Kathy | Water geven met tips & tricks

by Kathy
Planten water geven

Ik hoor jullie denken: zo spannend is het toch niet om planten water te geven, waarom gaat zij daar nou een blog over schrijven? Je pakt een gietertje met water en hoppa, je gaat één voor één je plantjes af. Ja dat klopt. In theorie is dat ook zo, maar stiekem komt daar iets meer bij kijken. Want hoe vaak moet je planten water geven, en hoeveel? Hoe kun je ze het beste water geven?  En tot slot: hoe weet je wanneer een plant weer water nodig heeft? Ik geef antwoord op al deze vragen!

Hoe vaak moet je je plantjes water geven?

Ik val maar meteen met de deur in huis: dat kan vrijwel niemand jou vertellen, behalve de plant zelf (hier kom ik later op terug). Want de omstandigheden rondom de plant bepalen grotendeels hoe vaak je water moet geven.

De standplaats

Staat jouw plantje vlak bij een groot raam waar de zon op schijnt? Dan staat dat plantje warm en verdampt het water sneller. Dit plantje zal dan ook eerder water nodig hebben dan een plantje wat ver van een raam af staat, op een plek waar het dus ook koeler is. Heb je vloerverwarming en staat het plantje op of dichtbij de grond? Dan heeft hij ook sneller weer een slok water nodig.

De pot

Ook de pot waar hij in staat, speelt hier een factor in. Want als je plantje in een terracotta pot staat (zonder een binnenpot), zal een groot deel van het water door de terracotta pot worden opgezogen. Een plant die dus in een  geglazuurde sierpot staat, zal minder snel water nodig hebben dan een plant die in een terracotta pot staat.

Hoeveel water moet je jouw plantjes geven?

Belangrijk: gebruik altijd een binnenpot met gaten, die je in een sierpot zonder gaten zet. Waarom? Zodat het overtollige water via de onderkant weg kan lopen, en de aarde niet te lang tè nat blijft. De wortels zullen dan verstikken en gaan rotten, waardoor de plant geen vocht en voedingsstoffen kan op nemen. Een binnenpot zal niet altijd mogelijk zijn omdat je soms ook afwijkende potten hebt waar simpelweg geen binnenpot in past. Dan zou je hydrokorrels (leca) kunnen gebruiken als drainagelaag.

Maranta Leuconeura met water druppels

Maranta Leuconeura Fascinator vlak na het water geven

Hoe veel of hoe lang?

Maar goed, terug naar de hoeveelheid water, want hoeveel water moet je nou geven? Het klinkt misschien raar, maar elke plant moet je evenveel water geven. Of beter gezegd: even lang water geven. Je geeft een plant net zo lang water, totdat alle aarde nat is, en het overtollige water via de onderkant door de gaten eruit begint te druppelen.

Maak alles nat maar nat

Het is namelijk belangrijk dat alle aarde nat wordt, zodat alle wortels vocht kunnen gaan opnemen. Als je de plant iedere keer maar een klein plensje geeft, blijft de plant ‘gestrest’. Hij krijgt dan steeds maar net voldoende water om in leven te blijven. Hierdoor kan het voorkomen dat de plant niet meer goed zal groeien of minder snel nieuwe bladeren aanmaakt. Ook is het mogelijk dat de plant gevoeliger wordt voor beestjes of infecties, doordat hij minder weerstand heeft.

Hoe kun je jouw plantjes het beste water geven?

Dit klinkt allemaal eigenlijk best logisch, toch? En weet je, zelfs de manier van water geven kan ervoor zorgen dat jouw plant goed gezond blijft. Heb je wel eens gemerkt dat bij de meeste planten die je koopt, de potgrond heel losjes en luchtig is? En als je dan een flinke plens water geeft, die luchtige potgrond helemaal inzakt waardoor het lijkt alsof er te weinig aarde in de pot zit?

De aerobe zone

De potgrond van de meeste planten hoort zo luchtig te zijn en het water goed door te laten lopen. De wortels hebben namelijk een zuurstoflaag nodig, de aerobe zone, waar goede bacteriën in zitten. Deze bacteriën zorgen voor de juiste voedingsstoffen die de wortels van de plant kunnen opnemen. Als de potgrond te compact wordt, verdwijnt deze aerobe zone waardoor de wortels verstikken en kunnen gaan rotten.

Gaten prikken?

