Waarom wacht je niet gewoon met het kopen van een huis?

by Tamara

In het afgelopen jaar, ( Oké, de afgelopen jaren) heb ik jullie een beetje op de hoogte gehouden van onze zoektocht naar een nieuw huis voor ons gezin. Nouja, jullie weten hoe die zoektocht tot nu toe verlopen is! Want nog steeds geen huis en hoewel ik een klein beetje ( oké een heleboel) verliefd ben geworden op een bepaald huis hier in het dorp, is mijn vriend nog niet helemaal overtuigd haha.  Dus ja.. Nog maar even wachten dan. Maar waarom willen we eigenlijk zo graag nu een huis kopen? Waarom willen we niet liever nog een paar jaar wachten? Dat vertel ik in dit artikel!

Waarom we graag nu willen verhuizen.

We wonen inmiddels tien jaar in het huis dat we kochten toen ik negentien was en Richard vierentwintig. Destijds voelde het heel wat om een huis te hebben met zoveel ruimte. ( Überhaupt om een huis te kunnen kopen op je negentiende, maar goed! Haha) Ons huis is een typische starterswoning, een tussenwoning van ongeveer 100 m2, drie slaapkamers (eigenlijk vier, maar één is omgebouwd tot badkamer), een bijkeuken, kelder en grote zolder. Op zich een prima huis en dat was het de eerste jaren ook, maar naar mate ons gezin groter werd, merkten we gewoon dat het huis te klein werd en dat het een beetje ontgroeiden.

Als ik overdag thuis ben en de kinderen op school zijn en Richard op zijn werk, merk ik er niet zoveel van. Behalve dat het soms zo vol lijkt met al die spullen van iedereen en al snel rommelig is. Maar als we allemaal thuis zijn, dan is het al snel overvol en als we visite krijgen al helemaal!
Maar dat is niet de enige reden. Behalve meer ruimte, zijn we ook gewoon toe aan de volgende stap. Een groter huis, waar we kunnen wonen tot onze kinderen het huis uit gaan. Misschien wel langer! Want het lijkt mij altijd zo leuk dat ze het huis uit gaan en dat ze dan gewoon terug kunnen komen in een huis waar ze opgegroeid zijn. Gewoon een huis waar ze zich thuis kunnen voelen. Dat is iets wat ik namelijk heel erg gemist heb, want als je in negentien jaar veertien keer verhuisd bent, dan voel je je niet zo snel ergens meer thuis.

Financiële redenen om nu te willen verhuizen?

Maar naast persoonlijke redenen, zijn er ook een heleboel financiële redenen om het nu te willen doen, ohja en ééntje om het niet te doen! haha! We hebben ons huis destijds heel goedkoop kunnen kopen en in de loop van de jaren is hij meer waard geworden. Omdat we hem heel goedkoop hebben gekocht, is ons hypotheekbedrag per maand heel erg laag. Zo laag dat we zelfs overwegen om het maandbedrag wat omhoog te gooien, zodat we wat meer aflossen. Dus dat is wel een reden om niet nu te verhuizen, want groter wonen betekend duurder wonen en meer maandlasten.

Maar aan de andere kant ( ja, nu komen de redenen om het wel te doen) de hypotheekrente staat momenteel zo laag dat het gewoon zonde is om het niet te doen.

Tien jaar geleden moest je nog 5 tot 6% rente betalen als je  de rente 10 of 20 jaar liet vastgezetten. Nu is dat gemiddeld slechts 1,44%  bij tien jaar vast! En bij sommige aanbieders hoef je zelfs minder dan een procent rente te betalen. Maar niets is zo veranderlijk als rentes, dus het kan ook maar zo zijn dat hij ineens weer omhoog schiet. Al denken ze niet dat dat nu snel gaat gebeuren!

Ben je ook bezig met verhuizen of ben je gewoon eens benieuwd naar hypotheekrentes? Op deze site kun je hypotheekrentes vergelijken.

 

Heb jij verhuisplannen? Of zit je voorlopig wel goed? 😀

 

Dit is een gesponsord artikel.

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Tineke 14 februari 2020 - 11:53

Voorlopig zitten wij hier goed. We wonen in een klein huisje uit de jaren 50. Twee jaar geleden zijn wij hier naartoe verhuisd, het enige nadeel is dat het heel vochtig is en slecht geïsoleerd. En ik zou graag nog een iets grotere tuin willen hebben. Ik snap jouw redenen om te verhuizen heel goed.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.