Waarom een kusje echt tegen pijn helpt!

by Tamara
kusje tegen de pijn

‘Ach lieverd! Wil je er een kusje op?’ hoor ik mezelf regelmatig zeggen wanneer er iemand zichzelf weer eens heeft bezeerd. Ik hoor wel eens opmerkingen dat de kusjes van moeders helende krachten hebben, maar weet je dat dat niet eens helemaal onzin is? Een kusje blijkt namelijk echt te helpen tegen de pijn als je kindje valt of zich bezeerd heeft! Wil je weten hoe dat komt? Lees snel verder!

Waarom een kusje echt tegen pijn helpt!

Kusje erop.

Met twee, of tegenwoordig eigenlijk 3 brokkenpiloten in huis zijn de kusjes ( en vaak de pleisters) niet aan te slepen hier in huis! Elke dag valt er wel iemand of krijgt iemand er weer een blauwe plek bij. Nou zal ik maar niet ontkennen dat ik de grootste stuntel ooit ben en ik bij wijze van spreken nog kan vallen als ik gewoon stilsta, dus een groot deel van die blauwe plekken zitten op mijn lichaam!  ( Het is maar goed dat blauw mijn kleur is!)

Het gebeurt hier niet zelden dat de jongens elkaar pijn doen als ze weer eens aan het stoeien zijn en als ze dan al snikkend bij me komen zitten is 1 van de eerste dingen die ze vragen of er een kusje op de zere plek mag! Nu ga ik niet beweren dat mijn kusjes magisch zijn, maar het lijd ze wel even af van de pijn en daarna gaan ze vaak weer heerlijk spelen!

Een aai tegen de pijn.

Oké een kusje zelf helpt dan misschien niet helemaal tegen de pijn, maar wist je dat het aaien of wrijven over de zere plek dat wel doet? Dat komt doordat in je huid bepaalde zenuwen zitten die actief worden bij pijn en bij aaien of aanraking. Deze zenuwen werken niet tegelijkertijd, dus wanneer over een zere plek wrijft, voel je wel degelijk minder pijn!

Grappig om te weten toch? Wist jij dit feitje al? En heb jij nog andere manieren om een pijnlijke plek te verzachten? Ik lees het graag!

Misschien vind je dit ook leuk

21 comments

Anoniem 18 november 2019 - 10:57

supper tof

Reply
Anoniem 18 november 2019 - 10:46

echt ?

Reply
Anoniem 18 november 2019 - 10:46

ja wist ik.

Reply
melhbeast 8 november 2018 - 13:11

goeie informatie

Reply
Tessa 17 mei 2016 - 22:50

Hé, wat grappig, bij mezelf ga ik automatisch wrijven inderdaad. Zoon geef ik, eigenlijk ook automatisch, vaak een kusje. Al is dat gelukkig nog niet veel nodig geweest, meneer bikkelt meestal gewoon door en echt grote verwondingen heeft hij nog niet opgelopen (klopt af, haha).

Reply
Mathiske's mama blog 17 mei 2016 - 19:30

Wist ik al wel. Grappig is dat hé. Ik hoop dalijk dat mijn kusjes ook de magic touch hebben ?

Reply
Eline 16 mei 2016 - 15:06

Wat leuk en dit wist ik inderdaad nog niet 🙂

Reply
Ymke 16 mei 2016 - 14:27

Klopt! Heeft te maken met de gate control theorie. De zenuwprikkels moeten door een poortje (gate) om bij de hersenen te komen (waarna je dus pas de pijn voelt) en beide kunnen niet tegelijkertijd door het poortje. Altijd leuk om te weten!

Reply
Lin 16 mei 2016 - 13:43

Ah nu mis ik de kindjes en wil ik ze kusjes geven 🙂 hier helpen ze inderdaad ook altijd 😉

Reply
Nathalie 16 mei 2016 - 13:21

Ik had het al eens ergens gelezen ja, het blijft wel grappig. En ik denk ook een stukje psychologisch. Vince wil ook altijd een kusje als hij een pijntje heeft. CUTe!!!!!

Reply
Jodi - liefthuis 16 mei 2016 - 11:12

Instinctief ga ik altijd wrijven of duwen op de plek waar ik me stoot. Want ook ik loop overal tegenaan. Moederskusjes zijn wonderkusjes.

Reply
Sarah 16 mei 2016 - 10:35

Thuis ben ik ook diegene met de meeste blauwe plekken, je wilt niet weten hoe vaak ik me gewoon aan een tafel stoot … Even over wrijven en bij de dochter dan ook nog een kusje erop werkt idd altijd. ^^

Reply
Kelly 16 mei 2016 - 10:09

Heel leuk om te lezen! !! Kusje 0p een zere plek werkt altijd

Reply
MetMirjam 16 mei 2016 - 09:45

Goed om te weten! Kusjes worden hier ook met regelmaat gevraagd en gegeven op de stootplekjes 😉

Reply
Simone 16 mei 2016 - 09:40

Haha, leuk. Nee ik wist het niet. Een zalfje erop of even een nat washandje doet soms ook wonderen.

Reply
Nicole 16 mei 2016 - 09:39

Hahah grappig!

Reply
Stefanie 16 mei 2016 - 08:20

Grappig dat wist ik nog niet! Ik geef ze altijd een kusje erop en dan krijgen ze een dikke knuffel.

Reply
Channa 16 mei 2016 - 08:13

Grappig, wist ik nog niet!

Reply
Merel 16 mei 2016 - 06:54

Wat grappig! Nooit geweten, instinctief doe je dus toch wat nodig is om de pijn te verzachten bij kinderen.

Reply
Elisabeth 16 mei 2016 - 06:18

Ha hrappig om te weten! Ik wrijf zelf ook altijd nog als ik me stoot. En bij Jim ook, uiteraard. En hij krijgt heeeeeeel veel kusjes!

Reply
Mama Lifestyle Blog 16 mei 2016 - 06:18

Nee dat wist ik nog niet. Wat ik doe als er bijvoorbeeld een vinger klem heeft gezeten, is deze onder een koude kraan houden. Verder inderdaad altijd een kus!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.