Op het moment dat je dus een grote plens water geeft, en deze luchtige potgrond in elkaar zakt, wordt de potgrond compacter en maak je het de plant moeilijker om voedingsstoffen op te nemen. Er zijn mensen die dan met een prikker gaatjes maken zodat het water dieper in de vaste massa kan komen, maar hierdoor krijgen de wortels hun aerobe zone niet terug. Sterker nog: je kunt de wortels van de plant beschadigen, waardoor ongewenste bacteriën binnen kunnen dringen en de plant ziek kunnen maken.

Klein maar fijn

Daarom kun je het beste water geven met een klein waterstraaltje, zodat je het water makkelijk kunt doseren en over de aarde kunt verspreiden. Op deze manier behoud je de luchtigheid, maar kun je wel genoeg water geven. Er zijn trouwens speciale gieters voor. Oh, en ikzelf gebruik graag een drukspuit waarmee ik de aarde nat sproei.

Hoe kun je zien of een plant water nodig heeft?

In het begin schreef ik al dat de omstandigheden bepalen wanneer een plant water nodig heeft en dat je plant zelf aangeeft dat hij water nodig heeft. Dit kun je vaak aan de plant zien en bij sommige planten zelfs voelen. Hier zijn een paar kenmerken die jou erop kunnen wijzen dat die plant water nodig heeft:

Rimpelige blaadjes:

Sommige planten krijgen rimpels in hun bladeren/stelen als ze water nodig hebben. Dit is bij veel vetplanten het geval. Het kan dus een heel duidelijk signaal zijn dat die plant dorst heeft. Bij mijn sanseveria’s let ik hier bijvoorbeeld altijd op. Zij vinden het prettig als de aarde eerst helemaal uitdroogt voordat ze een nieuwe waterbeurt krijgen.

Vetplantje voor en na water geven

De rimpelige blaadjes voor het water geven (l) en na het water geven (r)

Opgerolde blaadjes:

Sommige planten rollen hun bladeren op als ze water nodig hebben. Dit doen ze om het bladoppervlakte te verkleinen, waardoor er minder vocht via de bladeren kan verdampen. Bij onder andere de calathea is dit goed te zien.

Warme en dunne blaadjes:

Sommige vetplanten slaan water op in hun blaadjes/stelen, waardoor ze koud en dik/vlezig aanvoelen als ze voldoende vocht bevaten. Voelen ze warmer en zachter aan? Dan mag je weer water geven. Dit voel je heel goed bij onder andere het Chinees Lantaarntje (Ceropegia Woodii).

Zachte / slappe blaadjes:

Om nog even door te gaan met het Chinees Lantaarntje: dit plantje hoort hele dikke, stevige en koude blaadjes te hebben. Kun je de blaadjes makkelijk buigen en voelen ze dun en slapjes aan? Dan mag er weer water worden gegeven. Veel planten krijgen slappe bladeren die sip naar beneden hangen als ze dorst hebben: het Pannekoekenplantje, de Alocasia of de Monkeymask zijn enkele voorbeelden.

Vergelijking van de pilea voor en na het watergeven

De pilea voor het water geven (l) en na het water geven (r)

Matte of grijzige blaadjes:

Verder kan de kleur of glans je ook vertellen of een plant water nodig heeft. Een heel duidelijk voorbeeld is de Graslelie. Die verkleurt bijna grijs als hij ernstig water tekort heeft. Ook het Erwtenplantje laat duidelijk zien als het water nodig heeft: de erwtjes worden dan dof èn rimpelig.

Mijn tips

Kijk hoe de plant eruit ziet als je hem koopt (of als je hem de dag van tevoren water hebt gegeven) en voel aan de bladeren. Op die manier weet je hoe ze eruit zien en aanvoelen als ze verzadigd zijn en herken je het sneller wanneer ze weer water nodig hebben. Dit heeft mij veel geholpen met het herkennen van een dorstig plantje. O, en nog een laatste belangrijke tip: Je kunt een plant beter een keer vergeten water te geven, dan een keer te vaak water geven. Want de meeste planten sterven eerder wanneer ze te vaak (=te veel) water krijgen dan wanneer je ze een keer vergeet.

En jij?

Vertel eens, hoe doe jij dat: Geef jij alle planten tegelijk een plens water of kijk je meer naar de behoefte van de plant? En hoe herken jij dat jouw planten weer water nodig hebben? Trouwens, ik heb een instagram-account speciaal over plantjes. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, stuur me daar gerust een dm. Ik help graag! Mocht je wat meer over mij willen lezen, hier vind je mijn introductie blog.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.