vind en het is niet allemaal regenbogen en eenhoorns, maar me echt afreageren doe ik vrijwel nooit. Alleen na vandaag ben ik het een beetje zat. Het is net alsof je helemaal niks meer kunt zeggen zonder dat mensen je hun mening proberen op te dringen.

Vandaag publiceerde ik dus een (naar mijn mening) hele leuke blog over de geschiedenis van luiers en de ontwikkeling van luiers vanaf het prille begin, tot nu. Ik ben best lang bezig geweest met alle feitjes te verzamelen en alle informatie kloppend te krijgen, zodat het echt een leuke blog werd voor diegene die het leuk zou vinden om daar meer over te weten te komen. In de blog staat een stukje over hydrofiele luiers, dat ze die vroeger in combinatie met veiligheidsspelden bij baby’s gebruikten en ik heb daar bij gezet dat IK VIND dat dat niet handig is. Let even op de hoofdletters, ik VIND dat. Het is geen feit, het is een mening. Iets dat je op de basisschool leert, dat verschil tussen feiten en meningen. Maar goed, toch kreeg ik een heleboel reacties van moeders die het toch nodig vonden om te zeggen dat wasbare luiers veel beter voor het milieu zijn, dat ze veel handiger zijn, geen chemicaliën enz. Oké, dat is mooi, maar waarom moet dat onder een blog die over wegwerpluiers gaat? Waarom moet je, als je zo zeker weet dat iets helemaal geweldig is, toch je mening zo ontzettend verantwoorden?

De flesvoeding op voorraad.

Afgezien van een grapje dat ik erover maakte op twitter, wilde ik het eigenlijk laten gaan, totdat ik een reactie kreeg die me een beetje in het verkeerde keelgat schoot. Onder het artikel van die luiers, reageerde iemand met: ‘Oh, dan ligt de flesvoeding zeker ook in de kast, hoe makkelijker hoe beter.’  Echt hoor, dat vond ik zo’n kutopmerking. Wat heeft de keuze voor voeding nou met het gebruik van wegwerpluiers te maken? Helemaal niks. Net of flesvoeding geven de makkelijkste optie is ofzo? Ik weet van Joyce, dat zij er alles aan heeft gedaan om borstvoeding te laten slagen en dat ze het heel erg vond toen het niet lukte. Dus hoezo is flesvoeding dat lekker makkelijk?

Sowieso snap ik die discussies gewoon echt niet. Ik geef borstvoeding, maar het kan mij werkelijk geen hol schelen wat voor voeding een andere moeder haar kind geeft hoor. Er zullen vast ook mensen zijn die het heel erg raar vinden dat ik mijn kinderen zo lang voed, nou prima. Het kon me niet nog minder schelen. Kijk, als jij je baby van 3 maanden nou cola zou geven en een frikandel (sorry ik kon het niet laten:P )  dan zou ik daar wel wat van vinden. Maar ik denk dat er echt maar heel weinig mensen zijn die dat doen.

Doe eens een beetje normaal tegen elkaar.

Als moeder en al helemaal als bloggende moeder krijg je veel te maken met meningen. Ik krijg ook heel erg vaak reacties waar ik gewoon helemaal niks mee kan. Soms negeer ik ze, soms reageer ik erop met mijn mening. Maar ik zou nooit mijn mening bij mensen opdringen. Ik denk dat iedere moeder echt haar best doet en prima voor zichzelf kan uitmaken wat het beste voor haar kind is. En wat ik goed vind, kan wel compleet belachelijk zijn voor een ander. Nogmaals, het kon me niet nog minder schelen, ik ben niet onzeker over mijn kwaliteiten als moeder en ik denk al helemaal niet dat mijn moederschapsskills afhangen van de luiers die ik gebruik, de voeding die ik geef en of ik mijn kind nou wel of niet draag, of weet ik het. En echt, er is niks mis met je mening geven, maar het is niet iets dat moet ofzo.

Dus, dat moest ik even kwijt 😛 Al een tijdje! Pfiew nou ik ben nu helemaal zen en opgelucht hoor. Haha. Nee grapje, maar wat vind jij hiervan? Ben jij die eeuwige discussies ook zo ontzettend zat?

