Wat als je kind niet goed hoort?

by Tamara

Vorige week vertelde ik al in een blog dat Maxim een beetje moeite had met leren praten en dat hij hier vooral heel erg laat mee was. Dit was grotendeels te wijten aan het feit dat hij best wel heel slecht hoorde en hij veel vocht achter zijn trommelvlies had zitten. Ook had hij in de eerste 3 jaar voor hij buisjes had heel vaak oorontsteking, wat natuurlijk ontzettend sneu is.

Toen hij ongeveer 3.5 was kreeg hij buisjes en al snel merkten we een wereld van verschil, hij hoorde meer, begon veeeel meer te praten en hij praatte een stuk minder hard. Maar hoe zit dat nou met die buisjes? Is het echt nodig? En hoe gaat dat nou in zijn werk?

Ik heb vroeger zelf ook buisjes gehad, veel herinner me ik er niet van, behalve dat ik wakker werd in het ziekenhuis en dat ik ineens heel hard hoorde. Ik heb overigens daarna nog een keer buisjes gehad omdat ze eruit gevallen waren.

Eerst zal ik proberen te vertellen wat zo’n buisje nou precies doet. Je oor bestaat uit 3 delen, je buitenoor, je middenoor en je binnenoor. Het buitenoor is je oorschelp, je middenoor is het middelste gedeelte van je oor, dus de gehoorgang met het trommelvlies en de gehoorsbeentjes en de buis van Eustachius  ( dat ding wat verstopt zit als je gaat vliegen) en het binnenste gedeelte van je oor is het slakkenhuis. Al het geluid wat je hoort word veroorzaakt door het trillen van de lucht. Als ik op een trommel sla, word dat geluid omgezet in trillingen en deze trillingen komen via je oorschelp, in de gehoorgang terecht waardoor het trommelvlies en de gehoorbeentjes gaan trillen. Deze trillingen worden in het slakkenhuis omgezet in zenuwprikkels die vervolgens naar de hersenen gestuurd worden en hier worden deze prikkels omgezet in gehoor.

( dit is wat ik me er nog van herinner van biologie tenminste haha)

Het middenoor is normaal gesproken gevuld met lucht, deze lucht is namelijk nodig om het trommelvlies te laten trillen. Soms gebeurd het echter dat er wat vocht achter het trommelvlies terecht komt en het trommelvlies dus minder goed kan trillen. Dit heeft als gevolg dat je kind minder hoort en kan soms lijden tot oorontsteking. Oorontsteking is prima te verhelpen met antbiotica, maar dit wil je ook niet te vaak doen. Wanneer je kind hier vaak last van heeft is het een idee om misschien aan buisjes te gaan denken.

Hiervoor ga je eerst naar de huisarts. Deze kijkt even in de oren van je kind en vervolgens krijg je vaak een verwijzing om naar een kno arts te gaan. Hierbij word nog een uitgebreider onderzoek gedaan. Maxim moest onder andere een koptelefoon op en elke keer als hij een piepje hoorde een blokje om een staafje doen. Als hieruit blijkt dat je kind niet goed hoort, dan kan er besloten worden dat er een indicatie is voor buisjes.

De wachttijd voor buisjes is meestal niet zo heel erg lang, voorafgaand aan de operatie moet je nog een keer op gesprek bij een anesthesist. Kinderen worden meestal onder narcose gebracht doormiddel van een kapje en dit word hier dan ook allemaal duidelijk uitgelegd. als je vragen hebt kun je deze allemaal stellen. Het is heel eng om je kind te laten opereren, ookal is het maar een kleine ingreep en en narcose is natuurlijk nooit risicoloos.

 

maxim

Dan komt de operatie, deze vind meestal s’ochtends plaats omdat je kind nuchter moet blijven voor de narcose en je kunt een kind natuurlijk niet eerst de hele dag niet laten eten. In het ziekenhuis moet je even wachten in de wachtkamer tot je word opgeroepen om met je kind naar de anesthesieafdeling te komen. Hier krijg je nog wat informatie en krijg je kind een operatie schort aan en een muts op. Ik koos om mee te gaan tijdens het onder narcose brengen en dus moest ik ook een pak aan en een muts op.

Dan loop je samen met de anesthesie medewerker naar de operatiekamer. Ik moest hier met maxim op schoot gaan zitten en proberen hem zo rustig mogelijk te houden. Je krijgt nog wat informatie over wat er nou precies gaat gebeuren en toen kreeg Maxim het kapje op zijn mond en neus.

Ik vond het best moeilijk om te zien hoe hij steeds verder wegzakte. Eerst draaiden zijn ogen weg en begon hij te schokken en daarna werd hij ineens helemaal slap waarna hij overgenomen werd en op de operatietafel gelegd werd. Toen ik uit de operatiekamer was en terugliep naar de kamer waar Richard aan het wachten was moest ik ook echt even heel erg hard huilen. Ik weet het, het zijn ‘maar’ buisjes, maar ik vond het zo raar om mijn kind onder narcose te zien gaan.

