Wies| Ketting maken van zoutdeeg

by Wies

Knutselen met zoutdeeg is voor elk kind van elke leeftijd leuk. Zoutdeeg kun je makkelijk zelf maken met je kinderen, en het is heel veelzijdig. Of je nu een auto, een worm, een vaasje, of een poppetje maakt. Het blijft lang goed en je kinderen kunnen het daarna ook nog verven. Wij maken dit keer een ketting van zoutdeeg. Ben je benieuwd hoe? Lees dan verder!

Waarom knutselen met zoutdeeg?

Toen ik vroeger op de basisschool zat (zo’n 30 jaar geleden), hebben wij veel geknutseld met zoutdeeg. In de herfst maakten we vaak egels (rondje zoutdeeg met sateprikkers erin), voor Moederdag of Vaderdag een asbak of in de lente of zomer een vaasje voor bloemen. Het is goedkoop knutselmateriaal en veel kinderen vinden het leuk om te doen.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom klei veel gebruikt wordt als speelgoed. Het voordeel van zoutdeeg is, dat je het helemaal zelf kunt maken met je kinderen, en als je het laat drogen of afbakt is het lang houdbaar.

Het recept

Ik gebruik dit recept;

  • 3 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 theelepel olie.

Dit laat ik mixen door Elize en Suus met de handmixer, en daarna kneed ik het nog eens goed door.

Let alleen wel op; als je kloven of wondjes in je handen hebt, doet dit pijn omdat het zout bijt in je wond. Dus in dat geval; trek handschoentjes aan!

Je kunt gekleurd zoutdeeg maken door er wat kleurstof bij te voegen. Ik kies hier niet voor, omdat wij na het bakken het gaan verven.

Het is vandaag een regenachtige middag, we hebben alle tijd om te knutselen.  Voordat we echt wat gaan maken, heb ik ze eerst zelf laten spelen met het zoutdeeg. Wat kleimaterialen erbij gepakt, zoals een roller, een snijder en wat vormpjes en ze konden los. Mijn meiden hebben een levendige fantasie, waardoor het zoutdeeg papa werd, toen een slak, toen een monster en later een eenhoorn.

Hoe maak je van zoutdeeg een ketting?

Om van zoutdeeg een ketting te maken, die je achteraf ook kunt afbakken en kunt versieren, maakten wij eerst heel veel balletjes. Voor mijn jongste dochter Suus is dit gelijk een goede oefening in haar motoriek, voor een 3-jarige is het nog best lastig om tussen je handen het zoutdeeg te laten rollen totdat je een balletje krijgt. Uiteindelijk ging het heel goed.

In de balletjes maakten wij met een satéprikker een gat erin van de ene naar de andere kant.

Left-overs?

We hadden best wat zoutdeeg over. Hiervan hebben Elize en Suus ruitjes en hartjes gemaakt, deze hebben we versierd met strijkkralen.

Klaar! En nu in de oven

De balletjes zijn klaar, de hartjes zijn klaar, de ruitjes zijn klaar en het kan nu in de oven.

Ik heb deze gebakken in mijn heteluchtoven op 180 graden voor 1 uur lang.

Ze zijn gebakken. Wat nu?

Gelukkig hadden wij veel balletjes gemaakt. In de oven zijn veel balletjes open gebarsten of het gaatje erin is weg of verkleind, waardoor we deze niet meer kunnen gebruiken voor de ketting. Voor 1 ketting hadden we gelukkig nog genoeg.

Elize en Suus mochten nu de balletjes gaan verven. Ze kozen er zelf voor om ze verschillende kleuren te geven.

Dit hebben we een nachtje laten drogen. Hierna heb ik de balletjes gerijgd met een sterk maar dun draad en een naald.

Knoopje erin en de ketting was klaar!

Elize en Suus waren heel blij met het resultaat. Het was jammer dat we er maar 1 konden maken uiteindelijk, want 2 prinsesjes en 1 ketting is natuurlijk vragen om onenigheid. Gelukkig gingen ze ermee akkoord dat Elize hem om mocht tot het avondeten en Suus erna. Morgen zien we dan wel weer verder.

De hartjes van zoutdeeg waren ook goed gelukt. Deze plakken we op stevig papier en zo hebben de meiden een mooi kaartje die ze aan iemand kunnen geven die ze lief vinden.

Ik hoop dat ik je met deze blog inspireer om ook eens met zoutdeeg aan de slag te gaan. Je kunt er alle kanten mee op en het is voor veel leeftijden geschikt. Laat je kind er zelf mee spelen, of maak samen met je kind er iets van. Gegarandeerd plezier en knutselfun!

Voor meer knutselideeën, inspiratie of een kijkje in ons leven,  neem een kijkje op mijn Instagram  HuizeHoogkamp  

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Jordy 16 november 2022 - 11:06

Ik geloof in God en dit is wat ik geloof:

“Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.

JOHANNES 3:16 SV-RJ”

https://bible.com/bible/165/jhn.3.16.SV-RJ

Verduidelijking:

God houdt van mensen. Maar wij mensen hebben een probleem: we doen verkeerde dingen. Mensen die verkeerde dingen doen behoren straf te krijgen, maar God wil de mensen niet straffen, Hij wil ze juist vergeven. Daarom stuurde Hij Zijn Zoon Jezus Christus naar de wereld. Jezus Christus betaalde voor de zonden van de mensen met Zijn leven, door de straf te ondergaan die wij allemaal verdient hebben op basis van onze zonden: de doodstraf. Hij stierf aan het kruis, werd begraven en op de derde dag werd Hij opgewekt uit de dood. 
Als je je bekeert (je “omkeert”, je ongeloof in God en je zondige levenswandel achter je laat) en gelooft dat Jezus voor jouw zonden is gestorven, heb je eeuwig leven en ga je niet verloren.

Reply
Dianne 2 mei 2022 - 21:03

Hoi! Ik heb vandaag ook kralen van zoutdeeg gemaakt met mijn zoon van 4 jaar. We maken twee kettingen die we zondag aan de oma’s geven. Ik heb nog een paar tips! Ik heb de balletjes wat groter gemaakt, en de oven wat lager (160 graden). Na een uur waren ze keihard, dus dit is hoog genoeg en ze scheuren minder snel. Toen we de harten gingen maken kwam mijn man met het idee om de satéprikker erin te laten in de oven. Dit werkte perfect! Even friemelen om ze eraf te krijgen, draaien werkt het best, maar dan heb je dus een perfect gat. Van de kralen waren de meeste gaten dicht gegaan, mijn man heeft er met de boormachine weer een gat in gemaakt 🙂 Het was een leuk project, nu nog verven!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.