Waarom moest nou uitgerekend jij dood gaan?

by Tamara
Opgroeien met een manisch depressieve moeder.

Het is vandaag 5 jaar geleden dat mijn moeder overleed. 5 jaar geleden had ik een baby van bijna 5 maanden en voelde ik me voor het eerst sinds tijden weer een beetje rustig en gelukkig. Het was een warme dag, een heerlijk zonnetje en strakblauwe hemel. Dat stond in hevig contrast met wat er later die dag zou gebeuren.

Waarom moest nou uitgerekend jij dood gaan?

Ik heb er wel even over getwijfeld of ik er wat over zou schrijven vandaag. Als er iets is dat ik niet wil is het wel ‘Dat mens zijn dat altijd maar over haar dode moeder loopt te leuteren.’ Maar eigenlijk schrijf ik alles op mijn blog en het is toch een soort van mijlpaal, 5 jaar.. Al kan ik me wel leukere mijlpalen voorstellen.

image

Hoe ze een einde aan haar leven maakte.

Ik wil eerst iets ophelderen. Elke keer als ik een artikel schrijf over mijn moeder krijg ik na die tijd veel vragen over wat voor ziekte ze had en hoe ze dan overleden is. Mijn moeder was manisch depressief. Na mijn geboorte heeft ze een soort van postnatale depressie gehad die nooit helemaal over is gegaan en na het overlijden van haar vader is ze manisch depressief geworden. Of nou geworden, dat was ze eigenlijk al, alleen kwam het nooit tot uiting.

Dan haar dood, het is eigenlijk niet iets waar ik graag over praat omdat ik na haar overlijden nogal wat verwijten heb gehad over de manier waarop. Ze heeft namelijk zelf een einde aan haar leven gemaakt en ik ga hier niet vertellen hoe het precies gebeurd is, maar ik denk dat jullie dat wel kunnen raden.

image

De nasleep van haar dood.

Het schijnt een veelvoorkomend iets te zijn dat wanneer je iemand verliest aan zelfdoding, je bij jezelf nagaat of je niet meer had kunnen doen. Hier heb ik de eerste jaren zeker wel last van gehad. We hadden op het moment van haar dood ruzie en vanwege mijn koppigheid heb ik niet op haar berichtje van de ochtend gereageerd.

Maar als ik had gereageerd had het haar dood misschien een paar dagen tot weken uitgesteld. Het was tenslotte niet de eerste poging die ze deed en er waren ongetwijfeld weer nieuwe pogingen gekomen. De ziekte die ze had is gewoon heel moeilijk om mee te leven. Het ene moment is alles bloemetjes en bijtjes terwijl je het volgende moment in een gitzwarte wereld zit. Er zijn heel veel mensen die prima kunnen leven met zo’n bipolaire stoornis, maar helaas maken ook veel mensen dezelfde keuze als haar.

Na haar dood heb ik nog maanden nachtmerries gehad, ik was ineens weer bang in het donker en durfde niet te gaan slapen omdat ik haar in mijn dromen zag. Vooral hoe ze eruit zag in mijn dromen maakte me heel erg bang. Ik zag namelijk steeds voor me hoe ze eruit zag na het ongeluk.

image

Hoe het nu gaat.

Het is nu 5 jaar geleden dat ze overleed en hoewel ik het nog dagelijks jammer vind dat ze er niet meer is en dat ze nooit de superoma zal zijn die ze had moeten worden, weet ik wel dat het voor haar beter is dat het voorbij was. Ik ben maar een buitenstaander dus ik kan nooit weten hoe ze zich gevoeld moet hebben dat ze deze beslissing genomen heeft. Maar ik weet wel dat ze na al die jaren haar rust verdiend heeft en dat het goed is zo.

image

Ik zal mijn kinderen altijd vertellen over hun oma, die ongetwijfeld de beste oma ooit geweest zou zijn. Want als er iets is wat ze belangrijk vond dat was het wel dat haar kinderen gelukkig waren en al moest ze daar hemel en aarde voor bewegen, dan draaide ze nog haar hand daar niet voor om.

Tuurlijk blijft het moeilijk om je moeder op zo’n jonge leeftijd al te moeten missen en zeker de manier waarop is en blijft verschrikkelijk. Maar door over haar te schrijven en over haar te blijven praten hou ik de herinnering aan haar levend en zal ik haar nooit vergeten.

Want zulke prachtige mensen als zij mogen niet vergeten worden.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

31 comments

Birgit 7 september 2016 - 08:31

Wat een heftig verhaal. Ik kan me er niks bij voorstellen, alhoewel ik zelf altijd bang ben dat ik een telefoontje krijg dat mijn moeder overleden is, aangezien mijn moeder verslaafd is. Sterkte.

Reply
gerdien 4 mei 2016 - 11:48

Gek hè dat ik me dat nog kan herinneren dat dat net gebeurd was .. jij weet dat misschien niet meer maar ik zat toen ook midden in me depressie hebben we toen geregeld over zitten berichten via bb… blijft me altijd nog bij… je bent een topper!

Reply
Bien 27 april 2016 - 20:17

Poe wat lijkt me dat moeilijk… Knap dat je er zo open over schrijft!

Reply
Bregje 27 april 2016 - 15:11

Wat schrijf je toch mooi over je moeder, kan niet anders dan dat ze supertrots op je zou zijn. Dikke knuffel ❤

Reply
Hanna @ eenbezigbijtje.nl 27 april 2016 - 11:26

Sterkte Tamara! Manisch depressief zijn is zo vreselijk..

