Waar komt al die rommel toch vandaan?

by Tamara

Met mijn handen in mijn haar zit in naar mijn pasgeweilde en net opgeruimde woonkamer te kijken. Een verkruimeld koekje hier, een platgewalst pakje drinken daar. Een heel slagveld van snoepjes en broodkortsten waarbij het lijkt alsof er net een heuse speelgoedtornado gewoed heeft. WAAAAR KOMT AL DIE ROMMEL TOCH VANDAAAAAAAN!!!!!???? vraag ik mezelf af. En nog belangrijker dan dat, hoe kan het dat het werkelijk waar helemaal niets uitmaakt hoeveel je opruimt, aangezien de rommel altijd 10 x zo hard terugkomt?

Pinterest perfect huizen.

Jaloers en bewonderend zit ik soms op instagram naar huizen van moeders te kijken die soms wel meer kinderen hebben dat ik en waarbij het gewoon wel lukt om hun huis piekfijn en brandschoon te houden. Hoe vaak ik me stiekem wel eens afvraag of die moeders 20 x op een dag met emmertjes sop heen en weer lopen en of ze soms de hele dag met een stofzuiger achter hun kinderen aan racen. Of dat het misschien gewoon aan mij ligt, dat ik gewoon een verschrikkelijke huisvrouw ben, dat kan natuurlijk ook!

Rommel, rommel, rommel.

Ik weet nog dat toen ik alleen Maxim had ik al panisch werd van een paar kruimels op de grond en ik dan ook meteen de stofzuiger pakte. Toen Floris geboren werd, was ik toch al een stuk makkelijker. Ik spoelde niet meer al het speelgoed dat eerst op de grond had gelegen eerst af en ach, als zijn fruit op de grond gevallen was, was het nog wel eetbaar toch? Hoe ouder de jongens werden, hoe meer troep ze begonnen te maken. Dan hadden ze net uitgebreid 5 minuten met hun duplo zitten spelen, trokken ze de andere kast met de Playmobil alweer open. Geef ze wat te drinken en wat lekkers en gegarandeerd dat je hele huis onder de kruimels zit!

Chaos in huis is chaos in je hoofd.

Hoewel je het echt niet zou zeggen als je hier in huis komt, ik kan echt heel slecht tegen rommel, ik word er namelijk ontzettend onrustig van. Maar het kost me af en toe gewoon echt heel veel moeite om het allemaal opgeruimd en netjes te houden en ja, ik word er ook heel erg ongelukkig van dat wanneer ik de hele dag aan het poetsen ben geweest, de jongens een  kwartier voordat Richard thuis komt nog even alles overhoop trekken en ik de vraag krijg wat ik nou de hele dag gedaan heb.

Dan laat je ze toch zelf opruimen?

Dit kreeg ik laatst als tip, dat ik mijn kinderen moest leren om zelf hun rommel op te ruimen en ik moet zeggen dat ze dat ook wel heel goed doen. Ze ruimen zelf, soms wat onder protest, hun speelgoed op, hangen hun eigen jas op, zetten hun schoenen in de gang en zetten netjes hun beker op het aanrecht als ze klaar zijn met drinken. Maar daarmee ben je er gewoon nog niet, ik kan hier namelijk geen dag zonder stofzuigen met een baby die over de grond kruipt, elke dag moet de was gedaan worden ( anders maak ik het mezelf alleen maar moeilijk) en de afwas doet zichzelf ook niet. Verder kan ik nog 101 klusjes bedenken die altijd gedaan moeten worden.

Ooit wordt het beter.

Ik hou mezelf steeds maar voor dat het ooit allemaal wel weer beter wordt. Het leven met 3 kinderen onder de 5 is nou eenmaal lekker chaotisch en flink rommelig, maar gelukkig worden de kinderen vanzelf groot en gaan ze vanzelf minder troep maken. ( En anders gaan ze vanzelf het huis wel een keer uit)

 

Heb jij nog een ultieme opruimtip? Ik ben heel benieuwd!

