Wat ik leerde van 2016.

by Tamara

Zeg Tamara, kom je nu nog aanzetten met je geleuter over 2016? Tja, ik had het vorig jaar willen doen, maar weet je? Ik had geen inspiratie en ik zag overal van die overzichten en ik dacht: ‘Ach… (insert lelijk woord beginnend met een F) it, ik heb geen zin.) Maar dan zit je op 1 januari s’avonds achter je laptoppie, je groen en geel te ergeren omdat er niks op tv is en toen bedacht ik me dat 2016 eigenlijk wel een jaar is waar ik ontzettend veel van leerde. Ik ben behoorlijk veranderd dit jaar (grotendeels ten goede) en ik was in een sentimentele bui, dus ach. Waarom ook niet?Dus hierbij een overzicht van alle dingen die ik leerde van 2016.

Wat ik leerde van 2016.

Laten we beginnen met het feit dat ik in 2016 pas echt volwassen ben geworden. Of nouja, een beetje minder kinderlijk. Nu heb ik wel 3 kinderen enzo en dan wordt je geacht heeeel volwassen te zijn, maar feit is dat ik nog maar 25 ben en tja, dan mag je af en toe best een beetje onvolwassen doen. Waar dat volwassen worden hem dan inzit? Ik merk dat ik in het afgelopen jaar veel meer ben gaan kijken naar wat mij gelukkig maakt ipv. hoe ik andere mensen kan pleasen. Zowel op blog vlak als op persoonlijk vlak. Zoals ik eerder al schreef ben ik bij mijn blog, vooral de laatste maanden gaan kijken naar wat ik leuk vind om te schrijven in plaats van er steeds aan te denken wat andere mensen leuk vinden om te lezen of wat veel bezoekers zal trekken. Tja, dat betekend wel dat ik waarschijnlijk niet echt veel meer ga groeien met mijn blog of dat de cijfers op den duur gaan dalen. Maar het zij zo, ik word op deze manier een stuk gelukkiger van het schrijven.

Soms is het goed om oude vriendschappen vaarwel te zeggen.

Op persoonlijk vlak betekend dat dat ik een heleboel mensen heb laten vallen. Vriendschappen waarbij er steeds minder contact was, vriendschappen waarbij het maar van één kant kwam, of gewoon vriendschappen waar ik geen zin meer in had. Ik ben niet iemand die veel vrienden nodig heeft en als ik dan moet kiezen heb ik liever een handjevol goede vrienden waarbij ik met alles terecht kan, dan van die halve vriendschappen met mensen die alleen met je praten als het ze goed uitkomt.

Je kunt nooit iedereen gelukkig maken.

Aan de andere kant leerde ik ook dat hoe graag je het ook wil, je kunt niet iedereen gelukkig maken. Ik kon met er altijd verschrikkelijk druk over maken wat mensen van mij vonden. Nu is het normaal al lastig om je omgeving gelukkig te maken, maar als blogger ( en zeker als je best wel veel volgers hebt) is dat helemaal onmogelijk. Er zullen altijd wel mensen tussen zitten die je echt helemaal niks vinden. Dat heb je normaal ook wel, maar als ‘openbaar persoon’ ( oké dat klinkt een beetje gek, maar je snapt vast wat ik bedoel) hebben mensen die je niet kent en waarschijnlijk nooit zult ontmoeten een mening over je en dat is gewoon heel erg raar.

Omgaan met negatieve kritiek.

Nou moet ik zeggen dat ik in het afgelopen jaar heel vaak negatieve kritiek heb gekregen, zowel op mijn blog, als op mijn Nederlands, als op de hoeveelheid gesponsorde artikelen, enz. Ik vond dat verschrikkelijk. Nee, sorry, ik ga niet doen alsof het me niks kan schelen want dat doet het wel. Of mensen nou met een negatieve reactie reageren op je blog, of je nou hoort dat andere mensen offline over je praten of dat je wat over jezelf leest op ‘dat ene forum.’ Het is gewoon niet leuk om negatieve kritiek te krijgen en ik moet zeggen dat ik het ook echt best wel moeilijk vond. dat was het moment dat ik me realiseerde hoeveel privacy je eigenlijk inlevert als je blogt en dat maakte eigenlijk dat ik ermee wilde stoppen.

Nu wil ik wel eerlijk zijn en zeggen dat veel kritiek die ik krijg vaak volkomen terecht is. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn Nederlands echt wel een stuk beter kan en dat mijn artikelen in het verleden vaak genoeg nogal inhoudsloos waren. Die kritiek is niet leuk, maar het houd je wel scherp. Nadat je even flink hebt zitten balen, kun je het ook omzetten in iets goeds en er wat aan doen. Echter, vaak genoeg krijg ik ook kritiek die helemaal niet opbouwend of goedbedoeld is, maar juist expres kwetsend. Zo van : ‘He! Hoe kunnen we iemands stemming even verpesten? Laten we eens een rotcomment achter laten!’ Ik snap dat niet zo goed, opbouwende kritiek is prima, maar iemand bewust gaan kwetsen vind ik niet kunnen. Ik denk dat sommige mensen er een beetje te weinig bij nadenken dat die mensen achter die blog gewoon echte mensen met gevoelens en alles zijn. Bovendien, waarschijnlijk vind je het zelf ook niet leuk als iemand een gemene opmerking maakt, waarom doe je het dan wel bij een ander?