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

22 comments

Marieke 16 maart 2018 - 19:09

Leven en laten leven. Ieder doet het op zijn eigen manier aan de hand van eigen ervaring of gevoel. Er is niemand die de wijsheid in pacht heeft vwb opvoeden. Kan me voorstellen dat zo’n opmerking in het verkeerde keelgat schiet. En dat het in de meeste gevallen ook nog kwetsend is.

Reply
Anne 16 maart 2018 - 17:13

Pff wat fijn al die ongevraagde meningen. Ik heb na drama met de bv bij mijn dochter besloten dat baby 2 flesvoeding krijgt. Blijkbaar krijg je bij die keuze ook een heel leger moeders die daar iets van vind en dat direct jou kant op kachelt. Ja inderdaad, ik ben in en in slecht dat ik deze keuze gemaakt heb. We vergeten voor t gemakkie even dat ik bij kind 1 , 6 weken bloedende tetten en geen melk had Maar echt, wat een loedermoeder ben ik! Zo, en nu allemaal weer terug onder de duim van je vent !

Reply
Inge 16 maart 2018 - 16:14

Dit vind ik echt een goed en terecht artikel hoor! Zoals je zegt, het is nooit goed genoeg voor iedereen…
Qua wegwerpluiers, ik heb het idee gehad om wasbare te gaan gebruiken, alles ingekocht, maar als full-time werkende ouders was dit niet haalbaar.
Full-Time werken, nog zo iets, wil je dan niet thuisblijven bij je kind? Natuurlijk wel, maar dit is wat best bij ons werkt…
Flesvoeding, borstvoeding? Doe wat je wil, hoe lang je het wilt, als jij je er goed bij voelt, dan is er echt geen probleem.
Draagdoeken, grote fan van, en hoppa, ik ben een hippie…
Zo zie je, nooit goed ?

Reply
Cindy | Sleutel in de Tuin 16 maart 2018 - 14:35

Ik ben het helemaal eens met wat je hebt geschreven. Respecteer de keuze die een (andere) moeder maakt. Je kent de context van haar keuze immers niet. Laten we elkaar vooral steunen en bemoedigen en daarmee het goede voorbeeld geven naar onze kinderen.

Reply
Rory 16 maart 2018 - 13:25

Leven en laten leven. En dat geldt overigens niet alleen voor moeders. Maar ook voor vrouwen onderling (en misschien ook wel voor mannen). Ik kan mij nog levendig herinneren dat ik werd geïnterviewd voor het AD. Zij vroegen mij letterlijk wat volgens mij (dus: ‘volgens mij’) de voordelen waren van op latere leeftijd moeder (versus moeder worden op jongere leeftijd). Ik beantwoordde netjes de vraag van de interviewer. Helemaal niet gericht op het ‘neerhalen’ van jongere moeders. Of om daarvan iets te vinden. Nee, ik gaf gewoon antwoord op de vraag. Die aan mij werd gesteld. De reacties die ik kreeg? Sommigen (zowel mannen als vrouwen overigens. En natuurlijk anoniem) hebben mij tot op het bot gekwetst. Aan de andere kant raakt het een pijnpunt bij mij. En moet ik dat misschien als een ‘cadeautje’ zien. Omdat ik het dan weer even opnieuw kan zien. En loslaten.
Nou, wat een epistel. Je maakt wat bij mij los, hahaha.

Reply
Lynn Mahieu 16 maart 2018 - 11:47

Pfff! Wat een gedoe weer! Ik snap je helemaal! Het lijkt wel of iedereen wil constant laten zien dat zij het beter doen dan anderen. Zou het iets te maken hebben met een laag zelfbeeld? Laten we maar geloven dat mensen met zo’n commentaren op die manier proberen zichzelf wat beter te doen voelen. Wat zijn wij dan gelukkig dat we dat niet hoeven te doen! 😉

Reply
Marina 16 maart 2018 - 09:50

Eens! Dat hennengedrag, bah. Iedereen kiest lekker zelf wat het beste is voor haar kuiken(s), en daarmee basta.
In de volksmond: altijd maar dat wijvengezeik. :p

