Wat is nou echt het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

by Tamara
de perfecte leeftijd om moeder te worden

Ik weet nog dat ik voor ik moeder was altijd riep dat ik minimaal drie jaar zou willen hebben tussen mijn kinderen. Mijn broertje en ik schelen namelijk drie jaar en ik vond dat een fijn leeftijdsverschil. Ook als moeder lijkt het me wel fijn als je oudste al wat zelfstandiger is als er een nieuwe baby komt. Maar nu ben ik inmiddels al moeder en ik heb vier kinderen, die allemaal 2/2.5 jaar met elkaar schelen. Althans, mijn zoons schelen twee jaar, mijn oudste zoon en mijn oudste dochter 4.5 jaar en mijn oudste zoon en mijn  jongste dochter 7 jaar. We hebben dus heel erg veel verschillende leeftijdsverschillen hier in huis, maar wat vind ik nou het fijnste?

(disclaimer vooraf: Kinderen kun je niet plannen, dat weet ik heel goed. Maar ik vind het wel leuk om hier mijn mening over te geven.)

Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen.

2 jaar leeftijdsverschil.

Toen mijn oudste zoon geboren werd, hield ik eerst vol dat ik minimaal 3 jaar wilde wachten voordat ik nog een kindje zou willen. Maar het begon sneller te kriebelen dan ik had verwacht en toen Maxim 8 maanden was stopte ik met de pil. Uiteindelijk duurde het bijna negen maanden voordat ik zwanger raakte (  echt hoor, probeer ik eens gepland zwanger te raken, lukt het niet!) en een maand na de tweede verjaardag van Maxim, beviel ik van zijn broertje Floris. Hoewel ik het wel zwaar vond om twee in de luiers te hebben, is het wel een heel leuk leeftijdsverschil Ze doen alles samen, zijn de beste vrienden en hebben heel veel dezelfde interesses. Maar wat wel heel erg lastig was, was dat ik Maxim niet zo goed kon uitleggen dat ik af en toe even geen tijd voor hem had, omdat ik met zijn broertje bezig was. Dat merkte ik trouwens met mijn dochters ook, die ook twee jaar schelen. Mijn oudste dochter begon steeds dingen uit te vreten als ze door had dat ik haar zusje zat te voeden en even niets kon doen. Dus dat was wel lastig.

Wat ik ook lastig vond waren de gebroken nachten. Met twee jonge kinderen waarvan de jongste gewoon helemaal niet slaapt, sliepen we heeeeeel weinig! Haha.

Wat weer een voordeel was dat we de kleren van de oudste zo in de kast van de jongste konden leggen! Haha!

Voordelen.

 • gezellig.
 • je bent sneller uit de luiers.
 • veel samen spelen.
 • kleding en speelgoed doorschuiven.

Nadelen.

 • het is heel druk.
 • twee kinderen in de luiers is duur.
 • veel slapeloze nachten.
 • aandacht verdelen is lastig.

4 jaar leeftijdsverschil.

Mijn oudste zoon en mijn oudste dochter schelen 4.5 jaar. Hij ging net een paar maanden naar de basisschool toen zij geboren werd. Ook dit leeftijdsverschil heeft voor en nadelen. Wat ik een heel groot voordeel vond was dat Maxim zich wat bewuster was van de baby. Hij deed er heel voorzichtig mee en hielp ook met veel dingen. Als ze huilde ging hij luiers pakken bijvoorbeeld en als ik haar aan het voeden was, ging hij gewoon even spelen. Wat ik dan weer een nadeel vind is dat ze helemaal niet met elkaar op kunnen schieten. Ze vinden elkaar wel aardig en ze houden ook van elkaar ( ze vechten elkaar de tent niet uit:P) maar ze spelen nooit met elkaar. Nu zou je denken dat dat misschien komt omdat ze een jongen en een meisje zijn, maar Lauren speelt wel heel erg veel met haar andere broer Floris.  Wat ik ook een nadeel vond zijn de schooltijden en de slaapjes. Toen Lauren baby was, zat Maxim op een school zonder continue rooster en kon ze in de middag vaak maar een uurtje slapen voordat we weer weg moesten. We woonden op een behoorlijk stuk fietsen van school, dus in de kinderwagen leggen en gaan lopen was ook geen optie.

Voordelen.

 • Meer begrip van het oudere kind.
 • Helpen met de baby.
 • Je hebt meer tijd voor de baby omdat de oudere naar school is.

Nadelen.

 • schooltijden en korte middagslaapjes.
 • Kinderen hebben minder aansluiting met elkaar.

