Wat kost dat nou eigenlijk? Zo’n bevalling?

by Tamara
bevalling wil opwekken

Ik zit wel eens te mopperen dat de ziektekosten verzekeringen zo ontzettend duur zijn. je betaald heel veel om je te verzekeren en dan nog moet je bij betalen als je een keer naar de huisarts of tandarts met. Maar wanneer je zo aan het einde van het jaar eens naar je ziektekosten voor het afgelopen jaar zit te kijken, dan valt het wel op dat je toch iets meer kosten hebt gemaakt dan verwacht. Want tja, zo’n bevalling is ook niet gratis!

Wat zijn de kosten van een bevalling?

Intake.

Maar laten we eerst naar het begin gaan. Want als je zwanger bent moet je naar de verloskundige.Verloskundige zorg word vergoed uit de basisverzekering. Dat is maar goed ook, want dit kost een bezoekje aan de verloskundige!

Intakegesprek plus informatie.                               €41.77

Termijnecho.                                                               €42.00

Bloedprikken incl. Laboratorium onderzoek        €16.50

 

Daarna krijg je natuurlijk nog een paar bezoekjes aan de verloskundige met als je geluk hebt ook elke keer een echo. Een gewoon standaard bezoekje aan de verloskundige kost ongeveer €35.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Ergens rond de 20ste week krijg je de SEO, het Structureel Echoscopisch Onderzoek oftewel de 20 weken echo. DIt is een echo waar ik best wel tegenop keek. Waar veel mensen het zien als ‘Even leuk baby kijken’ of ‘Kijken of het een jongen of meisje is’ is het een hele belangrijke echo, omdat er tijdens deze echo word gekeken naar eventuele zichtbare afwijkingen bij je kindje.  Ik zeg zichtbare, want ook met een 20 weken echo kunnen ze niet alles zien.

Bij sommige vrouwen wordt deze echo bij de verloskundige gedaan, ik moest hiervoor naar het ziekenhuis. Natuurlijk hangt er aan dit onderzoek ook weer een prijskaartje, namelijk €159.87.

Kraamzorg en kraampakket.

Dit waren twee dingen die ik wel grappig vond om terug te zien in het overzicht. Het kraampakket wat ik van mijn zorgverzekeraar ontving had een waarde van €41.36. Best zonde eigenlijk als je bedenkt dat ik hem behalve de matjes niet echt gebruikt heb.

De kraamzorgintake die je ergens rond de 25ste week hebt stond ook in het overzicht. Waar ze de eerste twee keren gewoon thuis kwamen ( wat ik veel fijner vond ondanks dat ik het hele huis dan eerst ging poetsen) was het de laatste keer gewoon een telefonisch consult. De prijs hiervan was: €21.07 en hier kwam nog het ‘intaketarief’ overheen van €42.13.

 

De bevalling.

Ik beviel op 6 juni van Lauren. Deze bevalling begon thuis en ik ging daarna zonder medische reden naar het ziekenhuis om daar te bevallen. Dit heet poliklinisch bevallen onder begeleiding van een verloskundige.

Wat kost dit nou?

De bevalling zelf:                            €1271.24

De verloskundige doet de bevalling natuurlijk iet zelf. Hiervoor word hij of zij bijgestaan door personeel in het ziekenhuis, dit kost:  €531.93. Deze kosten worden deels vergoed uit de basisverzekering. Ik ben aanvullend verzekerd en als ik had gekozen voor een poliklinische bevalling zonder deze aanvullende verzekering, had ik €329.92 zelf moeten betalen.

Kraamzorg en nazorg.

Ook na de bevalling heb je natuurlijk nog de nodige kosten. Ik kreeg het volledige aantal uren kraamzorg en hiervoor werd €2022.23 gedeclareerd. Ook voor de bezoekjes die de huisarts na de bevalling aan je brengt betaal je, dit kost €13.56

 

Kortom, het is nog best een hele kostenpost zo’n bevalling. Bij Floris koste de bevalling zelf trouwens het dubbele, dit was een ingeleide bevalling waarvoor ik ook nog twee nachten in het ziekenhuis bleef. Deze bevalling kostte €2387.08. Nog even wat duurder dus!

Had jij verwacht dat een bevalling zo duur zou zijn? Of had jij verwacht dat het nog duurder was?

