Wat helpt tegen ochtendmisselijkheid?

by Tamara
wat helpt tegen ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid? Zeg maar gerust hele dag misselijkheid. Bij mijn derde zwangerschap had ik er tot 30 weken last van en deze keer was het tot ongeveer 19 weken raak. Heel erg vervelend en hoewel het er vaak gewoon bij hoort, is het wel fijn als je wat dingen hebt die ertegen helpen. In deze blog vertel ik wat helpt tegen ochtendmisselijkheid.

wat is ochtendmisselijkheid?

Ochtendmisselijkheid is één van de meest voorkomende kwaaltjes in de zwangerschap. Niet iedereen heeft er last van en wanneer je het tijdens je zwangerschap hebt, hoeft niet te betekenen dat je het tijdens een volgende zwangerschap weer hebt. Tijdens de zwangerschappen van mijn zoons had ik er geen last van en bij mijn beide dochters wel. Ochtendmisselijkheid komt het meeste voor in het eerste trimester. In de meeste gevallen is het daarna over, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ik had er tot 30 weken en tot 19 weken last van.

Hoe voelt ochtendmisselijkheid?

Ik weet niet hoe het voor anderen voelt, maar bij mij begon de misselijkheid vaak nadat ik me in de ochtend aangekleed had en etensluchtjes ( bijv van het ontbijt) rook. Meestal zakte het rond 10 uur wat af, waarna ik wat kon eten. Daarna begon het meestal weet tot wat later in de middag en zo bleef het de hele dag. Ik was niet de hele tijd kotsmisselijk, maar ik voelde me vaak de hele dag een beetje weeïg met daartussen periodes dat ik echt heel erg misselijk was. Veel vrouwen moeten overgeven van de misselijkheid. Nu had ik dat niet, omdat er kennelijk iets met mijn slokdarm is waardoor ik niet uit mezelf kan overgeven ( als er iets uit moet, moet ik echt een vinger in mijn keel steken) maar ik kan je vertellen dat steeds kokhalzen zonder dat er iets komt heeeeeeel pijnlijk is.

Is ochtendmisselijkheid gevaarlijk?

Ochtendmisselijkheid is heel erg vervelend, maar gelukkig is het niet gevaarlijk. Echter, als je heeeel veel moet spugen en niets meer binnenhoud, dan kun je uitdrogen en dat is wel heel gevaarlijk. Als je je zorgen maakt, is het een goed idee om even te overleggen met je verloskundige of huisarts. Vaak kun je namelijk medicijnen tegen de misselijkheid en eventuele uitdroging krijgen. In hele heftige gevallen kan het zo zijn dat je opgenomen wordt, om extra vocht toegediend te krijgen.

Wat helpt tegen ochtendmisselijkheid?

Dan nu de dingen die bij mijn ochtendmisselijkheid hielpen.

Kleine beetjes eten.

Hier hielp het goed om gedurende de dag steeds kleine porties te eten. Om 10 uur een broodje, 1 á 2 uur later wat fruit, dan weer een beetje vla, enz.

Je eetschema rond je ‘misselijke momenten’ plannen.

Ik kon s’avonds niet eten en smiddags lukte dat redelijk. Ik at dus meestal smiddags al warm en dan in de avond wat fruit/vla/brood.

Bepaalde smaken vermijden.

Sterke of kruidige smaken en geuren zorgden er bij mij vaak voor dat ik meteen misselijk werd en mijn eetlust verloor. Denk hierbij aan vissticks, kruidige sausjes en vettige vleessoorten zoals schnitzels. Maar ook bij bijvoorbeeld citrusfruit zoals zure sinaasappels of eten met ui erin had ik er wel last van.

Wat helpt tegen ochtendmisselijkheid zijn bijvoorbeeld lichte smaken zoals banaan en vla. Ook hielpen opkikkers ( van die zakjes bouillon) heel goed. Vooral tijdens de momenten dat je je een beetje ‘flauw’ voelt.

Ook het drinken van kleine slokjes cola hielp echt ontzettend goed bij misselijkheid. Wel liet ik het blikje of glas dan heel even staan zodat de ergste prik eruit was.

Ochtendmisselijkheid is heel vervelend en ik hoop dat wanneer iemand zoekt op tips ‘wat helpt tegen ochtendmisselijkheid.’ dat ze wat aan deze tips hebben. Heb jij last gehad van ochtendmisselijkheid en heb jij goede tips wat helpt tegen ochtendmisselijkheid? Vertel ze dan vooral, dan zet ik ze erbij.

 

Afbeelding Shutterstock

Misschien vind je dit ook leuk

7 comments

Josan 6 juni 2017 - 06:32

Jij hebt toch ook van die Seabands? Daar staat ook op dat het tegen ochtendmisselijkheid helpt. Ben daar wel benieuwd naar of dat ook zo is.

Reply
Marieke Flikweert 5 juni 2017 - 10:29

Ik vond het erg naar. De ochtendmisselijkheid duurde ongeveer de hele dag en tot wel een week of 18. Heel veel overgegeven. Ik heb nog steeds geen idee wat echt hielp. Zoetigheid vermijden hielp nog het beste.

Reply
Iva 5 juni 2017 - 09:49

Bij mijn eerste zwangerschap nauwelijks tot geen last van gehad maar bij deze zwangerschap wel! Ondertussen al 6kg afgevallen. Het gaat nu wel weer iets beter hoef gelukkig niet meer over te geven maar heb 3 weken wel gehad dat ik niks binnen kon houden. Misselijk ben ik nog steeds de hele dag door maar het helpt voor mij om de hele dag door kleine porties te eten.. als ik te lang niks heb gegeten word de misselijkheid erger.
In de weken dat ik me echt heel beroerd voelde kon ik ook geen water verdragen en dronk ik liever cola of appelsap.. probeerde wel slokjes water te drinken omdat dat toch beter is maar daar werd ik echt heel misselijk van. Gelukkig kan ik water nu ook weer wat beter verdragen.
Ben nu 12 weken zwanger dus ik hoop heel erg dat het binnenkort voorbij is en ik weer lekker kan eten haha.. fingers crossed en heb ik er niet to 30 weken last van zoals bij jou!

xx

Reply
Joyce 5 juni 2017 - 09:17

Coca cola voor breakfast werkt hier het best! 😀

Reply
Lianne 5 juni 2017 - 07:20

Met 7 weken lag ik in het ziekenhuis, omdat ik uitgedroogd was. Wat toen nog hielp was medicatie en accupunctuur… maar eigenlijk helpt niks als je zoooo misselijk bent…. en dat bijna heel de zwangerschap door…

Reply
Patricia 5 juni 2017 - 06:45

Aardbei-gember drankje; heel lekker voor in de zomer, maar was even een klus om te maken. Heeft mij tijdens BBQ’s in het begin van zwangerschap wel geholpen toen iedereen het nog niet wist. Verse gember werkt dus echt.

Reply
IJlien 5 juni 2017 - 06:41

Cola werkte bij mij ook goed. Beetje onsmakelijk maar als je dan een boertje laat van de prik verlicht dat de misselijkheid even. En zorgen dat je maag niet leeg is idd al is dat heel moeilijk als je eetlust verdwenen is ?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.