7 jaar leeftijdverschil.

Mijn oudste zoon en mijn jongste dochter schelen 6.5 jaar met elkaar. Ik had van te voren verwacht dat dit een lastig leeftijdverschil zou zijn, omdat ze zoveel schelen, maar niets is minder waar. Maxim was vanaf dat ik vertelde dat ik zwanger was, helemaal weg van de baby. Hij ging mee naar alle afspraken, hielp met de kamer verven, zocht kleertjes uit en vertelde hele verhalen tegen mijn buik. Sarah en Maxim hebben een hele speciale band en ze zijn echt dol op elkaar. Nog een voordeel is dat Maxim gewoon heel erg zelfstandig is. Hij kleed zichzelf aan, ruimt zijn eigen rommel op en vermaakt zich prima. Hij helpt met alles en vind het geen probleem om even te wachten als ik geen tijd voor hem heb. Bovendien is hij hele dagen naar school en als ik alleen Sarah zou hebben, zou ik alle tijd hebben voor de baby.

Of er ook nadelen zijn? Ja, absoluut. Want Sarah zit nu in de sloopfase en heeft al regelmatig Maxims zijn bouwwerken en tekeningen gesloopt. Ook mogen de jongens niet beneden met lego spelen, omdat ik altijd als de dood ben dat Saar zo’n stukje in haar mond of neus stopt.

Voordelen..

 • kind maakt zwangerschap heel bewust mee
 • veel tijd voor de baby.
 • oudste kind is zelfredzaam.
 • oudste kind kan veel helpen.

Nadelen.

 • geen aansluiting met speelgoed.
 • Kunnen niet echt samen spelen.

 

Dus, wat is nou eigenlijk het ideale leeftijdsverschil? Dat bestaat niet! Alle leeftijdsverschillen hebben zowel voor als nadelen en ik vind het heel erg leuk dat ik door mijn vier kinderen de vier verschillen kan mee maken! Persoonlijk ben ik wel heel blij met de leeftijdsverschillen van 2/2.5 jaar. Het is nu heel erg druk, met 4 kinderen van 1 tot 8. Maar volgend jaar gaan Sarah al naar de peuterspeelzaal en een jaar later mag ze al naar de basisschool. Dus dan heb ik wel in 1 keer het hele huis leeg! Kan ik ook eens wat nuttigs gaan doen met mijn leven 😛

 

Hoeveel leeftijd zit er tussen jouw kinderen? En wat vind jij nou echt ideaal?

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Mirjam 5 maart 2019 - 09:53

Tussen de 1e en 2e zit 2 jaar en 4 maanden, tussen de 2e en 3e 3,5 jaar en tussen de 3e en 4e 5 jaar. Ik vind alle leeftijdsverschillen wel wat hebben. De oudste was 11 toen de jongste geboren werd, ze zijn gek op elkaar! Er wordt wat af geknuffeld. Maar ook de 2 oudsten doen veel samen en de middelste 2 spelen ook samen, weer op een ander niveau. Ligt er dus erg aan of de klik er is denk ik.

Reply
Sylvia van Zaanen 4 maart 2019 - 13:13

tussen mijn zoons zit 4 jaar en dat had ik zo niet gewild. Ik scheel zelf 3 jaar met mijn ene broer en 7 met de andere en ik kon nooit echt meedoen met ze. Was overal ‘te klein voor’. Dat zou mij niet gebeuren. Moeder natuur was het niet met me eens en de tweede kwam dus later dan ik zou willen. Maar nummer 3 kwam 1 jaar en 8 maanden later. wat ik me voorgesteld had kwam echter niet uit. Ze speelden zelden met elkaar. Wat wel grappig is dat haar oudste broer heel zorgzaam was en me echt goed hielp. Toen ze ouder werd sloeg dat helaas om en vonden beide jongens haar maar irritant. (ze bemoeit zich overal mee was de gehoorde klacht) Tja ze was inderdaad nogal bijdehand en dacht dat ze hielp.
Het werd niet gewaardeerd door de jongens en helaas hebben wij dat als ouders niet kunnen verhinderen. De verstandhouding tussen broers en zus laat veel te wensen over, Nu ze volwassen zijn ben ik bang dat dat niet meer goed gaat komen.

Reply
Marianne 4 maart 2019 - 10:43

2 jaar en 8 maanden zit er tussen de boys. Wens was er eerder maar door hormoonbehandeling en miskraam tussendoor duurde het wat langer. Wel heel speciaal was het dat we op de 2de verjaardag van de oudste een positieve zwangerschapstest hadden!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.