Waar moet je op letten als je een autostoel koopt?

by Tamara

Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik tijdens de zwangerschap van de oudste een discussie met mijn oma had over autostoeltjes. Ik had een lijstje met dingen die ik nog nodig had voordat de baby zou komen en een autostoeltje was daar één van. Grote onzin volgens haar, want vroeger gebruikten ze ook geen autostoeltjes en voor het ritje van het ziekenhuis naar huis (20 minuten) kon ik hem best wel op schoot houden. Nu heb ik daar natuurlijk niet naar geluisterd en ik heb gewoon braaf een autostoeltje gekocht. Nu ben ik inmiddels heel wat jaren ( en kinderen) verder en heb ik ook al een aantal autostoeltjes versleten. Ondertussen zijn de regels aangepast, zijn stoeltjes veel handiger geworden en ook veel veelzijdiger. Maar waar moet je nou echt op letten bij de aanschaf van een autostoeltje? Dat vertel ik in deze blog!

Een nieuwe autostoel voor Sarah.

Een voordeel van kinderen redelijk snel na elkaar krijgen is dat je vaak dingen door kunt schuiven. Een nadeel is dan weer dat je bepaalde dingen dubbel moet kopen omdat het oudere kind het nog gebruikt. Dat probleem hadden wij met de autostoeltjes. Sarah werd te groot voor de maxi-cosi, maar haar grote zus zat nog in de groep 1 stoel. Bovendien waren de regels aangepast en kon ze dus eigenlijk niet in de stoel van Lauren omdat deze niet achterwaarts kon kijken. Nu mochten we van Cybex de Sirona Z I-size groep 1 autostoel testen en hieronder vind je hiervan een review. Maar laten we eerst eens kijken naar de regels!

 

De regels m.b.t. autostoeltjes in Nederland.

In Nederland moeten kinderen t/m 1.35 in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd worden. Voor elke leeftijd heb je een soort autostoel en af en toe zul je dan ook moeten wisselen. Je mag je kind bijvoorbeeld niet zomaar op een verhoger zonder rugleuning zetten. Dit mag pas bij kinderen die zwaarder zijn dan 22 kilo en langer dan 1.25 meter.

Sinds 2013 is er in kleine stapjes een nieuwe veiligheidsnorm voor autostoeltjes ingevoerd, namelijk i-Size. Dit betekend niet dat je de stoeltjes zonder i-Size niet meer mag gebruiken, maar wel dat het afgeraden wordt. Vanaf 2019 worden er alleen nog maar i-Size stoeltjes verkocht. Één van de grote veranderingen die de afgelopen jaren is doorgevoerd, is dat kinderen tot 15 maanden achterwaarts vervoerd moeten worden. Dit is namelijk een stuk veiliger als je aangereden wordt. Ook worden er geen stoeltjes meer gemaakt die je met een gordel moet vastmaken, alleen maar stoeltjes met isofix.

Over de Cybex Sirona Z i-Size autostoel.

Van Cybex mochten we het Cybex Sirona Z i-Size autostoeltje testen. Dit is een stoel die aan alle nieuwe veiligheidseisen voldoet en zelfs nog een aantal veilige extra’s heeft. Ik kreeg de stoel in 2x thuis gestuurd. Het Cybex Sirona Z i-Size autostoeltje zelf en de base, waar ook de groep 0 stoel op gebruikt kan worden. Nadat ik hem had uitgepakt, gingen we hem installeren. Nu moet ik zeggen dat je meteen kunt zien dat het een goede kwaliteit stoel is. Hij biedt voldoende steun en bescherming aan alle kanten, maar aan de andere kant is hij ook wel erg zwaar. Geen probleem als je kind er gewoon in zit, maar het installeren was hierdoor wel een beetje een klusje. Gelukkig zat er een ontzettend duidelijke handleiding bij en was het uiteindelijk zo gepiept.

Daarna kon ik niet wachten  met het uitproberen van de stoel. Nog iets wat ontzettend makkelijk werkt. Je kunt hem alle kanten opdraaien en hem heel gemakkelijk in liggende of staande stand zetten. Ooh zit er een systeem in (DCC) dat ervoor zorgt dat je je kind pas bij 16 maanden of 76 cm met de rijrichting mee kan vervoeren.

De Cybex Sirona Z i-Size autostoel heeft bovendien nog een handig extraatje dat hem net even wat veiliger maakt. Er zit een LSP systeem in, dat je kunt uitschuiven naar de zijkant aan de kant waar de deur zit. Dit systeem vermindert de kracht bij een zijwaartse botsing met 25%. Tot slot zit er ook een Energy Reduction (ER) Technology systeem in. Dit zorgt ervoor dat de hoofdsteun bij een grote impact naar beneden glijd en hierdoor beschermt hij nog 20% beter dan andere vergelijkbare systemen.

Voor welke groep kinderen is de Cybex Sirona Z i-Size autostoel geschikt?

Wat ik dus een groot nadeel vond aan die autostoeltjes, is dat je om de zoveel tijd een nieuwe moet kopen. Eerst een baby autostoel, dan een peuterstoel, dan een kleuterstoel.. Enzovoort. Bij de Cybex Sirona Z i-Size autostoel heb je dat probleem niet. Je kunt met namelijk direct vanaf de geboorte gebruiken, tot een leeftijd van 4 jaar!

Tot minimaal 15 maanden hoor je je kind achterwaarts te vervoeren en daarna draai je heel simpel de stoel weer om.

De stoel beschikt over een heleboel verschillende zit posities. 5 posities bij achterwaarts en 3 bij voorwaarts vervoeren.

Nee ze zit hier niet vast, ze was zo chagrijnig en ik wilde gewoon even laten zien hoe de stoel op deze manier staat. haha!

Eindoordeel?

Ik vind het echt een aanrader! Er zijn zoveel dingen waar je op kunt bezuinigen bij het kopen van spullen voor je kind, maar een goede autostoel is daar niet één van. Het is gewoon zo belangrijk om een goede stoel te hebben en dit is er zeker eentje! Sarah zit er heel goed in en volgens mij slaapt hij ook heerlijk haha!

( Ohja, op de foto zit de zitting voor pasgeborenen er nog in, deze is er natuurlijk inmiddels uit! Haha!

 

De Cybex Sirona Z i-Size autostoel kost 600 euro en is te koop bij diverse baby speciaal zaken.

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Jasmijn van Tricht 25 maart 2019 - 18:33

Ik heb ook gelezen dat het beter is om je kindje zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Nu hebben wij net onze eerste auto (oude toyota starlet van mijn opa) en de riem past op de achterbak net niet achter de maxi cosi langs. Ons oude bakkie heeft natuurlijk ook geen isofix en dan zijn er helemaal geen autostoeltjes vanaf groep 1 die achterwaarts kunnen. Nu hebben we maar een goede autostoel groep 1 gekocht die voorwaarts is, met wel als voordeel dat ons zoontje het uitzicht buiten interessanter vindt dan de achterbank. Maar wel goed dat autostoeltjes en de regels steeds veilig worden!

Reply
malinmalons7628s7628 25 maart 2019 - 12:53

Ik wist niet eens dat je je kind tot 15 maanden achterwaarts moest vervoeren???‍♀️, wij hebben onlangs een nieuwe aangeschaft die voorwaarts is, ze is net 1 geworden. Ik ga toch even goed checken of ze niet nog in de oude past.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.