We maakten de verticale moestuin uit Zapp Your Planet!

by Tamara

Zoals jullie misschien wel weten, heb ik een hobby. Oké, een beetje een uit de hand gelopen hobby. Namelijk planten! We hebben hier in huis meer dan 50 planten, die allemaal met veel liefde en aandacht verzorgd worden. Nu ben ik hier niet de enige plantjesgek in huis. Ik heb deze liefde namelijk doorgegeven aan de kinderen (Oké, en aan Richard, maar die wil het niet toegeven haha).

De kinderen hebben op hun kamers allemaal hun eigen plantjes en helpen graag mee met verzorgen. Nu keken de kinderen vorige week het programma Zapp Your Planet op NPO Zapp, waarin de presentatoren een verticale moestuin maakten. Meteen zeiden de kinderen dat het ze heel erg leuk leken om dat ook te doen en dat hebben we dus gedaan voor deze blog!

Over het programma Zapp Your Planet.

Dat het niet zo goed gaat met de planeet, is iets dat al jaren in het nieuws is. Ik weet nog dat we, toen ik op de middelbare school zat, een keer naar ‘An inconvenient truth’ moesten kijken en dat die documentaire behoorlijk veel indruk op mij maakte.

Ik zocht al een tijdje iets om onze kinderen ook bewust te maken van dingen die je kunt doen om de natuur te helpen en te ondersteunen, maar ik kon niet echt iets vinden dat geschikt was voor hun niveau. Totdat NPO Zapp met Zapp Your Planet kwam.  We hadden al eens eerder van Zapp Your Planet gehoord door hun jaarlijkse inzamelingsacties voor de natuur, dus ik vond het heel erg leuk om te zien dat ze nu echt een programma maakten! Een programma waarin drie presentatoren allerlei leuke tips laten zien waarmee je zelf iets kunt doen voor je planeet. In de aflevering van afgelopen week lieten ze bijvoorbeeld zien waarom je sinaasappelschillen nooit mag weggooien omdat ze nog heel nuttig kunnen zijn. Ze lieten ook zien dat je bij jou in de buurt zelf een ‘boombommetje’ kunt ophalen; een soort klein balletje met boomzaadjes die je kunt planten. EN ze lieten zien hoe je zelf een verticale tuin kunt maken. En dat heb ik met de kinderen gedaan.

Waarom een verticale moestuin?

In de aflevering van zondag 22 november legt presentatrice Manon uit dat we een beetje een probleem hebben. Want hoewel er steeds meer mensen komen en er dus ook steeds meer eten nodig is, blijft er door het bouwen van bijvoorbeeld huizen en zelfs hele steden, steeds minder land over, waardoor de kans groot is dat er over enkele jaren te weinig landbouwgrond is, om genoeg eten te verbouwen. Daarom zijn er een aantal bedrijven in Nederland die kassen hebben waar verticaal voedsel verbouwd wordt. Immers, als je de hoogte in bouwt, heb je veel minder ruimte op de grond nodig.

In de kassen wordt duurzaam geteeld. Zo is er voor een krop sla in een kas bijvoorbeeld maar één glas water nodig om hem te laten groeien, terwijl je als je hem in de grond zet wel een hele emmer nodig hebt. Een feitje dat de jongens hier heel interessant vonden was dat ze in een kas verschillende soorten licht gebruiken. Rood licht omdat planten daar het beste onder groeien en blauw licht om de plant een beetje te manipuleren, zodat hij meer voedingsstoffen gaat maken. Heel knap hoe ze dat allemaal zo kunnen doen!

En het leukste is, een verticale moestuin maken kan ook thuis!

Wat heb je nodig voor het maken van een Verticale moestuin?

Dus ja, na de aflevering wilden de kinderen meteen een verticale moestuin maken! En het leukste? Dat kan gewoon met spulletjes die je al in huis hebt!

Je hebt nodig:

  • Lege frisdrankflessen met dop
  • hydrokorrels
  • papier
  • een mes
  • touw
  • plakband
  • zaadjes voor planten

Zo maak je hem!

Allereerst snijd je de fles doormidden. Dit kan je beter zelf doen, omdat je een scherp mes nodig hebt. Vervolgens prik je een gat in de dop, waar je een opgerold stukje papier doorheen doet. De dop schroef je vervolgens weer op de fles. De onderkant van de fles vul je met water, de bovenkant doe je op de kop, waarna je hem vult met hydrokorrels. Dit kan ook met aarde, maar zoals Manon zei, zijn hydrokorrels een stuk beter voor het milieu. Overigens moet je er op deze manier wel goed voor zorgen dat de zaadjes goed nat blijven, anders gebeurd er namelijk helemaal niets! Je kunt ze ook in een vochtig papieren zakdoekje laten ontkiemen, dat is wat makkelijker.

De kant met de hydrokorrels schuif je in de kant met het water, die je vervolgens aan elkaar maakt met plakband. Als je er drie maakt en ze aan elkaar vast maakt met touw, dan kun je ze heel leuk onder elkaar hangen. Maak de hydrokorrels een beetje nat en strooi dan de zaadjes eroverheen! En dan moet je maar afwachten. Uiteraard zal ik jullie via instagram op de hoogte houden van onze verticale moestuin! De kinderen vonden het heel erg leuk om hem te maken en kunnen niet wachten tot er zaadjes ontkiemen!

 

Wil je ook Zapp Your Planet kijken?

Zapp Your Planet is echt heel erg leuk om te kijken en ook heel erg leerzaam voor de kinderen. We hebben een aantal afleveringen gemist door de drukte van de verhuizing, maar deze zijn gelukkig heel erg makkelijk terug te kijken op de site! Elke week behandelen ze belangrijke onderwerpen op een leuke en leerzame manier en geven ze tips over wat jij kunt doen om de natuur een beetje te helpen.

De kinderen vonden het programma echt heel erg leuk! Vooral dat stukje over de boombommetjes vonden de jongens heel erg grappig. Het is heel jammer dat die hier nergens meer verkrijgbaar zijn, anders hadden we zeker een zakje gehaald. Je merkte ook echt dat ze er in de avond nog over nadachten, want er kwamen hele verhalen voorbij over explosies van boomzaadjes! Haha!

Heel erg veel kijkplezier! En mocht je ook een verticale moestuin gaan maken, dan wil ik hem uiteraard heel erg graag zien!

Zapp Your Planet is elke zondag rond 17.15 uur op NPO Zapp en online op zappyourplanet.nl. 

Dit artikel is een samenwerking.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.