Waarom ik deze keer twijfelde om kraamzorg te nemen.

by Tamara

Kraamzorg is iets wat eigenlijk alleen in ons land aangeboden wordt. In landen zoals België of Amerika blijf je na de bevalling een paar dagen in het ziekenhuis waar je de basiskennis bijgebracht wordt en daarna sta je er thuis alleen voor. Op zich vind ik het fijn dat er kraamzorg is, bij mijn eerste was ik zo onwetend dat ik superblij was dat er een kraamverzorgster was en vroeg ik zelfs grappend ( stiekem meende ik het wel) of ze niet snachts ook kon blijven. Het was toch helemaal niet verantwoord om een baby achter te laten bij twee mensen die NIETS van baby’s afwisten? Maar hoe fijn ik die eerste keer kraamzorg vond, bij de andere twee had ik toch het idee dat het minder ‘nodig’ was en deze keer twijfelde ik zelfs om het helemaal niet te nemen. Waarom lees je in deze blog.

Waarom ik deze keer twijfelde om kraamzorg te nemen.

Wie mij al langer volgt weet dat ik bij de tweede helemaal geen leuke kraamverzorgster heb gehad en hoewel die bij Lauren echt geweldig was, blijft zoiets denk ik toch altijd een beetje hangen. Bij alle drie de kinderen was Richard een week of twee weken thuis na de bevalling en hij nam dus al veel dingen over. De dingen die ik zelf kon bleef ik gewoon zelf doen en tja, de eerste keer is bij een baby nog alles nieuw, bij die keren erna weet je het eigenlijk allemaal wel en heb je alleen de controles en het huishouden wat deels overgenomen wordt.

De grootste reden dat ik twijfelde is dat ik het verschrikkelijk vind om dingen uit handen te geven. Ik weet dat heel veel net bevallen vrouwen het heerlijk vinden, iemand in huis die voor je schoonmaakt en voor je zorgt. Maar ik heb daar dus echt een gruwelijke hekel aan. Echt, ik vind het al erg als visite mee gaat helpen met bordjes afruimen ofzo, laat staan dat iemand mijn hele huishouden gaat doen. Nu zullen jullie wel denken: ‘Mens, stel je niet zo aan. Geniet er gewoon van!’ Maar dat kan ik dus echt niet. Ik weet niet waarom ik het zo erg vind, misschien omdat ik gewoon heel erg zelfstandig ben en het liefste alles zelf wil doen? Dat ik het lastig vind wanneer andere mensen dingen op hun eigen manier doen bijvoorbeeld? Geen idee. Maar ik vind het dus echt niet fijn haha.

Een vreemde in huis.

Nog iets wat ik niet zo fijn vind is een vreemde in huis. Ik ben niet zo heel erg sociaal aangelegd en hoewel ik het prima vind om over internet of whatsapp met mensen te praten, vind ik in real life afspreken gewoon niet zo’n succes. En dat is dan dus bij de mensen die ik regelmatig spreek he? Kun je nagaan hoe gek ik het vind als er een vreemde in huis komt. Nu heb ik twee keer een echt hele leuke kraamverzorgster gehad aan wie ik zo gewend was, maar ja.. Het blijft ergens toch een beetje ongemakkelijk.

Wat moet ik nou nog leren?

Bij Maxim had ik het zonder de kraamverzorgster echt niet gered. Het was alsof ze me in een week een heel boekwerk aan baby basiskennis bij bracht en hoewel ik heeeeel erg twijfelde of ik het allemaal wel aan zou kunnen toen ze vertrok, wist ik genoeg om mezelf goed te kunnen redden met de baby. Bij de tweede en de derde had ik dat toch een stuk minder. Ik was niet meer bang om de baby zeer te doen wanneer ik ze verschoonde, aanleggen ging eigenlijk direct goed, ik wist het hele riedeltje van voeden, temperaturen verschonen enz, inmiddels uit mijn hoofd, dus wat moet je dan nog leren? Het gevolg daarvan was dat ze niet zoveel te doen hadden behalve het huishouden en de controles. En om eerlijk te zijn vind ik het ook zonde van hun tijd als ze zich hier lopen te vervelen.

Waarom ik ondanks mijn twijfels toch voor kraamzorg gekozen heb.

En ondanks alle bovenstaande twijfels en het feit dat ik er best wel heel erg tegenop zie, koos ik deze keer toch weer voor kraamzorg. Waarom? Nou niet echt voor mezelf, maar vooral voor de baby. Ik heb 3 keer een kindje gehad dat in de kraamweek heel veel afviel omdat de borstvoeding wat op gang moest komen en dat zorgde voor een heleboel onzekerheid. Gelukkig kwam het elke keer helemaal goed, zonder bijvoeding, maar het was fijn dat er dan iemand was die me daarin een beetje bij kon staan.

Ook vraag ik altijd heel erg veel van mezelf (hadden jullie vast niet gedacht na bovenstaand stuk) en heb ik iemand nodig die dat een beetje afremt. Nu is Richard gewend dat ik altijd maar door ga, dus die ziet het niet zo snel wanneer iets teveel word (en anders luister ik toch niet naar hem) , maar tot nu toe lukte het die kraamverzorgsters wel om me iets rustiger aan te laten doen en zetten ze me af en toe op de bank neer met baby zodat ik toch nog wat aan rust toe kwam.

Ik ben heel erg benieuwd hoe de kraamweek deze keer zal verlopen! Hebben jullie kraamzorg gehad? En hebben jullie daarover getwijfeld of niet?