Misschien vind je dit ook leuk

22 comments

Moniek 19 juni 2017 - 21:28

Ik merk wel dat voor 7-jarigen geldt: ‘rommel trekt rommel aan’ en ‘het goede voorbeeld geven werkt’
Dusse… papa en mama moet haar eigen rommel minder laten slingeren 😉

Reply
Peet 15 juni 2017 - 16:45

Bij mij werkte het om veel minder spullen te hebben. Dat geeft minder rommel.
Daarnaast laat ik de kinderen aan tafel eten en drinken. En dan zit het er nu ook ingebakken dat ze eerst hun drinken opdrinken en dan pas een koekje morgen (dit om 2 redenen: scheelt veel ongevallen bekers drinken en ze waren slecht drinkers)
Aan tafel zitten tot koekje op is werkt prima. Nog steeds kruimels op de vloer, maar dan alleen bij de keukentafel. Even veger en blik erbij en klaar!

Reply
Anneke 15 maart 2016 - 17:40

Tip 1: gooi zoveel mogelijk spullen buiten. De spullen waar je eigenlijk toch niks aan hebt, die precies enkel lijken te dienen om ruimte te vullen en tip 2: een poetsschema 😉 Vb: op maandag poets je de slaapkamers, op dinsdag de leefruimte, op woensdag doe je de strijk enzovoort. Dat vul je dan aan met dagelijkse taken die je verdeelt over de ochtend, middag en avond (vaatwasser vullen en legen, bedden opmaken, …)
Zo doe ik het nu al een jaar of 4 en het lukt perfect! 🙂

Reply
Farah 15 maart 2016 - 17:11

Herkenbaar hoor, op mijn blog deel ik zo nu en dan wat tips, hoop dat er iets bruikbaars er tussen zit voor je

Reply
Vlijtig Liesje 15 maart 2016 - 13:33

Zoveel mogelijk weg doen ; )
En Opgeruimd lezen van Marie Kondo.

Reply
Simone 15 maart 2016 - 09:40

Tja, ik denk dat er niets aan te doen is. En dat de ultieme tip er niet is. Laat het gaan… is misschien nog wel de beste. Het huishouden is nou eenmaal een hele ondankbare klus. En hoe meer kinderen (en ook huisdieren overigens) je hebt hoe erger het wordt.

Reply
Marijke 15 maart 2016 - 09:28

Hoopte ik nu echt de tip in de reacties te lezen, haha. Nou zo slecht doe ik het dus nog niet. De “troep” van de oudste is inmiddels aardig verplaatst naar haar eigen kamer. Maar verder heb ik me er maar gewoon bij neergelegd

Reply
Lotte 15 maart 2016 - 09:23

Vaste schoonmaak dagen hebben we hier! En de rest van de week een beetje bijhouden werkt dan wel. En inderdaad, bakken voor speelgoed met logische indeling maakt het wat overzichtelijker.

Reply
Bregje 15 maart 2016 - 09:19

?laat het gaaaaan, laat het loooos ? Ik ruim alleen nog maar op als L naar bed is of ik doe het tussendoor samen net hem, als “spelletje”. Maar meestal is t hier gewoon een zooi ?

Reply
Carlijn 15 maart 2016 - 09:17

Ik ben echt bang dat er geen gouden tip is haha. Het hoort er nu eenmaal bij, zeker jij met drie kindjes onder de vijf. Ik stofzuig zelf drie keer per dag (als ze het heel bont hebben gemaakt met broodkruimels en soepstengels eten) en lig elke avond op mijn buik om blokjes enzo onder de bank en kasten vandaan te trekken. Tja… het moet maar 😉

Reply
Mathiske's mama blog 15 maart 2016 - 09:00

Hier met een baby al herkenbaar, net gestofzuigd. Boterham erin en alles zit onder de kruimels. En dan sleept de hond ook nog van alles mee naar binnen, thats life zullen we het maar op houden.

