Wat te doen bij een hond met overgewicht?

by Tamara

Als dierenvriend kan het erg gemakkelijk zijn om je vriendelijke viervoeter flink te verwennen met al het lekkers dat je hond een plezier doet. Al die feesthapjes kunnen een hond echter opschepen met de problemen van overgewicht. Mocht je hond boven het aanbevolen gewicht van het ras zitten, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. Overgewicht kan namelijk leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals artrose, diabetes en een hoge bloeddruk. In dit artikel geven we je enkele tips die je kan gebruiken om je hond te helpen om op een verantwoorde manier af te vallen.

Kies de juiste voeding

Wanneer je hond last heeft van overgewicht, dan is het aan te raden om extra aandacht te besteden aan de voedingswaarde van het hondenvoer dat je hond benut. Bij het hondenvoer bestellen is het daarom belangrijk dat je hondenvoer uitkiest met een laag aantal calorieën, koolhydraatarm is en bestaat uit vers voedsel. Het is aan te raden om licht verteerbaar natvoer te gebruiken, omdat dit soort voer doorgaans minder koolhydraten bevat en juist over meer gezonde eiwitten en vetten beschikt. Natvoer helpt om gewichtstoename te voorkomen en gewichtsverlies te bevorderen. Tevens helpt het honden om goed gehydrateerd te blijven.

Als natvoer vanwege verschillende redenen niet altijd mogelijk is, zoek dan eens op goedkope hondenbrokken die bestaan uit nauwkeurig geselecteerde ingrediënten en vrij zijn van geur-, kleur- en smaakstoffen.

Zorg voor voldoende beweging

Hoewel de juiste voeding de sleutel is bij gewichtsverlies van honden, is voldoende beweging vrijwel net zo belangrijk. Zorg er daarom voor dat je wat extra tijd vrijmaakt om met regelmaat een langere wandeling te maken met je viervoeter. Tevens biedt een goede wandeling in een nieuwe omgeving een uitstekende mogelijkheid om je hond mentaal te stimuleren en overal eens goed rond te laten snuffelen. Let er echter wel op dat de wandeling past bij het ras van je hond, aangezien sommige honden minder beweging nodig hebben dan andere rassen.

Het helpen afvallen van een hond heeft tijd nodig

Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies bij een hond tijd nodig heeft. Verwacht dus niet op een direct wonder en blijf consequent werken aan goede gewoonten die bijdragen aan het afvalproces. Het is aan te raden om in samenspel met de dierenarts een schema op te stellen op basis van de juiste hoeveelheid calorieën en voedingswaarden, zodat je hond niet te snel en ongezond afvalt.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.