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

10 comments

Vanessa Bekkers 12 september 2017 - 09:06

Heb je blog gelezen en snap je twijfel! Als verloskundige ben ik wel blij dat je toch overstag bent gegaan!! Wat vaak wordt vergeten is dat een kraamhulp ook de belangrijke taak heeft om welzijn van moeder en kind in de gaten te houden! Dat je niet zit te wachten op huishoudelijke bemoeienis etc begrijp ik heel goed, wat wel belangrijk is, is natuurlijk het opvolgen van bijv. gewicht, kleur en het herstel van moeder niet te vergeten! Weet dat er mogelijkheid is om te kiezen voor 3 uurtjes per dag!! Als ervaren ouders heb je idd echt niet meer nodig!! Zet ‘m op straks!!!!

Reply
Henrieke 8 september 2017 - 10:21

Ik zie er ook nog wel wat tegenop dat er kraamzorg komt. Eerste kindje dus zonder wil ik het ook niet proberen. Maar net als jij vind ik het al heel wat als er een vreemde in huis is en het huishouden dat doe ik zelf of mijn lief. Hopelijk valt het allemaal wel mee, zo erg als dat het in mijn hoofd is kan het vast niet zijn. 😉

Reply
Michelle 8 september 2017 - 08:39

Oh dit had ik echt zelf kunnen schrijven! Ik vond het bij de eerste vre-se-lijk. Lag niet eens aan die vrouw, want best aardig, maar de hele dag een vreemde in mijn huis was zo niet aan mij besteed. We kozen nu weer voor kraamzorg, maar dan wel maar 3 uur per dag. ‘s Ochtends 1,5 en aan het eind van de dag weer. Kwam ze alleen even wat controles doen, stofzuigen en dweilen, een was aanzetten en het bed verschonen. Zo vond ik het goed te doen!

Reply
Christa 8 september 2017 - 08:16

Beide keren niet getwijfeld over kraamzorg, maar ik had dan ook twee keer dezelfde kraamverzorgster.
Dat was zo fijn!

Reply
Erica 8 september 2017 - 08:16

Bij de eerste geen kraamzorg gehad door een fout van het kraamzorg burg. Ik beviel met 32 weken en na 2 dagen moest ik, zonder baby uiteraard, naar huis. Ik had geen rechten meer volgens die dame en als hij thuis kwam ook niet meer. De tweede kwam ook te vroeg maar hoefde niet zo lang te blijven zodat we samen naar huis mochten. Kraamzorg was vreselijk! dame had 30 jaar ervaring maar zat alleen maar op de telefoon. Alle theedoeken verknalt met chloor en mijn oudste werd hardhandig aan de kant geduwd als hij in de weg stond. Na 3 dagen heb ik gevraagd of ze weg wilde gaan. Ik zou nooit meer kraamzorg nemen.

Reply
Jodi - liefthuis 8 september 2017 - 08:11

Ik had een kei van den kraamverzorgster. Hoop dat ik haar weer krijg of weer iemand die net zo fijn is. Ik bond het heerlijk, maar vooral ook doordat mijn lief thuis was en dus mij en de kV kon helpen..

Reply
Nicole 8 september 2017 - 08:10

Haha herkenbaar.. en die vreemde vind dan net precies dat ene plekje in huis wat jij altijd vergeet met de stofdoek.. en die zegt dat dan ook gewoon waardoor ik me dan echt een vreselijke huisvrouw vond! Bij nr 2 hadden we een nichtje van ons die kraamverzorgster is en die altijd al heel vaak over de vloer kwam en ons dus door en door kende.. echt zo’n zaligheid!

Reply
Kim 8 september 2017 - 07:00

Heel herkenbaar, bij mijn eerste koos ik wel voor kraamzorg (want help, hoe moet het allemaal?!), maar het leek me vooraf verschrikkelijk, iemand die door mijn huis heen liep, mijn wasmachine aanzette, mijn keuken opruimde. Ik dacht echt: hoe kan ik dan lekker gaan zitten ‘relaxen’, terwijl een ander door mijn huis heen raast. Maar ik bleek dat te kunnen! En ik vond het stiekem gewoon heerlijk. Nu ben ik 23 weken zwanger en heb weer gekozen voor kraamzorg. Ik hoop stiekem dat ze ook wat tijd en aandacht heeft voor onze eerste, en dat ze me goed kan helpen met de borstvoeding, want dat ging helaas bij de eerste niet goed.

Reply
Priscilla 8 september 2017 - 06:45

Erg herkenbaar wat je schrijft. Ik gruwel echt van iemand in huis. Heb het bij beide wel gehad. Bij de eerste was het echt nodig bij de tweede veel minder. Maar ik heb ook gemerkt dat het aan de kraamhulp zelf ligt.. de een gaat lopen lanterfanten en de ander zoekt gewoon iets om te doen.

Reply
Patty 8 september 2017 - 06:41

Haha ik had deze blog kunnen schrijven! In 1 woord vreselijk een vreemde in je huis, wat je zegt.. iemand die aan je spullen zit, het niet doet zoals jij het doet.. ( hier deed ze ALLES in de droger, ook shirts die er niet in mochten ) en gewoon een vreemde om je heen de hele dag. Heb er geen seconde van genoten en ik weet dat dat mijn eigen schuld is. Maar echt, bij een derde zou ik er denk ook geen 1 meer willen hahah

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.