Waarom dragen ouders hun kind altijd links?

by Tamara

Afgelopen weekend genoten we van een weekendje Centerparcs en daar viel me iets heel geks op. Ik heb al een hele tijd last van mijn linkerschouder en afgelopen weekend was het weer flink raak. Maar toen ik Sarah met mijn rechterarm droeg, viel me op dat dat heel onnatuurlijk voelde. Het voelde net als schrijven met links terwijl ik rechts ben. Zoiets haha. Toen ik in het zwembad wat rond keek, viel het me op dat een heleboel moeders hetzelfde doen. Vrijwel iedere moeder droeg haar kind op de linkerarm. Dat is gek toch? Als je je bedenkt dat de meeste mensen toch echt rechtshandig zijn. Hoe komt het dat we onze kinderen allemaal massaal links dragen? Ik ging op zoek naar het antwoord!

Waarom dragen moeders hun kind altijd links?

Nou om maar met een vergelijking te  komen, schijnen niet alleen vrouwen die mens zijn, maar ook primaten zoals chimpansees en gorilla’s hun kindjes veel links te dragen. 70 tot 80% van de vrouwen draagt hun baby op de linkerarm en de reden hiervoor is eigenlijk heel erg logisch. Hiervoor krijgen we eerst even een klein lesje tussendoor, de linkerhelft van je lichaam wordt bestuurd door de rechterkant van je hersenen en andersom. Dus als jij je kind optilt met je linkerhand, dan gebeurd er iets in de rechterhelft van je hersenen. En laat de rechterkant nou net de kant zijn die verantwoordelijk is voor gezichtsherkenning en emoties. Dus als je je kindje aan de linkerkant draagt, dan pik je sneller emoties op zoals honger, pijn, slaap.. Enzovoort. Bovendien hoort je kindje aan de linkerkant je hartslag, wat een kalmerende werking kan hebben op je kind.

Nu is het niet zo dat onze baby’s nu nog echt gevaar lopen, maar bij onze verre verre voorouders was dat natuurlijk wel zo. Hoe meer moeder en kind elkaar aanvoelen, hoe veiliger de baby is. Dus dat is de reden dat veel moeders hun kind links dragen. Het zit er gewoon van nature ingebakken! hahaha!

Klopt dit ook bij jou? En draag jij je kindje meestal aan de linkerkant?

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Anoniem 1 april 2019 - 09:32

Nee ik draag áltijd rechts, en ben ook rechtshandig.

Reply
Angelswereld 1 april 2019 - 08:36

Ik heb geen kant waarop ik mijn kind droeg, lag eraan wat ik moest doen. Gezien ik met mijn linkerhand alleen dingen kan vast pakken en typen en verder hangt ie er doelloos aan droeg ik mijn kind wel vaak met links, maar ik droeg ook gewoon rechts.

Reply
Yvette 1 april 2019 - 07:40

Ik ben links en draag mijn kind altijd aan mijn rechterkant, zodat ik mijn ‘gebruikskant’ vrij heb.

Reply
Patricia 1 april 2019 - 07:34

Leuk. Stukje. Maar het stukje van “de linkerhelft van je lichaam wordt bestuurd door de rechterkant van je lichaam en andersom” klopt niet helemaal. Het moet zijn de linkerhelft van je lichaam word bestuurd door de rechterkant van de hersenen en andersom ?

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.