Wies| Ketting maken van zoutdeeg

by Wies

Knutselen met zoutdeeg is voor elk kind van elke leeftijd leuk. Zoutdeeg kun je makkelijk zelf maken met je kinderen, en het is heel veelzijdig. Of je nu een auto, een worm, een vaasje, of een poppetje maakt. Het blijft lang goed en je kinderen kunnen het daarna ook nog verven. Wij maken dit keer een ketting van zoutdeeg. Ben je benieuwd hoe? Lees dan verder!

Waarom knutselen met zoutdeeg?

Toen ik vroeger op de basisschool zat (zo’n 30 jaar geleden), hebben wij veel geknutseld met zoutdeeg. In de herfst maakten we vaak egels (rondje zoutdeeg met sateprikkers erin), voor Moederdag of Vaderdag een asbak of in de lente of zomer een vaasje voor bloemen. Het is goedkoop knutselmateriaal en veel kinderen vinden het leuk om te doen.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom klei veel gebruikt wordt als speelgoed. Het voordeel van zoutdeeg is, dat je het helemaal zelf kunt maken met je kinderen, en als je het laat drogen of afbakt is het lang houdbaar.

Het recept

Ik gebruik dit recept;

  • 3 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 theelepel olie.

Dit laat ik mixen door Elize en Suus met de handmixer, en daarna kneed ik het nog eens goed door.

Let alleen wel op; als je kloven of wondjes in je handen hebt, doet dit pijn omdat het zout bijt in je wond. Dus in dat geval; trek handschoentjes aan!

Je kunt gekleurd zoutdeeg maken door er wat kleurstof bij te voegen. Ik kies hier niet voor, omdat wij na het bakken het gaan verven.

Het is vandaag een regenachtige middag, we hebben alle tijd om te knutselen.  Voordat we echt wat gaan maken, heb ik ze eerst zelf laten spelen met het zoutdeeg. Wat kleimaterialen erbij gepakt, zoals een roller, een snijder en wat vormpjes en ze konden los. Mijn meiden hebben een levendige fantasie, waardoor het zoutdeeg papa werd, toen een slak, toen een monster en later een eenhoorn.

Hoe maak je van zoutdeeg een ketting?

Om van zoutdeeg een ketting te maken, die je achteraf ook kunt afbakken en kunt versieren, maakten wij eerst heel veel balletjes. Voor mijn jongste dochter Suus is dit gelijk een goede oefening in haar motoriek, voor een 3-jarige is het nog best lastig om tussen je handen het zoutdeeg te laten rollen totdat je een balletje krijgt. Uiteindelijk ging het heel goed.

In de balletjes maakten wij met een satéprikker een gat erin van de ene naar de andere kant.

Left-overs?

We hadden best wat zoutdeeg over. Hiervan hebben Elize en Suus ruitjes en hartjes gemaakt, deze hebben we versierd met strijkkralen.

Klaar! En nu in de oven

De balletjes zijn klaar, de hartjes zijn klaar, de ruitjes zijn klaar en het kan nu in de oven.

Ik heb deze gebakken in mijn heteluchtoven op 180 graden voor 1 uur lang.

Ze zijn gebakken. Wat nu?

Gelukkig hadden wij veel balletjes gemaakt. In de oven zijn veel balletjes open gebarsten of het gaatje erin is weg of verkleind, waardoor we deze niet meer kunnen gebruiken voor de ketting. Voor 1 ketting hadden we gelukkig nog genoeg.

Elize en Suus mochten nu de balletjes gaan verven. Ze kozen er zelf voor om ze verschillende kleuren te geven.

Dit hebben we een nachtje laten drogen. Hierna heb ik de balletjes gerijgd met een sterk maar dun draad en een naald.

Knoopje erin en de ketting was klaar!

Elize en Suus waren heel blij met het resultaat. Het was jammer dat we er maar 1 konden maken uiteindelijk, want 2 prinsesjes en 1 ketting is natuurlijk vragen om onenigheid. Gelukkig gingen ze ermee akkoord dat Elize hem om mocht tot het avondeten en Suus erna. Morgen zien we dan wel weer verder.

De hartjes van zoutdeeg waren ook goed gelukt. Deze plakken we op stevig papier en zo hebben de meiden een mooi kaartje die ze aan iemand kunnen geven die ze lief vinden.

Ik hoop dat ik je met deze blog inspireer om ook eens met zoutdeeg aan de slag te gaan. Je kunt er alle kanten mee op en het is voor veel leeftijden geschikt. Laat je kind er zelf mee spelen, of maak samen met je kind er iets van. Gegarandeerd plezier en knutselfun!

Voor meer knutselideeën, inspiratie of een kijkje in ons leven,  neem een kijkje op mijn Instagram  HuizeHoogkamp  

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.