Wikihoax

by Myrthe

We kennen de hoax inmiddels wel. Menigeen onder ons (mezelf incluis) is er wel eens ingetrapt. Het is vandaag de dag ook lastig echt en nep van elkaar te onderscheiden met het internet en voornamelijk social media als grote vergaarbak van fake news. Maar de wikihoax kende ik persoonlijk nog niet. Al is het natuurlijk ook best logisch dat op deze online encyclopedie die immers door gebruikers zelf kan worden aangevuld en gewijzigd soms ook verkeerde informatie wordt gepubliceerd. 

Verveelde scholieren

De langstdurende – intentionele – misser bleek de pagina over de Urker vistaart te zijn. Vorige week vierde Wikipedia zijn twintigste verjaardag en deed het bedrijf uit de doeken wat de langst onopgemerkte wikihoax was. Drie scholieren uit Twente bleken de “winnaars” van deze opmerkelijke ranglijst. Hun pagina over de bizar smerige en dus niet bestaande Urker vistaart bleef van 2009 tot 2017 (!) onopgemerkt op Wikipedia staan. Nog grappiger: de hoax kwam pas aan het licht toen topchefs Julius Jaspers en Robert Kranenborg het recept in alle ernst voor de camera stonden te bereiden. De bedenkers werden er door kennissen op geattendeerd en hebben lachend zitten kijken naar de bereiding van “hun” smerige vistaartje. 

De bereiding

Wil je het filmpje zien, kijk dan vooral even naar de reacties van de kandidaten van de kookshow die het gerecht de hemel in prijzen en het een moeilijke opgave lijkt om het gerecht van deze topchefs na te maken. Zo zie je maar, zelfs de groten der aarde moeten weleens Wikipedia raadplegen om inspiratie op te doen.

Beroemde hoaxen

Er zijn overigens nog meer beroemde wikihoaxen, zo heeft er ooit gestaan dat Robbie Williams hamsters at en dat Tony Blair in zijn jeugd een poster van Adolf Hitler aan de muur had hangen. En het is zelfs al eens eerder voorgekomen dat een student iets plaatste dat zijn eigen leven ging leiden. Een Dublinse student plaatste een verzonnen citaat op de pagina van componist Maurice Jarre. Deze quote kwam uiteindelijk zelfs in overlijdensberichten van grote kranten als the Guardian te staan. Het was op zich niks schadelijks maar de kranten maakten niet zo’n goede naam.

De vistaart op Wikipedia

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.