Waarom een groot gezin ook heel handig kan zijn.

by Tamara
een groot gezin

Ik ben nu inmiddels ruim 30 weken zwanger van de vierde en het is geen geheim dat ik het allemaal een beetje spannend vind hoe het straks zal gaan met vier kleine kinderen. Maar, ik weet ook dat het hebben van een groot gezin ook best heel erg handig kan zijn. Ja, het is altijd druk in huis, je kinderen produceren stapels met rommel en nog grotere stapels met was. Maar echt, soms is het best wel handig al die kleine kinderen in huis! Zeker als ze wat groter worden! Waarom een groot gezin ook heel handig kan zijn, lees je in deze blog.

Waarom een groot gezin ook heel handig kan zijn.

De oudsten kunnen meehelpen met klusjes.

Haha, gemeen he? Maar dit vind ik echt serieus een groot voordeel. We zijn nu met 5 mensen thuis en dat veroorzaakt best een heleboel rommel. Ik heb zelfredzaamheid altijd heel erg aangespoord bij mijn kinderen en ze kunnen dus heel erg veel dingen zelf. Juist omdat ze zo zelfredzaam zijn, durf ik het ook best wel aan om ze klusjes te laten doen. Zo halen ze zelf hun bedden af als ik het vraag, doen ze zelf hun was in de wasmand en Maxim kan zelfs de was doen. Hij weet prima hoe hij de wasmachine aan moet zetten en hij zet hem nooit hoger dan 30. Dus dat is echt heel erg handig. Hij wast overigens alleen de kleding, want handdoeken en theedoeken enz worden natuurlijk niet echt schoon op 30 graden haha.

Voordat iemand erover begint dat het zielig is dat ik ze zoveel laat doen. Ze vinden het zelf heel erg leuk en laten ook helemaal trots zien dat ze al heel erg goed weten hou bijvoorbeeld de wasmachine en droger werken.

Oudere kinderen kunnen de jongere kinderen vermaken.

Mijn kinderen schelen allemaal ongeveer twee jaar met elkaar en toen Floris dus een baby was had ik wel eens echt mijn handen vol wanneer ze allebei aan het huilen waren. Daar was ik bij Lauren ook wel een beetje bang voor, maar toen ging het allemaal eigenlijk veel makkelijker. Maxim vermaakte Floris door hem bijvoorbeeld wat drinken of speelgoed aan te geven als ik even met Lauren bezig was en als ik even met Floris bezig was dan zong hij liedjes voor Lauren of kriebelde hij haar. Echt zo fijn!

Altijd iemand om mee te spelen.

Waar ik bij Maxim regelmatig uren bij hem op de grond zat om te spelen, doe ik dat eigenlijk nooit meer nu. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ze liever met elkaar spelen dan met mama. Sterker nog, ik probeerde Maxim net te helpen om een toren te bouwen en toen zei hij: ‘Nee mama, jij doet het helemaal verkeerd. Je doet alles op de oude mensen manier!’ Nou die kan ik in mijn zak steken! Wel merk ik dat nu ik 3 kinderen heb er vaak eentje een beetje buiten valt omdat je veel dingen gewoon niet met zijn drietjes kunt doen. Ik ben heel benieuwd hoe dat straks met vier gaat.

Kleding en spullen kun je doorschuiven.

Oké, ja het is een voordeel, maar ik doe het eigenlijk niet zo vaak omdat de bouw van de jongens heel erg verschillend is. Maxim is heel lang en breed en Floris is juist heel lang en smal. Ook heeft Maxim hele kledingmaten overgeslagen terwijl het bij Floris wat langzamer ging. Maar goed, bijvoorbeeld zomerjassen en spijkerbroeken kan ik wel gewoon doorschuiven en dat is best wel handig, want die kinderen zijn al duur genoeg.

Het is gewoon heel erg gezellig.

Ja, het is druk, rommelig en ik word af en toe echt helemaal stapelgek van die kinderen van me. Maar écht, het is zo gezellig. Elk weekend liggen we in de ochtend even met zijn allen in bed en dan voel ik me toch wel heel erg rijk hoor met al die kinderen die gewoon allemaal van mij zijn! Ook kan ik niet wachten tot ze allemaal groot zijn. oe ouder mijn kinderen worden hoe leuker ik het vind het het lijkt me oprecht heel erg leuk om straks een tafel vol met pubers te hebben. (Al kijk ik dan waarschijnlijk wel met heimwee terug op deze periode!)

Misschien vind je dit ook leuk

6 comments

lize 14 juli 2017 - 16:43

Wij hebben een gezin met 4 kinderen (12,10,8 en 5) Heel gezellig en inderdaad kunnen de kinderen al goed meehelpen en elkaar vermaken. Zo was de oudste vanmiddag de jongste met haar vriendinnetje aan het opmaken.
Wel komen we er steeds meer achter dat het wel belangrijk is om ruimte te hebben, zeker nu ze groter worden. Waar we nu wonen is best klein. Ik kijk er naar uit naar het moment dat we in ons grotere huis wonen en ieder kind zijn of haar eigen ruimte heeft. Oh ja, de tijd dat ze klein waren was erg leuk, en ook nu is het heel leuk. Geniet lekker van elk moment want voor je het weet vliegen ze naar het voortgezet onderwijs 🙂

Reply
Frank 14 juli 2017 - 06:20

Niets mis met een groot gezin vind ik. Of ik het zelf zou willen weet ik niet. Ik moet ze alles kunnen bieden wat nodig vind en of dat op dit moment zo is (financieel gezien) dat weet ik niet. Maar de punten die je aangeeft zijn zeker dingen die me ook leuk lijkt aan een groot gezin.

Reply
Marlous Gabriëls 13 juli 2017 - 12:52

Bij mijn vriend zijn ze ook met 4 thuis (hij heeft 3 zussen). Nu ze allemaal volwassen zijn, en allemaal aanhang hebben is het héél gezellig als we met de groep van 10 zijn. Iedereen kletst om de beurt met elkaar, en aan tafel is het echt een gesprek met zijn tienen. Kan me voorstellen dat je daar naar uitkijkt!

Reply
Benay 13 juli 2017 - 12:40

Vroeger wilde ik altijd een groot gezin met minimaal 3 kinderen. Nu heb ik er 1 en soms denk ik. Wat heerlijk dat ik haar mijn onverdeelde aandacht kan geven, maar aan de andere kant zou ik haar graag ooit een broertje of zusje willen geven als het ons gegeven is. Ook heb ik een broertje, maar die is 7 jaar jonger. Dat leeftijdsverschil zou ik voor mijn kinderen niet willen.

Reply
Anja 13 juli 2017 - 10:33

Zelf kom ik ook uit een gezin van vier kinderen, maar heb er niet zo veel van meegekregen vanwege groter leeftijdsverschil en het feit dat ik op mijn 18e al uit huis was. Toch heb ik zelf nooit de behoefte gevoeld om voor een groot gezin te gaan. Ik heb een koningskoppel en dat is genoeg 🙂

Reply
Patricia 13 juli 2017 - 06:46

Hoef zelf geen groot gezin. Gelukkig ervaar ik wel wat voordelen omdat neefje/nichtje van zelfde leeftijd zijn. Dus nu kleertjes en spullen gebruiken en later een speelmaatje.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.