Reply
Angelique 16 maart 2018 - 09:29

Ik weet nog toen ik net moeder was dat iedereen meteen hun menig over goed en slecht moest geven vreselijk zeg. Maar als je daar dan iets van zegt dat je het op je eigen manier wilt doen ben je ineens een slechte moeder!? Maar zoals in het vorige artikel pfhoe… als dit Vroeger in het echt gebeurd zou zijn, zouden het gewoon pesterijen zijn, maar nu vinden ze dat allemaal normaal. Lekker veilig van achter je toetsenbord zeg… Goed dat je er een artikel van gemaakt heb, al denk ik dat die personen er niks mee doen, maar wie weet een nuancering van hun woorden had aardig geweest. Een beetje zelfreflectie??…

Reply
Kim 16 maart 2018 - 09:15

Amen! Volgens mij maken de meeste moeders (of eigenlijk ouders) een keuze in het beste belang van hun kind. Soms is dat een keuze die je eigenlijk niet zou willen, bijvoorbeeld stoppen met borstvoeding, omdat het lichamelijk niet lukt. Bij mijn eerste was ik heel onzeker over alles. Nu kan ik gelukkig denken: dit is waarvan ik denk dat het beste is voor mijn kind! Advies mag altijd, maar ik bepaal wat ik er mee doe.

Niemand schiet er wat mee op, met die eeuwige ‘oorlogen’ tussen moeders. Weten we als moeders niet allemaal hoe pittig het moederschap is? Laten we elkaar steunen, adviseren indien daar om gevraagd wordt en elkaar vooral respecteren!!!

Reply
Celeste 16 maart 2018 - 08:39

Ooh groot gelijk! Zeker als pleegmoeder heb ik een hoop ellende over me heen gekregen vooral van moeders met trauma vrije kinderen. Hoe het dan moest en vooral wat ik dan allemaal niet verkeerd deed.
Voor mij de reden om zo te gaan twijfelen aan mezelf.. op een gegeven moment overal van teruggetrokken.
Vandaag wordt een 17 jarige jongen begraven. Echt het zet je wereld in perspectief. Hou op met zeuren over hoe anderen de verkeerde luiers, voeding of slaapritmes hebben, hoeveel beter jij wel niet bent. Wees alsjeblieft gewoon wat liever voor elkaar en jezelf. Dat maakt je een beter mens. Niet het gebruik van welke luier dan ook.

Reply
tineke 16 maart 2018 - 08:08

Toen ik las dat het over luiers ging wist ik dat de volgende stap de voeding zou zijn. Dat zijn echt van die discussiepunten. Ik ben het er mee eens dat moeders elkaar met rust moeten laten. Ieder zijn ding. Iedereen moet kunnen doen waar die zich prettig bij voelt. We hebben hier de luxe dat we kunnen kiezen wat we het beste voor ons kind vinden. Heel fijn. Daar moeten we van genieten.

Reply
Ninke 16 maart 2018 - 07:57

Hear hear!
Ik geef mijn kind flesvoeding, nada ik 6 weken borstvoeding heb geprobeerd. Bloed, zweet en tranen zijn er in gaan zitte en ik heb er een complex van hier tot Tokio aan overgehouden. Maar nadat we de keuze (ja echt, een keuze, immers we wonen in een vrij land) voor kunstvoeding hebben gemaakt, heb ik een ander kind teruggekregen. Wat is dan goed of slecht?
Liefde heeft een kind nodig en verder doet iedereen het lekker op zijn eigen manier. Laten we elkaar wat meer steunen in plaats van veroordelen, het is al pittig genoeg!

Reply
Lisette 16 maart 2018 - 07:38

Vreselijk altijd die eeuwige strijd inxerdaad.. waar bemoeien mensen zich mee.. en inderdaad als je flesvoeding geeft wordt je nog net niet uitgemaakt voor duivel.. want hoe durf je zoieys slechts te geven aan je kind..
Heb een leer gehoord dat ik door flesvoeding nn kind ook de obesitas kant op zou brengen!( ben zelf afgevallen van 140 kilo naar 76) nou zit mn zoontje echt op t randje van de mager.xan denk ik echt mensen hou je mond.. iedereen denkt het altijd beter te weten en de wereld te kunnen heropvoeden in hun ogen..

