Waarom heb ik het altijd koud? (En mijn vriend niet.. )

by Tamara

‘Brrrr koud hè?’

‘Koud? Stel je niet zo aan! De verwarming gaat niet nog hoger, trek maar een trui aan!’

Tja, het is een nogal terugkerende discussie hier in huis. Ik ben een ontzettende koukleum, maar ik ben wel de enige hier. Zowel mijn vriend als de kinderen hebben het eigenlijk nooit koud. Tja, buiten in de sneeuw misschien, maar verder dus echt nooit. Terwijl ik in de avond rustig met badjas, dikke pyjamabroek en pantoffels op de bank zit, zit mijn vriend daar regelmatig gewoon in tshirt en korte broek op de bank, alsof het gewoon zomer is. Maar goed, hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen het altijd koud hebben en anderen het altijd warm? Ik zocht het uit!

Waarom heb ik het altijd koud?

Vrouwen hebben het kouder dan mannen.

Nou, dan eerst maar mijn favoriete reden. Vrouwen schijnen het altijd sneller koud te hebben dan mannen. na wat vlug googlewerk schijnt dat te worden veroorzaakt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat voor tempratuurschommelingen zorgt. Dus het ene moment heb je het koud en het andere moment juist heel warm. Bij mannen is dat een stuk stabieler, waardoor ze hier veel minder last van hebben. Daarom gaat mijn vriend, ook nu het sneeuwt en vriest, gerust zonder jas naar buiten..

Te weinig slaap.

Waarom slapen we eigenlijk onder een deken? Nou, dat is omdat onze lichaamstemperatuur daalt als je slaapt (en het ligt gewoon lekker! Team altijd onder een deken hier). Als je niet goed geslapen hebt, laat je lichaam je temperatuur een beetje dalen, in de hoop dat je dan een dutje gaat doen om zo van je vermoeidheid af te komen. Klinkt logisch toch?

Ik drink te weinig?

Je lichaam heeft vocht nodig om te werken en dat geldt ook voor het op peil houden van je temperatuur. Het is heel gek, maar als ik gewoon genoeg drink op een dag, ben ik niet alleen veel minder vermoeid, ik heb het ook minder snel koud!

Minder spiermassa?

Vrouwen hebben over het algemeen iets minder spiermassa dan mannen. En dat is zeker een groot verschil tussen mijn vriend en ik. Geheel te wijten aan alle uren die hij voor de lockdown in de sportschool doorbracht trouwens. Maar goed, spieren produceren veel warmte, dus meer spieren is meer warmte Simpel toch?

 

Dus, nu ben ik wel benieuwd! Ben jij team koukleum of totaal niet?

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.