Aangezien Maxims amandelen ook geknipt werden duurde het wel even voordat hij weer terug was op de uitslaapkamer. Hier kwam hij heel raar binnen, hij kwam niet helemaal lekker uit de narcose en moest erg huilen. Hij kreeg na een tijdje wat pijnstillers en viel daarna weer in slaap.

Uiteindelijk heeft hij toch wel wat uurtjes geslapen en toen hij wakker werd kreeg hij eerst een ijsje en wat te drinken. Zodra je kindje gedronken heeft, mag het infuus eruit en mag je als alles goed gaat naar huis.

Thuis is het nog even oppassen met eten en drinken als je kind de amandelen geknipt heeft, maar als het alleen buisjes zijn mag je kindje gewoon weer eten. De volgende dag word je meestal nog even gebeld door het ziekenhuis hoe de nacht gegaan is en na 2 maanden heb je meestal nog de nacontrole in het ziekenhuis.

Hieruit bleek dat Maxim zijn gehoor flink verbeterd was, iets wat we zelf ook al hadden verwacht aangezien hij een heel stuk beter kon praten ineens. Ook heeft hij sinds hij buisjes heeft maar 1 x oorontsteking gehad, terwijl het hiervoor om de twee maanden was.

Dus, het is een beetje een langer geworden dan de bedoeling was, maar ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is. in ons geval hebben buisjes dus ontzettend goed geholpen, maar je hoort ook heel vaak dat buisjes helemaal niets doen. Het is altijd te proberen, maar het wil niet zeggen dat het helpt!

Heeft jouw kind ook buisjes ? En hoe heb jij dat ervaren?

Misschien vind je dit ook leuk

11 comments

Volgmama 25 januari 2016 - 12:01

Toevallig zijn wij vandaag met zoon nr 2 naar de kno arts geweest wij krijgen eerst een homeopatisch middel en moeten over 2 weken terug. Als dat niets heeft geholpen krijgt hij oor de 2e keer buisjes. Hij is 5 jaar.

Reply
Birgit 11 januari 2016 - 15:21

Sem is ook geopereerd geweest voor buisjes. Bij hem werden meteen de keel en neusamandelen verwijderd. 3-1 dus!

Reply
Michelle 11 januari 2016 - 14:46

Wat fijn dat de buisjes Maxim zo geholpen hebben. Je kind zo onder narcose zien gaan lijkt me ook verschrikkelijk; maar inderdaad wel heel fijn dat hij met zo’n relatief kleine ingreep zo ontzettend geholpen is.

Reply
angelique 11 januari 2016 - 10:38

Hier heeft het ook super geholpen! Mijn zoontje heeft nu een half jaar zijn buisjes en zijn spraak is enorm verbeterd en luisteren ook (tenzij hij mama echt niet wilt horen)

Reply
Alicia 11 januari 2016 - 10:35

Ons zoontje heeft geen buisjes, maar is wel voor scheel zien geopereerd. De kans dat hij diepte zien ontwikkelt is groter als je het op jonge leeftijd doet, in zijn geval was het een dag voor zijn tweede verjaardag. Heel herkenbaar: Het is hartstikke eng, vooral die narcose. Ik moest ook huilen, hij verzette zich namelijk nog wat tegen het mond kapje en ik voelde me zo rot dat ik degene was die besloot om hem dit te laten meemaken. Hij was ook erg misselijk na de narcose. Maar gelukkig na een paar uurtjes alweer blij aan het spelen en nu zijn we erg blij dat we het hebben laten doen!

Reply
saskia 11 januari 2016 - 09:16

Mijn nichtje had hetzelfde. Doordat ze slecht praatte, kwamen ze er ook achter dat haar oren niet goed waren. Inmiddel ook buisjes en het gaat stukken beter. Lijkt mij overigens heel rot als je je kindje zo ziet wegzakken 🙁

Reply
Charlotte 11 januari 2016 - 08:34

Volgens mij hebben er best veel kinderen buisjes. Lijkt me wel moeilijk inderdaad om je kindje onder narcose te zien gaan. Heb ik gelukkig nog niet meegemaakt

Reply
Elisabeth 11 januari 2016 - 08:21

Wat leg je dat goed uit. Je hoort het veel he, buisjes. Echt fijn dat dat allemaal kan, als het zo goed helpt.

Reply
Nesrin 11 januari 2016 - 08:09

Och jeetje maar fijn dat het geholpen heeft. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar mijn zus en mijn neefje wel. Het is een hele dit in de achtbaan geweest en uiteindelijk heeft het wel geholpen.

Reply
Nicole 11 januari 2016 - 07:37

Lijkt me best rot als je kleintje onder het mes moet, maar aan de andere kant toch mooi dat er zo’n relatief simpele oplossing voor het probleem is.

Reply
Channa 11 januari 2016 - 07:03

Fijn dat het Maxim zo geholpen heeft!! Hier geen ervaring met de buisjes wel met het onder narcose gaan, blijft zo naar 🙁

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.