 

Misschien vind je dit ook leuk

35 comments

Kristine 13 juli 2017 - 21:06

Ingeleid worden kost zeker geen twee duizend nog wat! Bevallen in het ziekenhuis ook niet ,maar goed. Die kosten van €2387,08 zijn een vaste tarief ( van gemiddelde kosten) die het ziekenhuis bij de z.v. declareerd. Dat zijn vaste afspraken tussen z.v en ziekenhuizen ( verschilt per ziekenhuis,uiteraard) die gemaakt worden om zo goed mogelijk het geld kloperij door te zetten! Ik ben vorig jaar van mijn eerste kindje in het ziekenhuis bevallen, met pijnstilling remifentanil,zonder medische indicatie met aanvullende verzekering die alles vergoedde. Hetzelfde bedrag is bij mijn z.v gedeclareerd,ik zag dat en wilde natuurlijk weten, hoe kan dat dat het zo duur kost is toch te gek voor worden!!! Zorg verzekeraar opgebeld en voor een uitleg gevraagd ik betaal tenslotte bakken met geld aan z.v.

Reply
Patricia 8 januari 2017 - 22:34

Ben expres van verzekering veranderd nu het nog kon.

Reply
Benjamin 28 december 2016 - 22:23

Dit zijn de kosten die je normaliter niet ziet nee. Mijm vrouw had al een aanvullende verzekering ivm fysio, waardoor al wat meer vergoed werd. Vergoeding van vrijwillig in het ziekenhuis bevallen zat er niet bij en hebben we bewust niet gekozen. De premie zou met 30 euro per maand omhoog gaan en me vrouw wou thuis bevallen. De extra premie van 360 euro op jaarbasis was vijwel gelijk aan ons eigen risico. Uiteindelijk is ze door de verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis en daar toch bevallen, kostenloos. Tevens moest ze 2 nachtjes blijven daar tussen het breken van de vliezen en de bevalling zelf een kleine 30 uur zat. Ruggenprikje zal ook niet een paar tientjes zijn denk ik. Of de bevalling nu standaard thuis is of uitgebreid in een ziekenhuis, het is altijd meer dan je premie voor het hele jaar. We moeten eigenlijk ook blij zijn met de verplichte zorgverzekering. Geweigerd worden in een ziekenhuis omdat je niet betalen kan is iets wat je je niet voor kan stellen!! Bedankt voor de info!!

Reply
Sil 3 juni 2016 - 22:32

De rekensom dan maar weg laten van een keizersnede ?

Reply
Liess 2 juni 2016 - 14:38

Ik betaal ruim 140 euro per maand verzekering dan heb ik alle aanvullende verzekeringen die er zijn.
Ik ben ingeleid, heb 1 nacht in ‘t ziekenhuis gelegen en heb 56 uur volledig verzekerd kraamzorg gekregen… kraampakket ook amper gebruikt.

Wat ik van zon uitgebreid verzekeringspakket jammer vind is dat ik dan nog zoveel eigen risico betaal, en zelfs medicatie wat gebruikt word voor een chronische aandoening deels zelf moet betalen.

Reply
kim 2 juni 2016 - 11:13

Ik heb een hele goede verzekering dus heb niets hoeven betalen.
Sterker nog ik kreeg zelfs nog geld terug van mijn verzekering vanwege mijn kraamuitkering.
Ik heb zowiezo een hele goede verzekering, want toen ik me liet sterriliseren werd dit ook volledig vergoed uit mijn aanvullende verzekering.
Maar het is best een hoop geld inderdaad

Reply
Reshma 31 januari 2016 - 12:28

Ik wist niet dat een bevalling zo duur zou zijn! Ik moest alleen de eigen bijdrage van de kraamzorg betalen, en dat vond ik al veel!

Reply
Lonneke 31 januari 2016 - 11:56

Mijn 3e kind lag in stuit met zijn voeten naar beneden, dus als mijñ vliezen zouden breken moest ik liggend, dus met de ambulance, vervoerd worden omdat anders de navelstreng naar buiten zou kunnen vallen. Ritje ambulance: €800 en dat ging nog van het eigen risico af ook! Ondanks dat het dus medisch was…

Als je trouwens niet weet wat je met de restanten van je kraampakket moet; die kun je inleveren bij stichting baby hope, dan gebruiken ze dat weer in derde wereld landen.
Op marktplaats zetten kan ook, eventueel gratis op te halen, niet iedereen in Nederland krijgt zo’n pakket van haar zorgverzekeraar en zelf betalen kan wel eens moeilijk zijn.

