Wat veroorzaakt bedplassen? | Sanne

by Tamara
Wat veroorzaakt bedplassen?

Gastblogger Sanne helpt met haar praktijk Beweeg en leer kinderen met allerlei problemen. In deze blog wil ze het over een probleem hebben waar veel ouders tegenaan lopen, namelijk bedplassen!  Wat veroorzaakt bedplassen en hoe verhelp je het? Sanne vertelt het in dit artikel!

Hoe verhelp je bedplassen?

Waar de één zijn kind binnen no time dag en nacht zindelijk heeft hebben sommige ouders er jarenlange struggles mee.Overdag is vaak niet het grootste probleem, maar de nachten kunnen soms een eindeloos gevecht lijken.Van huisarts tot kindercoach en dan nog niet gesproken over de dure luiers en extra matrasjes. Alles lijken ze geprobeerd te hebben.

Wat veroorzaakt bedplassen??

REFLEXEN

Ieder mens heeft reflexen. Reflexen zijn automatische reacties die ervoor zorgen dat ons lichaam reageert. Lopen, maar ook ademhalen, je lichaam dat misschien wel verstijfd als je schrikt. Zo even drie voorbeelden van bekende reacties die allemaal reflexmatig werken.

Tijdens de zwangerschap, zelfs al vlak na de bevruchting, worden de eerste reflexen in werking gesteld. De bekendste is misschien wel de moro-reflex. Als een pasgeboren baby schrikt dan spreidt hij zijn armen en benen en begint te huilen.

De meeste reflexen integreren binnen 3 jaar na de geboorte en zorgen ervoor dat lijf en brein in balans zijn om zo optimaal te kunnen functioneren.

Spinale Galant Reflex

De Spinale Galant reflex komt op rond de twintigste week van je zwangerschap en deze heeft het kind nodig om geboren (via het geboortekanaal) te worden. Op het moment dat de bevalling begint gaan de weeën het ruggetje van de baby stimuleren ende heupjes bewegen. Op die manier kan het kindje zich draaien om zich naar buiten toe te werken.

Rond 9 maanden is deze reflex volledig geïntegreerd en zou je lichaam er niet meer automatisch op te hoeven reageren.

Bedplassen en de Spinale Galant Reflex

Kinderen die worden geboren met een keizersnede, in een stuit of als sterrenkijker hebben meer kans op een actieve SGR, omdat ze de bewegingen niet hebben gemaakt in het geboortekanaal. De reflex blijft dus continue actief.

Zodra een kind op zijn rug gaat liggen en zich ontspant zal hij getriggerd worden om zijn blaas te legen.

Misschien herken je de volgende dingen ook wel:

Kan niet tegen labeltjes en strakke kleding

  • Hangt onderuitgezakt op de stoel
  • Kan moeilijk stil zitten en is continue aan het bewegen
  • Concentratieproblemen

Met reflexintegratie, ritmische bewegingen, kun je de Spinale Galant Reflex alsnog integreren in het systeem.

Een tip: Begin eens met de “sneeuwengel”. Zo stimuleer je de ruggengraat én de blaas en leer je je lijf dat het ook kan ontspannen zonder continue in beweging te moeten.

Voor de juiste begeleiding verwijs ik je graag door naar een gespecialiseerd reflexintegratiecoach of ben je welkom bij mij in de praktijk (www.beweegenleer.nl)

Ga nooit zelf zomaar aan de slag, want de bewegingen komen heel precies en kunnen klachten verergeren als dit niet goed gedaan wordt.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.