Reply
Simone 27 april 2016 - 09:42

Heel erg veel sterkte!

Reply
Monique 27 april 2016 - 00:04

Mooi geschreven!
Dikke knuffel?

Reply
Eline 26 april 2016 - 21:50

Wat heftig meisje, heel veel sterkte op deze dag. Ik denk aan je! Knuffel!

Reply
Marijke 26 april 2016 - 21:15

Sterkte op deze altijd moeilijke en heftige dag! ?

Reply
mathiske 26 april 2016 - 19:03

Mooi geschreven. Sterkte vandaag.

En ik vind het geen geleuter. Het is en blijft jou moeder, niemand heeft daar wat over te vinden.

Reply
Cassandra 26 april 2016 - 18:47

Lieverd, heel veel knuffels. Het is en blijft een moeilijke dag, maar ik vind het echt heel sterk dat je er zo openlijk over schrijft. ❤️

Reply
Moniek 26 april 2016 - 18:14

Sterkte vandaag!

Reply
Kaboutertuin 26 april 2016 - 18:11

Veel sterkte vandaag lieve Tamara, wat een moeilijke dag voor jou! Ik vind het juist ontzettend mooi hoe je over je moeder schrijft! Zo puur. Vooral mee doorgaan hoor. En die foto’s…. je moeder kijkt zo ontzettend trots! En jouw kindjes lijken ècht op jou!! ♡♡♡

Reply
Alicia 26 april 2016 - 17:42

Heel veel sterkte vandaag! Mijn vader was ook depressief en heeft bijna 2 jaar geleden dezelfde keuze gemaakt als je moeder. Mijn zoontje was net 1 jaar. Ik heb het er nog erg moeilijk mee, hopelijk kan ik over een paar jaar ook beter accepteren hoe alles gegaan is.

Reply
Jessica 26 april 2016 - 17:21

Wat een mooie, moedige woorden. Heel moedig dat je hierover geschreven hebt. Heel veel sterkte !

Reply
Marjon 26 april 2016 - 16:08

Moedig van je om hierover te schrijven! Wanneer er sprake is van zulke dergelijke ziektes heb je het lot inderdaad zelf niet meer in handen en had je niks meer voor haar kunnen doen. Veel sterkte!! Liefs, Marjon

Reply
Angelique 26 april 2016 - 16:02

Heel veel sterkte. Ik herken veel in wat je schrijft.

Reply
Leonie van Mil 26 april 2016 - 14:59

Mooi geschreven en knap dat je je verhaal wilde doen. Heel veel sterkte

Reply
Patricia delfgauw 26 april 2016 - 13:44

Moedig….. Herkenbaar…. Mijn moeder overleed 6 jaar geleden (7 mei) toen mijn oudste 5 maanden was…. Wel door ziekte… Maar op bepaalde manier jou moeder ook ….
Ik heb vorig jaar ook een uitgebreid blog erover geschreven…. Echter heb ik deze niet kunnen plaatsen 🙁 teveel boosheid en verwijten kwamen naar boven! Niet richting mijn moeder maar naar mensen in de omgeving 🙁
Ze wilde zo graag oma worden! Helaas heeft ze dit niet ECHT gekunt!

Sterkte vandaag! Het blijft lastig

Reply
Lilian 26 april 2016 - 13:39

Jeetje wat heftig zeg! Uit het oog maar niet uit het hart. Heel veel sterkte, X

Reply
Merel 26 april 2016 - 12:59

Je stuk raakt me en de foto’s ook. Wat moet het voor je moeder moeilijk zijn geweest en voor jullie ook. Je hebt gelijk, je had het niet kunnen voorkomen.
Heel veel sterkte!

Reply
Mèlanie 26 april 2016 - 12:54

Heel veel sterkte?

Reply
Michelle 26 april 2016 - 12:41

Ondanks dat ik me niets voor kan stellen bij hetgeen jij nu moet voelen en ik het ook niet eerlijk vind om te doen alsof dat wel zo is, leef ik heel erg met je mee. Veel sterkte vandaag, en op alle dagen die nog gaan komen waar ze eigenlijk gewoon bij had moeten zijn. Je zult trouwens nooit ‘dat mens zijn wat altijd maar leutert over haar dode moeder’; alleen maar héél mooi dat je ook hier aandacht aan besteedt. Veel liefs!

Reply
Anoniem 26 april 2016 - 12:28

Mooi geschreven xx

Reply
Minke 26 april 2016 - 12:19

Sterkte vandaag! Mooi om er even aandacht aan te geven. Knuffel!

Reply
Sofie van OHEA 26 april 2016 - 12:13

Wat moet dat moeilijk zijn. Ik heb het al zo enorm moeilijk met het plotseling verlies van mijn papa en stiefmama.
Schrijf het maar lekker van je af xxx

Reply
evecee 26 april 2016 - 12:13

Heel veel sterkte ?

Reply
Liess 26 april 2016 - 12:11

Wat een mooi stukje over je moeder. Sterkte vandaag.

Reply
Channa 26 april 2016 - 12:07

Heel veel sterkte vandaag, dikke knuffel voor jou! En gewoon over je moeder blijven schrijven, is absoluut geen geleuter!!

Reply
Nicole 26 april 2016 - 12:05

Heel veel sterkte vandaag lieverd. We zitten in hetzelfde schuitje. Dit jaar is het ook 5 jaar geleden dat mijn moeder overleed. Het went nooit. Hou je taai en dikke kus!

Reply
Joyce 26 april 2016 - 12:03

Dikke knuffel!!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.