Waarom mag je water nooit een tweede keer koken?

by Tamara

Omdat er een tijdje geleden zoveel en zo leuk op het cola en paracetamol artikel gereageerd werd, besloot ik een andere vraag die ik al een hele tijd had eens te onderzoeken. Ik las ooit eens op een ontzettende clickbait blog, dat je water nooit twee keer mag koken. Nou ehh, ik ben zo’n iemand die dan de waterkoker aanzet, het water vergeet en dan gewoon nog eens het knoppie indrukt. Maar of dat nou gevaarlijk is? Dat vertel ik jullie in deze blog!

Mag je water nog een tweede keer koken?

Ik heb voor dit artikel wat bij jullie rondgevraagd, maar ik heb ook het internet afgestruind en kwam op een heleboel artikelen terecht die allemaal iets anders zeggen. Het ene artikel zeg dat het absoluut geen probleem is, het andere artikel zegt dat je het juist absoluut nooit moet doen.

Wat is de gedachte erachter dat je het niet nog een keer mag koken? Nou, die is dat er in water schadelijke chemicaliën zitten, die geconcentreerder worden als je het water kookt en dus een deel van het water verdampt. Water bevat Arsenicum, Nitraten en Fluoride, maar wel in zulke kleine hoeveelheden dat ze geen kwaad kunnen. Om een voorbeeld te geven, om het water echt schadelijk voor de gezondheid te maken, moet je 10.000 liter water inkoken tot 1 kopje koffie. Nou, ik heb niet zo’n grote waterkoker dat er 10.000 liter in ast, dus met die risico’s valt het wel mee!

Wat ik zelf doe? Het is misschien een beetje stom , maar elke keer als ik water kook, moet ik hier weer even aan denken. De ene keer denk ik: Boeieee en kook het water gewoon. De andere keer ververs ik het water wel gewoon. Vaak als ik thee maak, ververs ik het water wel, omdat ik ooit eens op tv hoorde dat je thee sterker van smaak is als je er vers water voor gebruikt. Waarschijnlijk gewoon een fabeltje, maar goed, baad het niet, dan schaad het ook niet!

 

Ik wil vaker van dit soort feitjes artikelen gaan verzamelen. Heb jij ook nog een grappig fabeltje of feitje waar ik over kan schrijven? Dan hoor ik het graag!

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Anne 9 december 2019 - 09:18

Fabel: fruitsuikers zijn gezonder dan andere suikers (koek en snoep). Lichaan ziet t verschil niet: suiker is suiker. Toch denken veel mensen het.
Uiteraard blijft fruit gezonder dan snoep, i.v.m. andere voedingsstoffen/vitamines?
Zo’n artikel lijkt me leuk om te lezen, benieuwd wat je vindt op internet. Juist ook wat de redenen zouden zijn dat fruitsuikers gezonder zijn.

Reply
Marijke 6 december 2019 - 12:43

Hahaha ja deze is best grappig. Overigens gooi ik altijd het laatste restje gekookt water (net van de kook af) door de gootsteen. Lekker doorspoelen. Dus ik heb het probleem niet zo vaak. Oké tenzij ik vergeet de thee te maken. Kook ik het lekker gewoon opnieuw

Reply
Sophie 6 december 2019 - 08:42

Het is echt complete onzin! Als je water zou koken in een pan en er dan rijst of pasta bij gooit, dan breng je het water toch ook op nieuw aan de kook. Zou dat dan ook “gevaarlijk” zijn? En zelfs waterbedrijven, die er juist geld aan verdienen als jij meer water verbruikt, geven aan dat het veilig is. Het is echt een fabeltje, dus ik zou me er maar niet druk over maken.

Reply
Jessica 6 december 2019 - 08:06

Ik had er echt nog nooit van gehoord ?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.