Nog zo’n puntje was social media. Ik kon er soms echt dagen mee zitten als iemand die ik leuk vond om te volgen mij ineens ontvolgde. Soms zelfs mensen waar je dan eerst nog mee gekletst had en hoppa! Verwijderd! Ik weet niet hoe het kan, maar tegenwoordig boeit het me niet meer zo. Ik heb alle followers checking apps verwijderd en als iemand me niet meer volgt, tja. Dan is dat maar zo. Ik ontvolg zelf ook vaak genoeg mensen.

Ik leerde dat ik dingen gewoon moet doen.

Ik ben een vreselijke twijfelkont, zo deed ik er een paar jaar over voor ik de stap durfde te zetten om te beginnen met bloggen en zo duurde het ook heeeeel lang voor ik het aandurfde om mijn verhalen online te zetten. En toch besloot ik het te doen, iets waar ik nog elke keer blij mee ben. Echt, als je veel complimentjes wilt dan moet je een verhaal schrijven. Ik geloof dat ik in mijn hele leven nog nooit zoveel complimentjes heb gehad als in de afgelopen paar weken! Ik liet het op facebook al een beetje doorschemeren, maar ik krijg zooooooveel vragen elke keer of mensen de verhalen kunnen kopen zodat ze ze in 1x kunnen lezen, dat ik besloten heb om van het volgende verhaal een ebook te maken. Zo kun je kiezen, of elke week een stukje, of het in 1 x lezen. Verwacht niet dat ik een wereldbedrag ga vragen hoor. Ik dacht zelf aan 5 euro ofzo, ik ben tenslotte geen professionele schrijfster haha.

 

Nu wil ik eigenlijk nog veeeel meer vertellen, maar ik zie dat het al een beetje langdradig word. Ik bedoel, we zitten al dik over de 1100 woorden heen enzo. Maar wat ik nog wel even wil doen is bedanken voor al jullie support, lieve berichtjes en meeleven afgelopen jaar. Ik reageer niet op alles, maar ik lees wel alles en heel stom, maar ik word echt gelukkig van al die lieve reacties! Ik wens jullie een fantastisch 2017 waarin ik jullie allemaal terug hoop te blijven zien op mijn blog! Want ik zeg het misschien niet zo vaak, maar ik ben echt heel dankbaar voor jullie!

 

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

Nathalie 2 januari 2017 - 22:12

Een leerzaam jaar is het geweest zo te lezen!
Perfect Nederlands, tja… ik zie genoeg sites waar het ook niet foutloos gaat!
Zelf ben ik overigens ook niet perfect als het gaat om de Nederlandse taal.

Verder vind ik het vooral stoer de besluiten en je eerlijkheid!

Reply
Lieke van Veen 2 januari 2017 - 16:45

Zo leer je elke keer weer dingen bij. Goed dat je je eigen hart volgt en alleen maar dingen plaatst die bij jou passen. Die spelfouten zijn me nog nooit opgevallen hoor.

Reply
Anne / mamavannore 2 januari 2017 - 14:03

Eerlijk geschreven! Ik hou er wel van! Ik heb het nooit gezegd maar ook ik las soms wat spelfoutjes bij je. Of dat erg is?Nee, vond ik niet. Mijn Nederlands zou vast en zeker ook stukken beter kunnen maar ik vind een goed artikel, of liever nog je mooie verhalen, heerlijk om te lezen. Het gaat me om de inhoud niet om de perfecte Nederlandse zin.
Ik hoop zeker dat je doorgaat want je inspireert me en laat zien dat als je je dromen achter na gaat je het ook kan bereiken. Mij houd je vast door je verhalen, ik vind ze heerlijk en kan echt even wegdromen naar een andere wereld. Keep up the good work ! Liefs, Anne

Reply
cassandra 2 januari 2017 - 12:18

dat krijg je he als je een halve eeuw wordt, dan heb je ineens van die eye-openers. Gelukkig heb je een lief vriendinnetje die je altijd veren in de kont steekt en van je houdt, ja ook die maffe dingen van je

Reply
Nicole 2 januari 2017 - 09:25

Klinkt als een zinvol jaar met veel nieuwe inzichten! Op naar een volwassen 2017 🙂

Reply
Tannie Callie 2 januari 2017 - 08:34

❤ zo doorgaan toppertje. En zolang ik kan lezen wat je bedoelt kunnuh mei die sgreivvautun nix sgeluh?

Reply
Tamara 2 januari 2017 - 08:36

??????? grapjas ?

Reply
Lilian 2 januari 2017 - 08:14

Volgens mij weet jij nu wel meer met bepaalde dingen om te gaan en ik ben blij voor je dat je wat betreft je blog nu wel een beetje je draai hebt gevonden in het verhalen schrijven. Als jij er maar gelukkig van wordt!

Reply
Channa 2 januari 2017 - 07:04

Klinkt alsof het een heel leerzaam jaar is geweest en dat je hele goede beslissingen hebt gemaakt. Aan jezelf denken is nou eenmaal ook het belangrijkste!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.