Wanneer mag een kind oorbellen?

by Tamara

Mijn dochter Lauren wilde al een hele tijd oorbellen. Een jaar geleden vroeg ze er voor het eerst naar en de laatste maanden vroeg ze elke dag wel een keer wanneer ze dan eens oorbellen mocht hebben. Afgelopen donderdag was het dan zo ver. Eindelijk na al die maanden kreeg ze haar oorbellen! In de avond liet ik een foto op instagram zien van mijn grote meid en haar mooie oorbellen en ik kreeg daar een aantal vragen die ik graag wil beantwoorden in een blog!

Waarom heeft Lauren oorbellen gekregen?

Ik kreeg zelf voor mijn vijfde verjaardag oorbellen. Ik weet nog dat ik op mijn verjaardag een doosje kreeg met oorbellen en dat we daarna oorbellen gingen zetten. ik weet er niet veel meer van, behalve dat ze 1 oor per keer wilden doen en dat ik het niet zo leuk vond. Toch weerhield me dat er niet van om later nog een heleboel oorbellen te nemen. Ik heb er namelijk 6, alhoewel ik vrijwel nooit oorbellen draag. Bij Lauren had ik ook ongeveer 5 jaar in mijn hoofd. Ik vond het namelijk heel erg belangrijk dat ze zelf die keuze zou nemen. Als zij oorbellen helemaal niet leuk had gevonden, dan had ze ze niet gekregen. Ik ben namelijk niet echt zo van: Je bent een meisje dus je moet oorbellen.

Maar Lauren wilde het echt heel erg graag. Ze bleef maar vragen wanneer ze nou eigenlijk haar oorbellen kreeg en toen ze naar de peuterspeelzaal ging en daar ook meisjes met oorbellen waren, vroeg ze er nog vaker naar. Ze is dan misschien nog maar 3 (oké bijna dan) maar ze weet heel erg goed wat ze wil. We hebben nog een aantal filmpjes gekeken van het zetten van de oorbellen en dat schrok haar niet af, dus ja.. hahaha.

Het juiste moment kiezen om oorbellen te nemen.

Ik was al heel snel overstag. Ik vind oorbelletjes namelijk ontzettend lief staan bij meisjes en ik vind dat Lauren er ook echt een koppie voor heeft. Maar Richard moest nog even overtuigd worden. We spraken dus af dat ze ze voor haar derde verjaardag zou krijgen. Maar, toen begon ze ineens interesse te krijgen in zindelijk worden en ze zei ineens: ‘Grote meisjes gaan naar de wc en grote meisjes hebben oorbellen.’ Goed, nieuw doel. Als je zindelijk bent, mag je oorbellen. Na 1.5 week geen ongelukjes vond ik het wel goed geweest en dus was het moment daar dat ze oorbellen mocht.

Het zetten van de oorbellen.

Hier in het dorp is een juwelier die twee gaatjes tegelijk schiet. Dat vond ik wel een fijn idee, want ik zag het al gebeuren dat ze na 1 kant niet meer zou willen. Ze koos uit een rekje zelf een paar mooie oorbellen. Ze wilde graag elsa oorbellen, dus het werden wit met blauwe bloemetjes. Vervolgens ging ze bij mij op schoot zitten, werden haar oren even schoongemaakt, ze kreeg een stipje op beide oren en vervolgens werd er afgeteld en werden de oorbellen geschoten. Ik voelde een schrikreactie bij haar, dus ik had verwacht dat ze zou gaan huilen, maar ze gaf geen kik! Stoere meid! Vervolgens kregen we nog wat tips mee voor het schoonmaken en een dapperheidsdiploma, en daarna gingen we weer naar huis.

En Lauren? Die is helemaal in de wolken. Ze is zo ontzettend blij met haar oorbellen. Richard en ik moeten ze meerdere keren per dag even bekijken en ze staat regelmatig in de spiegel te kijken naar haar oorbellen. Ik moet zetten, het is me heel erg meegevallen en ik vind het ontzettend leuk staan.

 

Heeft jouw kind ook oorbellen? En op welke leeftijd heb jij ze gegeven?

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

Pappablogt 15 oktober 2018 - 09:53

Onze dochter kreeg ook oorbellen toen ze 5 was. Ineens had ze het in haar hoofd en wilde ze perse oorbellen. Ze is er ook helemaal gek van en heeft al heel wat leuke oorbellen in haar collectie. Je hoort ook wel eens dat juweliers zelf weigeren om de oorbellen te schieten, bij ons deden ze gelukkig niet moeilijk.

Reply
Willeke 29 mei 2018 - 13:12

Ik ben het helemaal met Zulema eens, waarom toch altijd zo’n gedoe over gaatjes. Wel of geen eigen keuze, tja, mijn zoontjes waren 10 maanden en 22 maanden toen hun ze kregen. De ene heeft de oorbel inmiddels niet meer omdat die bij een operatie uit moest, de ander heeft de oorbel nog wel, en vind het geweldig.

Reply
Inge 29 mei 2018 - 12:11

ze staat er echt super schattig mee!
Hier wacht ik ook tot ze er zelf achter vraagt, nu 3.5jaar en nog niks van gehoord, we zien wel 🙂

Reply
MarjonS 29 mei 2018 - 11:18

Oorbelletjes zijn ook leuk! Ze staan Lauren ook mooi.

Persoonlijk vind ik het bij kindjes onder de 1 jaar nooit zo mooi of passend.
Onze dochter kreeg ze toen ze 5 jaar was. Ze vroeg er ook al een hele tijd naar. En ze is nog steeds blij met haar oorbellen (nu is ze 7) Inmiddels genoeg keuze in huis om te dragen!

Reply
Zulema 29 mei 2018 - 10:02

Ik ben altijd heel verbaasd over het hele gaatjes gebeuren. Dat het een soort van issue is. Bij ons was het niet amvrage. Meisje dus gaatjes en dat terwijl een jongen dat ook tegenwoordig doet vind ik het persoonlijk niets. Maar dat was niet je vraag. Hier met 3 of 6 weken weet het niet eens meer. Maar het was prima geen kik in draagdoek en klaar knopjes in heel subtiel en makkelijk om te draaien.

Reply
Moederschip 29 mei 2018 - 08:40

Ik heb ook een 3-jarige dochter maar zij heeft de vraag nog niet gesteld. In mijn hoofd heb ik een leeftijdsgrens van 6 jaar, maar ik weet niet of dat in de praktijk ook zo zal zijn 🙂

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.