Wies | Bootjes knutselen met kinderen

by Wies

Er word weer een hittegolf verwacht over een aantal dagen.  Kinderen vinden het heerlijk om met water te spelen, en hoe leuk is het dan om met iets te spelen wat je zelf hebt gemaakt?!

Knutselen op een warme dag?

Elize en Suus zijn vaak tussen 6 en 7 uur wakker, ook in de vakantie. Hoe laat ze ook naar bed gaan ‘s avonds,  het echte uitslapen kan ik helaas vergeten, die interne wekker zit er goed in.  Tot half 10 wil ik ze niet buiten laten spelen, aangezien mijn meiden nogal herrie maken en ik mijn buren ook hun ochtendrust gun.

Vaak gaan we na het ontbijt boekjes lezen, kleuren of knutselen.

Het wordt vandaag erg warm; het badje in de tuin staat al klaar en is gevuld. We gaan vandaag verschillende bootjes maken!

Hoe knutsel je een bootje?

Ik houd ervan om te knutselen met kosteloze materialen. We gebruiken lege flessen, wc-rolletjes, eierdozen, karton, aluminiumfolie, rietjes en papier.

We beginnen met de eierdozen. We knippen van de middenstukjes een klein beetje af en steken er een rietje in. Dit plakken we vast door er plakband omheen te doen. Aan het rietje maken we een zeil van papier. Dit laat ik door de meiden kleuren en beplakken met stickers en zet ik vast aan het rietje met plakband.

Bij 3 van de 4 doen we er aluminiumfolie overheen en hiermee pakken we het bootje in.  Inpakken is sowieso trouwens erg gewild bij mijn meiden. Uitpakken (van cadeautjes e.d.) natuurlijk ook, maar inpakken vinden ze ook fantastisch om te doen. Met alles. En iedereen, inclusief hun eigen voeten. Daarna geven ze hun eigen voet, of ander deel van het lichaam of stuk speelgoed aan mij cadeau. En daarna pakken ze het weer in, en zo kunnen ze best wel even druk daarmee bezig zijn. Maar oké, de bootjes;

1 bootje van de eierdoos laat ik bewust niet inpakken, zodat ze kunnen zien wat er gebeurd als een eierdoos van karton lang in het water drijft.

We maken ook nog een bootje van 2 wc-rolletjes en een stuk karton erbovenop. Met een lijmpistool zet ik er een rietje bovenop, hier komt ook een zeil aan.

Van 2 lege cola flessen en een groot stuk karton maken we de grootste boot. Het stuk karton pakken we in in aluminiumfolie en dit plakken we op de flessen. Met het lijmpistool zet ik er weer een rietje met zeil op.

Dan is het tijd om de bootjes te gaan uitproberen in het zwembad!

Zullen de bootjes blijven drijven?

  

Het moment van de waarheid; wat gebeurt er als we de bootjes in het water leggen? De eerste twee bootjes ingepakt met aluminiumfolie drijven netjes in het zwembad.  Er staat een klein beetje wind, de bootjes drijven met de wind mee.

Dan de grote boot. Die blijft ook netjes drijven. De mast hebben we alleen te klein gemaakt en het vastplakken met lijm bovenop de folie was geen goed idee, de mast valt al snel om. De volgende keer maken we een grotere mast, een groter zeil en doen we de mast door het karton heen, zodat deze steviger is.

Dan leggen we het bootje van de eierdoos zonder de aluminiumfolie, en het bootje van de wc-rolletjes met karton in het water. Ze zinken allebei al heel snel. Zo kunnen de meiden zien wat er gebeurt als je karton of papier in het water legt.

We halen de gezonken bootjes uit het water, en zetten de andere bootjes erin. Elize en Suus zijn er zeker een uur lang mee druk geweest. De grote boot wordt vooral gebruikt door naar elkaar te laten drijven. De Playmobile poppetjes in de bootjes verplaatsen zich steeds naar een ander bootje en ze verzinnen hele verhalen ermee. Een geslaagde knutsel!

Er zijn verschillende varianten te bedenken op zelfgemaakte bootjes. Wij hebben de bootjes gemaakt van eierdozen, lege drinkflessen en wc-rolletjes.  Je kunt ze ook maken van een lege shampoofles, piepschuim, een walnoot, van kurk, van ijslollystokjes, van een deksel, een spons, een leeg boterkuipje, een melkpak of een drinkpakje.

Heb jij wel eens een boot geknutseld? Of ben je misschien geïnspireerd en ga je er eentje knutselen? Let me know! Ik ben benieuwd!

Meer zomerknutsels zien? Neem dan een kijkje op mijn Instagram @Huizehoogkamp

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.