Reply
Mariëtte 16 maart 2018 - 07:30

En zoist . Zoals ik je al stuurde who gives a fuck en doe normaal tegen elkaar. Vanachter een scherm is het heel makkelijk een mening te geven over een ander!

Reply
Manuela 16 maart 2018 - 07:27

Omg, flesvoeding makkelijker? Ik vond het zelf verschrikkelijk dat bij mij de bv niet goed ging. Niks zo makkelijk als bv geven. Maar die onderlinge strijd is echt irritant.

Reply
Marjo Van leeuwen 16 maart 2018 - 07:16

Wat raar dat iedereen hun mening zo wil en moet verdedigen. Je kiest ergens voor. Soms bewust soms kan het niet anders. Laat elkaar in hun waarde. Ik ben dan zo’n luie moeder geweest met wegwerpluiers en flesvoeding. Maar ach mijn kindjes zijn inmiddels tussen de 8 en 4 jaar en hebben het prima. En ja de jongste draagt op bed nog een luier ook daar hebben mensen een mening over. Maar als je elke nacht een nat bed hebt is dat voor een kind niet echt lekker voor je zelf vertrouwen dan proberen wij het over een paar maandjes weer. Ik lig er niet wakker van dat ze s nachts wat langer een luier draagt maar de ongezouten kritiek heb ik al gekregen. Beter oefenen minder drinken geven. Volgens mij zijn er gewoon kinderen waarbij het iets langer duurt. Dus wat mij betreft heb je groot gelijk en ben het helemaal eens met die speld Hoor!

Reply
Christa 16 maart 2018 - 07:10

Mensen kunnen zo snel oordelen. En moeders onderling al helemaal. Ik ben dan ook een beetje baby/kind/mamagedoe-moe ? leuk woord voor Scrabble.
Anyway. Mensen die dergelijke reacties plaatsen willen juiste wél hun mening opdringen en dat doen ze dan het liefste via grote kanalen zoals bijvoorbeeld bloggers. Goed dat je er even een artikel aan wijdt! Ben bang dat het de echte ‘drammers’ niet af zal schrikken, maar daar hebben we dan de anti-spam plugin voor toch? ?

Reply
Yvonne 16 maart 2018 - 07:09

Het is ook lekker makkelijk om van achter je schermpje iemand commentaar te geven. Echte toetsenbordhelden, want zoiets durven ze echt niet irl tegen je te zeggen. Niet serieus te nemen.

Reply
Diana Dinnissen 16 maart 2018 - 06:58

Zo waar! Bekritiseren lijkt vandaag de dag nog de enige manier van communiceren te zijn. Triest. Echt “praten” over topics doen mensen niet meer, alleen maar vingertjes wijzen en aangeven waarom zij vinden dat andere mensen ongelijk hebben. Everyone is an expert! Echt zo jammer…

Reply
Irene 16 maart 2018 - 06:58

Ik snap je helemaal.. laten we bij ons zelf blijven. Ik heb wel eens bij een speeltuin naar mijn hoofd gekregen; “leer je kind eens opvoeden(!)”. Had de hele dag in tranen thuis gezeten. Had een wilde peuter, die een ander kindje steeds een duwtje gaf. Super irritant natuurlijk, probeerde hem echt te corrigeren. Maar soms ging het mij te snel. Was ook nog eens hoog zwanger… wij moeders weten toch dat het soms even lastig genoeg is. Laten we elkaar meer steunen dan op elkaas vingers kijken..

Reply
Eef 16 maart 2018 - 06:56

Alle moeders hebben het beste voor met hun kindje, met wasbare of wegwerp luiers, borst of fles voeding, elke mama maakt een goede keuze door te doen wat bij hun en hun kindje past!
Dus wees een steun voor elkaar moeders??

Reply
MarjonS 16 maart 2018 - 06:36

Ik geef je groot gelijk. Ik stoor me wel vaker aan reacties die gegeven worden.
Zoals je zegt iedere moeder doet zijn best en het op zijn eigen manier.
En zo’n antwoord als over de flesvoeding…. mijn menging: trieste moeder, is dat dan wel een goed voorbeeld voor haar kinderen. Mensen “afkraken”.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.