Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

by Tamara
wat te doen bij bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit. Het is iets waar ik ontzettend veel last van heb tijdens deze zwangerschap. Dit komt me eigenlijk helemaal niet bekend voor van mijn vorige drie zwangerschappen. Ja tegen het einde had ik af en toe wel eens wat last, maar het was niet te vergelijken met dit. Omdat ik aan de hand van mijn blogs over bekkeninstabiliteit vaak vragen krijg over wat te doen bij bekkeninstabiliteit, besloot ik er eens een blog over te schrijven met alle dingen die je kunt doen als je er net zoals ik last van hebt.

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lichaam. Die hormonen zijn heel erg belangrijk om je zwangerschap in goede banen te leiden, maar ze kunnen ook zorgen voor hele vervelende kwaaltjes zoals bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid en bekkeninstabiliteit. In je zwangerschap zorgen je hormonen ervoor dat je spieren, banden en gewrichten wat slapper worden. Dit is overal in je lichaam, (vandaar dat ik tijdens deze zwangerschap ook wat vatbaarder was voor een whatsapp-duim) maar ook vooral in je bekken. Je bekken heeft die soepelheid en rekbaarheid namelijk nodig zodat er straks een baby door je bekken heen kan.

Wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit, is die bewegelijkheid van de spieren en gewrichten in je bekken te veel geworden. Het gevolg hiervan is dat je bekken overbelast raakt en je hier last van kunt krijgen.

Wie krijgt bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit komt best wel heel erg vaak voor. Zo ongeveer 45% van de vrouwen heeft er wel eens last van. Dat je het bij de ene zwangerschap niet hebt, hoeft niet te betekenen dat je het bij de volgende zwangerschap ook niet krijgt. Hoe vaker je zwanger bent, hoe vaker je bekken moet oprekken en hoe groter de kans op bekkeninstabiliteit is. Zelf had ik er tijdens mijn eerste twee zwangerschappen geen last van, tijdens mijn derde een beetje en tijdens mijn vierde zwangerschap heb ik er behoorlijk veel last van.

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

Ik ben absoluut geen expert hoor, maar inmiddels weet ik redelijk goed wat er bij mij werkt tegen de pijn van bekkeninstabiliteit. Verder heb ik wat tips verzamelt van internet.

  • Tillen. Tillen tijdens je zwangerschap wordt sowieso afgeraden, maar soms is het niet te voorkomen. Je kunt niet even tegen je dreumes zeggen dat mama niet kan tillenals hij of zij getild wil worden. Zorg daarom altijd voor een goede tilhouding en til niet te lang of te zwaar.
  • Zitten. Het is heel erg verleidelijk om met die dikke buik onderuit gezakt op de bank te gaan zitten, maar je bekken vindt dit niet zo heel erg fijn. Nu ik zwanger ben, zit ik liever op een hogere eetkamerstoel dan op de bank, omdat ik zo makkelijker op kan staan en minder onderuit gezakt zit. Ook krijg ik hierdoor minder rugklachten.
  • Lopen. Lopen is  verschrikkelijk als je bekkeninstabiliteit hebt. Ik heb na een dagje dierentuin een tijdje terug wel eens huilend op de bank gezeten omdat het zo ontzettend veel pijn deed. Ik kan lopen niet helemaal vermijden, maar als ik een stukje moet lopen zorg ik dat ik goede schoenen aan heb, dat ik niet te snel loop en dat ik niet te ver hoef te lopen. Liever op een slakkengang dan thuiskomen met heel veel pijn.
  • Omdraaien in bed. Dit is momenteel (ik ben nu 35 weken zwanger) echt een drama. Omdraaien duurt heel erg lang en doet heel erg veel zeer. Toch draai ik me een paar keer per nacht om omdat ik anders wakker word met een bekken dat helemaal vast zit. Ik sla eerst de dekens van me af en haal het voedingskussen tussen mijn benen weg. Daarna trek ik mijn linkerbeen op en ga ik op mijn rug liggen. Dan pak ik met mijn handen mijn rechterbeen en til deze omhoog (ik heb altijd het meeste last van het been dat onder ligt) Dan leg ik mijn linkerbeen op het matras, leg het voedingkussen erop en leg mijn rechterbeen er weer op. Dit is de meest pijnloze manier.
  • Traplopen. Behalve dat ik echt buitenadem raak van traplopen, vindt mijn bekken het ook echt niet leuk. Ik vermijd het dus zoveel mogelijk en til zeker geen zware dingen of kinderen te trap op en af.
  • Warmte. Hier helpt een warme douche of bad vaak te ontspannen en het helpt ook tegen de bekkenpijn.

Gaat bekkeninstabiliteit wel weer over?

Ik hoop heel erg dat het na de bevalling een stuk beter zal gaan met mijn bekkeninstabiliteit, maar veel vrouwen houden er na de bevalling nog een behoorlijke tijd last van. In de meeste gevallen is de bekkeninstabiliteit na een paar maanden tot een jaar verdwenen, maar sommige vrouwen blijven er hun hele leven last van houden.

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit als je echt heel veel pijn hebt?

Als jij erge last hebt van je bekkeninstabiliteit dan kun je ervoor kiezen om eens langs een Fysiotherapeut te gaan die je bepaalde oefeningen kan leren waarmee de pijn iets dragelijker wordt. Ook kun je eventueel pijnstilling krijgen om de pijn te verminderen. Bij sommige vrouwen helpt het heel erg goed om een speciale buikband of brace te dragen die het gewicht van de buik wat ondersteund en de druk van het bekken wat wegneemt. Wat ik ook regelmatig zie is dat zwangere vrouwen bij uitstapjes tijdelijk in een rolstoel zitten.\

Bekkeninstabiliteit is iets dan voor veel vrouwen bij de zwangerschap hoort. Hopelijk hebben jullie iets aan bovenstaande tips! Heb jij nog tips wat te doen bij bekkeninstabiliteit? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Joke 25 juli 2018 - 09:17

Ik ben benieuwd hoe het nu met je bekken gaat!

Reply
Christa 25 augustus 2017 - 03:06

Ik had tijdens mijn tweede zwangerschap last van bekkeninstabiliteit maar ging vanaf 17 weken al naar een bekkentherapeut (tip van mijn zus, wat die kon bij haar tweede niet meer lopen en normaal bevallen ging moeizaam).
Ik kreeg van de bekkentherapeut echt hele waardevolle oefeningen mee om mijn bekken zoveel mogelijk te sparen , door bijvoorbeeld anders uit mijn bed op te staan of uit de auto, maar ook een goede zit-en loophouding vond zij ontzettend belangrijk.
Ik zou dan ook als tip willen geven: benut die bekkentherapeut!

Reply
Henrieke 24 augustus 2017 - 11:00

Ik heb er ook steeds meer last van. Eerste zwangerschap en ben nu 24 weken. Het begon ook al best snel, waarschijnlijk doordat ik juist vaker de trap nam. Als ik me een beetje rustig houdt dan is het gelukkig wel te doen. 🙂
In bed omdraaien blijf ik ook heel pijnlijk vinden. Ik ga ook maar proberen of mijn been met de hand verplaatsen wat helpt. Bedankt voor de tip!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.