Wies | Vogeltaarten maken met kinderen

by Wies

Brr… Het wordt steeds kouder buiten. De winterjassen gaan uit de kast en de handschoenen gaan aan. We blijven meer binnen, voor de open haard met warme chocomelk. Ik houd hier ontzettend van. De vogels niet. In de winter hebben de vogels ook meer moeite om eten te vinden. Daarom maakten mijn meiden en ik vogeltaarten en andere vogelvoedselknutsels.

Vogeltaarten maken met kinderen

Een vogeltaart maken is heel makkelijk. Ook met (jonge) kinderen is dit leuk om te doen.

Wat heb je nodig?

Wij hebben deze vogeltaarten gemaakt met;

  • Ongebruikt frituurvet, wij hebben huismerk Albert Heyn gebruikt.
  • Vogelvoedsel. Hier kun je kant- en klare zakken voor kopen, je kan dit ook zelf samenstellen uit pinda’s, zonnepitten, havermout, rozijnen.
  • Vormpjes. Wij hebben de vormpjes gebruikt van lege Mona-toetjes. Je zou ook vormpjes kunnen gebruiken voor muffins, tulband of taarten. Siliconen vormen zijn het makkelijkst. Plastic moet je mee uitkijken dat het niet te warm wordt en gaat smelten. In andere vormen is het handig om deze half in warm water te dopen zodat je daarna de vogeltaart eruit kan halen.

Hoe maak je een vogeltaart?

Laat het blok frituurvet zacht worden in de pan. Heel zachtjes, het hoeft niet helemaal vloeibaar te zijn. Het moet de structuur van zacht klei hebben, zeg maar. Dan doe je de nootjes erdoorheen. Je doet het in de vormpjes en nu moet je het hard laten worden door het af te koelen. Je kan dit in de koelkast doen, wij hebben het gewoon buiten neergezet in de schaduw.

Als het hard geworden is, zou je het nog kunnen versieren met appel, sinasappel, pinda’s, rozijnen en ga zo maar door.

Dat was het al. Makkelijk he?  Voor mijn oudste dochter Elize, 6 jaar,  is dit al leuk om te doen, maar voor Suus, 3 jaar,  vind ik bij de pan staan gevaarlijk. Zij heeft, samen met haar leeftijdsgenootje, vriendinnetje en buurmeisje andere vogelvoedselknutsels gemaakt.

Vogelvoedselknutsels voor jonge kinderen

De kleintjes hebben wij wc-rolletjes laten smeren met pindakaas. Hierna mochten zij dit rollen in een bord met vogelzaad.

Ook hebben wij ze een lege eierdoos laten besmeren met pindakaas en hier nootjes in laten doen. Lekker smeren, en af en toe smullen van de pindakaas; zij vonden dit helemaal geweldig.

Hierna hebben wij er een touwtje aan gemaakt en opgehangen in de boom in onze tuin.  Leuk voor de vogels, ook leuk voor ons om naar te kijken.

Ben je geinspireerd en ga je dit zelf ook maken? Ik ben benieuwd hoe het is geworden bij jullie!

Voor meer knutselinspiratie met kinderen, of voor het wel een wee van ons gezin, neem een kijkje op mijn Instagram HuizeHoogkamp

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.