Reply
SaSiBeau 31 januari 2016 - 10:19

ik woon in België en we moeten hier regelmatig naar de gyn gaan…laatste maanden om de 2 weken dus pakt 9 keer in de hele periode dat je zwanger bent, overtijd gaan dan zit je al aan 2 keer in de week…en dat aan een 40euro per keer dan tikt het wel op
hier is bijna iedereen verplicht om in het ziekenhuis te bevallen…dus een 1200 zijn we daar minimum voor kwijt. Bij mijn laatste was het een spoedKS dus in totaal waren we een kleine 2000 kwijt aan mijn opnamen (onze zoon was gratis die dagen…)
maar daarna moet je nog een paar keer naar de gyn om te zien of alles goed is en ja uiteindelijk ben je heel veel geld kwijt. Maar als je weet dat de ziekenkas hier gemakkelijk 70/80% terugbetaald dan valt dit nogal mee. Ook omdat er veel werkgevers zijn die de opverschot willen terugbetalen…en je doet het omdat je zelf kinderen wilt natuurlijk en dan maakt het niet uit hoeveel het kost… want kinderen kosten nu eenmaal tot aan hun 18jaar al een volledig huis 😉

Reply
Mariska 20 januari 2016 - 22:55

Ik ben thuis bevallen op een zaterdag (wel alleen overdag – het was een werkdag werk zegmaar 🙂 maar heb geen idee hoeveel dat kost. Ik moest voor de kraamzorg nog iets van 300 euro bijbetalen (10 dagen kraamzorg) maar ik ben aanvullend verzekerd dus uiteindelijk heb ik alleen de navelveter zelf betaald 😉

Reply
Angela - Mama met passie 20 januari 2016 - 12:11

Wow! Zeker niet wat ik ervan had verwacht. Dat is echt een hoop geld. Ik ben ingeleid, dus dat bedrag zal nog hoger liggen 😉

Reply
Jessica 20 januari 2016 - 10:04

Zo is je verzekering er dubbel en dwars uit! Voor ons zal het nog een stap duurder zijn, wij moeten de medische molen in, eens kijken of ik kan nagaan wat dat allemaal kost!

Reply
Mellanie 20 januari 2016 - 00:16

Wat leuk dat je dit allemaal hebt opgezocht! Het kost idd nogal wat, iets waar iemand niet bij stil staat…

Reply
Elisabeth 19 januari 2016 - 18:14

Ja wat n geld kost die zorg hè? Wat leuk dat je t allemaal opgezocht en verteld hebt!

Reply
carin 19 januari 2016 - 16:24

Wij hebben heel bewust naar onze verzekering gekeken dit jaar.
We hopen de komende jaren ergens een keer een kindje te mogen verwelkomen en of dat nu dit jaar is of volgen jaar of allebei of helemaal niet dat is handen van de Heere maar ik betaal liever nu iets meer aan mijn verzekering dan dat ik straks ondersteboven ben van alle kosten…

Reply
Mona - Vandaagismooi.nl 19 januari 2016 - 15:43

Toevallig ben ik daar de afgelopen dagen even voor gaan zitten omdat er wellicht wat babyplannen zijn maar geen aanvullende verzekering. Alsnog vind ik het best wel meevallen voor de hulp die je krijgt. Maar toch fijn dat je het meeste (of alles) vergoed krijgt 🙂

Reply
Inge 19 januari 2016 - 15:18

Wow, dat is wel veel! Ik denk dat ik in totaal een 60 euro betaald heb, inclusief 8 keer aan de monitor gaan liggen, ingeleide bevalling en 4 nachten in het ziekenhuis, valt goed mee dus 🙂 Nazorg door een vroedvrouw was gratis… maar die is wel anders in België dan in Nederland..

Reply
Michelle 19 januari 2016 - 14:45

Om heel eerlijk te zijn vind ik bepaalde bedragen bij bijvoorbeeld de verloskundige nog wel meevallen, maar zodra het ziekenhuis eraan te pas komt gaat het ineens ook om heel andere cijfertjes. Ik ben gelukkig dermate verzekerd dat ik zelfs ‘gratis’ in het ziekenhuis zou mogen bevallen zonder medische indicatie, maar dat ben ik niet van plan. Ik vervloek al die verzekeringen af en toe best een beetje, maar eigenlijk mogen we heel hard in onze handjes klappen dat het het allemaal zo goed geregeld is!

Reply
Alicia 19 januari 2016 - 13:27

Leuk om de kosten eens zo op een rij te zien, heb dat nooit zo gekregen van mijn verzekering. Ik wil graag in een bevalcentrum bevallen, heb daarom mijn verzekering ook aangepast. Ook dat ik dan de eigen bijdrage voor kraamzorg vergoed krijg scheelt!

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 19 januari 2016 - 11:15

Het is nogal een bedrag zeg, pfoe. Gelukkig maar dat in Nederland zoveel vergoed wordt want er zijn landen waar je alles zelf moet betalen..

Reply
Leonie 19 januari 2016 - 11:09

Jeetje, wat een hoop geld he! Ik had me al verdiept in mijn zorgverzekering en wat er wordt vergoed en dergelijke. Als het goed is, heb ik het nu goed geregeld!

Reply
Vlijtig Liesje 19 januari 2016 - 10:23

Ik had er eigenlijk niet zo over nagedacht, maar leuk om dat bedrag zo te zien. Het is een flinke som zeg!

