Waarom we onze zoon (9) een mobiele telefoon hebben gegeven!

by Tamara

Steeds vaker zie ik hele jonge kinderen met een mobiele telefoon over straat lopen. Mobiele telefoons zijn tegenwoordig niet meer alleen een handig middel om altijd bereikbaar te zijn, je kunt er zoveel meer dingen mee. Als ik naar mezelf kijk, ik gebruik mijn telefoon altijd voor van alles. Van e-mailen tot Netflix kijken tijdens het afwassen en van verhaal ideetjes typen  in notities tot afstandsbediening voor de tv. (Die laatste is heel handig!) Mijn kinderen weten inmiddels ook prima hoe mijn telefoon werkt en kunnen zelf filmpjes kijken en foto’s van zichzelf maken. Dat laatste doen ze heel erg vaak stiekem trouwens, ik vind vaak mijn hele telefoon vol foto’s met gekke bekken! Maar ongeveer een jaar geleden besloten we onze oudste zoon ook een mobiele telefoon te geven. Waarom en waar je allemaal rekening mee moet houden als je je kind een telefoon geeft? Dat vertel ik in dit artikel!

Waarom kreeg mijn zoon een mobiele telefoon?

Nou eigenlijk was die reden heel erg simpel. Ik kreeg een nieuwe telefoon, had mijn oude telefoon over en had geen zin in al dat gedoe met hem op marktplaats zetten, dus de keuze was simpel. Ik besloot hem helemaal leeg te halen en als verrassing aan mijn zoon te geven. Een prepaid belkaartje erin zonder tegoed, mooi Jurassic Park hoesje erom en huppakee. Kind blij. We gaan eigenlijk nooit zonder hem weg en hij wil niet alleen thuis blijven, dus hij had hem niet echt nodig. Maar hij was er dolblij mee en al snel stond hij helemaal vol met spelletjes zoals hayday, pokemon go en nog veel meer. Hij was druk bezig met selfies maken ( prepuber :P) en kon heerlijk ongestoord pokemon kijken, als zijn zusjes weer eens peppa keken.

Vanaf welke leeftijd mag een kind een telefoon? Dit schreef ik er eerder over.

Maar, zit hij dan niet de hele dag op de telefoon?

Nou nee, want we hebben meteen de afspraak gemaakt dat hij alleen maar met zijn telefoon mocht als wij erbij waren en dat hij dus niet mee naar boven mocht. Het was een oudere telefoon, dus na twee uur gebruiken was hij ook wel leeg. De kinderen mogen niet aan de stopcontacten, opladers komen, dus hij lag vaak leeg op de plank. Alleen als we een dagje weg gingen, op vakantie gingen, of als hij heel moe was van school, speelde hij wel eens een spelletje. Ohja en hij had whatsapp, Dus hij stuurde zijn vader vaak berichtjes met dat hij van hem hield, welke boodschappen hij mee moest nemen en foto’s van zichzelf.

Saskia schreef eerder ook al eens over kinderen en telefoongebruik. Je leest het hier!

Maar toen ging de telefoon stuk!

Tja, we hadden het kunnen verwachten, maar de telefoon is stuk. Hij heeft het niet zelf gedaan, want hij was er heel erg zuinig mee en heel erg verdrietig om, dus ik denk dat één van die meisjes sloopkogels hier in huis hem te pakken heeft gekregen. één van de eerste vragen die hij stelde was of hij dan ook een nieuwe telefoon mocht. Ehh, ja.. Dat is een lastige, want de telefoon die hij kreeg, hadden we over. We hebben op dit moment nog wel een telefoon over, maar dat is een duurder model en eigenlijk vind ik het niet zo nodig dat kinderen van die leeftijd een heel duur toestel hebben.

Wat voor telefoon koop je dan voor je kind?

Ik kwam bijvoorbeeld laatst een artikel ( of een blog?) tegen van iemand die vertelde dat haar puberzoon graag een mobiele telefoon voor zijn verjaardag wilde. Nu is dat niet zo’n gek idee, maar het moest perse een heel erg duur toestel zijn, een Samsung Galaxy s20  Nu is dat best een dure telefoon en als ik zie hoe mijn kinderen met hun spullen omgaan, tja. Die krijgen van mij echt niet zo’n toestel. Toen ik die leeftijd had moest ik het doen met de afgedankte nokia 3310 van mijn vader. Op zich zou ik hem zelf wel willen hebben hoor! Het is namelijk niet alleen een hele mooie telefoon, de camera, of camera’s van dit toestel, moeten echt geweldig zijn! Er zit volgens mij zelfs een ‘huid gladmaak selfie’ functie in. Die kan ik wel gebruiken hoor met mijn wallen! Haha!

Nee maar zonder grapjes. Ik fotografeer veel voor mijn blog en heb niet echt zin om altijd een camera mee te nemen, dus een telefoon waarmee je goede foto’s kunt maken is dan heel erg belangrijk. Ik las dat de  Samsung Galaxy S20  een 108-megapixelcamera heeft, dat is een stuk beter dan mijn gewone camera! Haha!  Ook heeft hij een camera met periscopische telelens, die een beeld geeft van vier keer zoom ten opzichte van die primaire camera. Dus je kunt je lol op met foto’s maken!

Even terug naar mijn zoon.

Maar goed, mijn zoon is nu dus heel erg verdrietig omdat zijn telefoon kapot is en hoewel ik dus weiger om een hele dure telefoon te kopen voor mijn zoon.. Wie weet strijk ik wel even over mijn hart en koop ik eentje als ik een leuke aanbieding zie. Maar dat heeft geen haast, laat hem nog maar lekker even zonder telefoon voorlopig!

 

Heeft jouw kind een mobiele telefoon? En zou jij een duur toestel voor je kind kopen?

 

Dit is een gesponsord artikel

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Els Black 11 maart 2020 - 20:39

Mijn oudste is vandaag 9 jaar geworden en heeft een televisie op zijn verjaardag gekregen, dat vind ik al heel wat. Een telefoon krijgt hij pas als hij naar de middelbare school gaat en dat zal zeker geen dure worden. Voor spelletjes hebben ze allebei een tablet.

Reply
MarjonS 11 maart 2020 - 05:52

Onze oudste is in februari 9 geworden. Nog geen telefoon en dat wil ik nog zo houden.
Op dit moment heeft ze er nog geen nodig. Spelletjes kan ze op de I pad spelen.
Er zijn wel al een paar kinderen in haar groep 5/6 met een mobieltje. Zij vraagt er ook nog niet om.

Reply
Marjo 10 maart 2020 - 09:46

Nee nog geen telefoon, de oudste is net toen en heeft hem nog niet nodig! Mijn telefoon gebruiken ze met z’n drieën om spelletjes mee te doen maar die is vaak zoek of leeg!
Wij wonen ook in een niet te groot dorp dus kan zonder. En als hij alleen thuis blijft hebben wij e vaste telefoon dus kan hij altijd bellen. Zoals wij er nu in staan krijgt hij een mobiel als hij naar de middelbare school gaat, dan heb je hem nodig voor roosters etc.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.