Reply
saskia 15 maart 2016 - 08:35

Heel herkenbaar hoor! Senna ruimt ook zelf op, maar Sophia laat haar broodkorsten en rijstwafels gewoon rondslingeren hoor haha. Met kinderen blijf je altijd bezig 😉

Reply
Monique 15 maart 2016 - 07:56

Hier ook eerst opruimen voor dat het volgende gepakt wordt. En ik wissel het speelgoed af.
Ik heb ook veel gesorteerd in bakken zoals playmobiel en lego.
Dan valt mee net de rommel

Reply
Lonneke 15 maart 2016 - 07:54

Ik irriteer me ook echt aan de rommel maar dan nog meer aan het ‘poets’ werk. Ik vind het lastig om tussendoor een moment te vinden iets te poetsen wat echt al n tijdje moet gebeuren.. Achja idd loslaten en het komt vanzelf weer..

Reply
Charlotte 15 maart 2016 - 07:54

Ook hier geen tips helaas… Inderdaad accepteren en ervanuit gaan dat het beter wordt 😉

Reply
demallemolenmoeder 15 maart 2016 - 07:41

Vreselijk hè?! Mijn dreumes begrijpt het woordje opruimen nog niet echt. Ze trekt alles over hoop. Nu geef ik haar meestal twee dingen waar ze mee kan spelen en dat wissel ik dan steeds af. Helaas zit nu ook in de fase dat ze alles uit de kasten trekt en een ontdekkingstocht door het huis maakt, zucht..

Reply
Sandra 15 maart 2016 - 06:48

Leer ze dat ze eerst de duplo bijvoorbeeld opruimen voordat ze wat nieuws uit de kast pakken en wissel af met speelgoed. Ruim even iets op waar ze niet bij kunnen en wissel het naar een tijdje weer om. Hier werkt het heel goed. Succes!

Reply
Nicole 15 maart 2016 - 06:46

Helaas geen gouden tip. Ik heb ook altijd rommel. Lijkt wel alsof mijn huis krimpt en de meuk groeit.

Reply
Tips voor Papa's 15 maart 2016 - 06:44

Dit klinkt me helaas iets te herkenbaar in de oren. Als J wat te spelen heeft gepakt, betekend dat eigenlijk standaard dat hij alles uit de kast heeft getrokken. Hij speelt er gelukkig dan ook wel wat langer mee; maar op een gegeven moment is hij er wel klaar mee en moet toch iemand het opruimen. Bij z’n opa en oma ruimt hij vaak zelfs z’n speelgoed op, maar hier thuis denkt hij dat hij de koning is en weigert hij dit het grootste gedeelte van de tijd. Met als gevolg dat het hier vaak lijkt alsof er een tornado door huis heeft gewalst… Hopelijk wordt dit de komende tijd beter, als hij echt begint te begrijpen wat we bedoelen en willen!

Reply
Simpel, met een snufje liefde 15 maart 2016 - 06:30

Mijn tip! Minder spullen. Werkt echt super goed! Ik ben sinds ik heel veel weggedaan heb veel eerder klaar met opruimen.

Reply
Josan 15 maart 2016 - 06:17

Yep nu met baby moet ik ook weer dagelijks stofzuigen. Gelukkig heb ik een schoonmaakster dat maakt het een beetje dragelijker. Maar bij mij mogen ze pas iets nieuws pakken of opentrekken als ze het ander opgeruimd hebben. Zo blijft het een klein beetje beheersbaar.

Reply
Channa 15 maart 2016 - 06:07

Verschrikkelijk hè! Hier heb ik twee vaste opruimmomenten en laat ik de kinderen zelf regelmatig wat dingen opruimen. Maar het blijft gewoon chaotisch, loslaten dus!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.