Reply
Lifesabout 19 januari 2016 - 10:09

Inderdaad, mensen mopperen vaak maar als je het zelf moet betalen dan ben je de klos. Ik heb zelf nog wat enthousiaster van mijn verzekering gebruik gemaakt tijdens en na de bevalling en mijn zorgkosten waren iets meer dan 60.000 euro….maar heb dan ook wel veel gekke dingen gedaan :’) Als ik dat zelf had moeten ophoesten…

Reply
Marjon 19 januari 2016 - 09:36

Wow! Dit had ik niet verwacht. Heb er zelf niet zo bij stilgestaan haha. Liefs xx

Reply
joyfromjoyce 19 januari 2016 - 09:00

Neem daar nog een pubclubje bij ter voorbereiding van je bevalling en je bent nog 100 euro lichter.

Reply
Dina 19 januari 2016 - 08:59

Mooie berekening, maar wel schrikken zeg! Toen ik net zwanger was heb ik ook uitgerekend wat het nu grofweg kost om zwanger te zijn + de bevalling + kraamzorg en daar schrok ik best wel van. Gelukkig wordt een groot deel sowieso al vergoed vanuit de basisverzekering en als je je eigen risico niet extreem hoog hebt, zijn er dus niet zo bizar veel kosten. Ik ben wel blij dat ik de jaarwisseling er nog tussen had, zodat ik kon overstappen van zorgverzekeraar, want mijn vorige vergoedde bijna niks en kwam bijna nergens met de kosten tegemoet. De verzekeraar die ik nu heb is maar € 3,- per maand duurder en daarbij wordt eigenlijk alles vergoed (ook ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie en kraamhulp). 😀

Reply
Tips voor Papa's 19 januari 2016 - 08:41

Wauw, wat een kosten inderdaad zeg! Ik heb de kosten van de bevalling zelf ook wel eens gecheckt en die zijn inderdaad torenhoog! Wat dat betreft is het maar goed dat er een zorgverzekering is om dit (grotendeels) te dekken! Wij waren gelukkig ook aanvullend verzekerd en hoefden daardoor niets extra’s (behalve de hogere premie) te bealen.
Je blog sluit trouwens perfect aan op mijn: “Kinderen krijgen, wat kost dat nou eigenlijk” blogs van gisteren en vandaag ??

Reply
Lonneke 19 januari 2016 - 08:35

Ja het is allemaal duur! Gelukkig ben ik zo goed verzekerd dat ik geen enkele prijs daarvan heb gezien. Mijn eigen bijdrage is meestal in januari al op..

Reply
Charlotte 19 januari 2016 - 08:31

Ik ben ook aanvullend verzekerd maar een poliklinische bevalling ging zat er toen nog niet bij helaas… Een maand later wel maar daar had ik natuurlijk niks meer aan ?

Reply
Kim 19 januari 2016 - 08:27

Jemig. Bizarre bedragen. Dat het duur zou zijn, had ik overigens wel verwacht. Ik moest laatst mn eigen risico betalen voor erfelijkheidsonderzoek. Totale kosten van dat onderzoek: bijna 900 euro.
Ik blijf van mening dat ziekenhuizen bizarre bedragen declareren en dat de maatschappij daar geen zicht op heeft, omdat veel mensen zo’n nota niet onder ogen zien en de verzekering wel betaald. Extreem fraude gevoelig dus!

Reply
Wilmaaa 19 januari 2016 - 07:49

Wow ik wist niet dat dat zo duur was. Naja blij dat alles goed mocht gaan:)

Reply
Nicole 19 januari 2016 - 07:38

Gelukkig ben ik heel goed verzekerd, dus het kostte me niets. Ik lag 4 dagen in het ziekenhuis, dus dat is maar goed ook. Het kraampakket kregen we ook gratis.

Reply
Debby 19 januari 2016 - 07:30

Ik heb een 3 sterren polis en hoefde voor de bevalling en kraamzorg niets te betalen. De bevalling was wel medisch, anders had ik deze wel moeten betalen. Wat dat betreft wel een voordeel.

Reply
Josan 19 januari 2016 - 06:43

Tjonge Dat zijn prijzen! Ik moest uiteindelijk als eigen bijdrage iets van 175 Euro voor kraamzorg betalen. Toen foeterde ik al. Maar nu ik deze prijzen zie, besef ik dat het een lachertje was.

Reply
Channa 19 januari 2016 - 06:03

Wat duur! Ik heb er wel eens over nagedacht, maar rekende alleen wat ik uiteindelijk netto kwijt zou zijn, gelukkig komt dat niet in de buurt van de genoemde bedragen 😉

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.