Vier kinderen en alle ballen in de lucht houden.

by Tamara

Sinds bijna 3 maanden ben ik de moeder van vier kinderen. Een best wel groot gezin dus. Nu ben ik nog wel een groot gezin ‘rookie’, maar toch krijg ik regelmatig de vraag hoe ik alle ballen in de lucht houdt en of ik misschien tips heb voor andere moeders met vier kinderen. Ik kreeg van een volger laatst een berichtje met de vraag hoe mij dat toch allemaal lukt, vier kinderen, werken en daarnaast het huishouden nog doen en of ik dan niet echt helemaal kapot ben aan het einde van de dag. In deze blog zal ik wat dingen ophelderen en heb ik misschien wel wat tips!

Vier kinderen en alle ballen in de lucht houden.

Allereerst zal ik beginnen met het zeggen dat het hebben van vier kinderen me heel erg meevalt. Ik zag er van te voren echt enorm tegen op, want VIER kinderen? Dat is toch echt superveel? Maar de overgang van 3 naar vier was niet zo groot en we waren eigenlijk zo gewend. Dat komt deels doordat Sarah gewoon een hele makkelijke baby is, maar ook omdat je met 3 kinderen, waarvan 2 naar school gaan toch al een behoorlijk vast ritme hebt waar die vierde dan zo even in mee draait. Klinkt heel simpel en dat is het ook. Haha.

Maak je niet druk!

Ik maak me van te voren altijd nogal snel druk over of ik alles wel goed doe en of alles wel goed komt. Nou ik kan jullie vertellen, ik maak me vaak druk om helemaal niks. Ik zit regelmatig op de bank terwijl de jongens ruzie hebben, Lauren een driftbui heeft en Sarah huilt, het huis een enorme chaos is en ik nog ontzettend veel dingen voor de blog moet doen. Ik heb dan af en  toe wel eens dat ik echt helemaal gek word, maar meestal lukt het me om even een paar keer diep in en uit te ademen en vervolgens alles in stapjes op te lossen. Het mag allemaal bij elkaar een grote chaos lijken, als je het verdeelt in stapjes valt het allemaal mee. Dus eerst even de jongens uit elkaar halen, de meisjes kalmeren en vervolgens iedereen aan het werk zetten. Tja, want iedereen draagt zijn steentje bij, wat me bij het volgende punt brengt.

Hoe meer kinderen, hoe zelfstandiger ze zijn.

Eerlijk? Ik heb gewoon geen tijd om alles zelf te doen. Als ik mijn hele huishouden in mijn eentje zou moeten doen dat zou ik de hele dag aan het opruimen zijn. Nu vind ik het persoonlijk niet meer dan normaal dat iedereen even meehelpt. Al ruimen ze even hun eigen speelgoed op of zetten ze hun eigen bordje op het aanrecht, alle beetjes helpen. Ik moet zeggen dat ik dat meehelpen en die zelfstandigheid ook wel heel erg stimuleer. Mijn eigen moeder deed dat ook en dat resulteerde erin dat toen ik op mijn 15e het huis uitging ik prima voor mezelf kon zorgen. Enkele klusjes die mijn kinderen moeten doen? Nou bijvoorbeeld zelf hun bedden afhalen en het beddengoed in de wasmand doen, zelf hun kleding in de wasmand/wasmachine doen, zelf speelgoed opruimen en stofzuigen. Nee ik laat ze echt geen wc schrobben en ze zijn echt niet de hele dag klusjes aan het doen, maar zo helpt iedereen wel mee.

Bovendien merk ik ook dat ze heel erg goed zelfstandig kunnen spelen. Bij Maxim zat ik regelmatig met hem te spelen en hij had soms wat moeite met zichzelf vermaken. Wanneer je meerdere kinderen hebt, kun je gewoon niet altijd met ze spelen, bovendien spelen ze dan ook sneller met elkaar. Met als resultaat dat ze dus helemaal niet meer met mama willen spelen.

Probeer te genieten.

En dan mijn allerlaatste tip. Probeer te genieten. Ik weet het, het is supermoeilijk om alles af en toe even aan de kant te schuiven en gewoon even niks te doen, maar het is wel heel erg belangrijk. Om een voorbeeld te noemen, ik had afgelopen week een paar dagen alle kinderen thuis vanwege de staking en omdat ze ziek waren. Vier kinderen betekend nog meer chaos in huis dan normaal en Sarah zat niet helemaal lekker in haar vel. Daarnaast had ik nog een heeeeeleboel dat gedaan moest worden voor de blog. Dus ja, dan is het wel heel erg lastig om even te zeggen van, ik ga zitten en doe helemaal niks. Maar goed, toen ik om 2 uur nog niets gegeten had en ik merkte dat de jongens gewoon echt heel erg vervelend werden omdat ze zich verveelden, heb ik alles even gelaten. Laptop dicht, snel even een klein beetje opruimen en daarna heb ik een leuke film op gezet en een heleboel lekkers op tafel gezet. Even gewoon rustig met zijn allen een film kijken op de bank, wat knuffelen en even wat kletsen en verder gewoon even niets. Ik merk namelijk dat als er veel onrust in huis is dat ik niets uit mijn handen krijg en daar zelf ook gewoon heel erg onrustig van word. Terwijl ik als ik even een moment rust pak, daarna veel meer energie heb om vanalles te doen.

Daarnaast wil ik ook gewoon niet die moeder zijn die altijd alleen maar achter de computer zit te werken. Ik heb er bewust voor gekozen om bij mijn kinderen thuis te blijven, dus dan moet ik er ook gewoon voor ze zijn.

 

Ik heb nog veeeeeeel meer tips, maar dit waren wel de belangrijkste denk ik. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben hahah!

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Irene 18 december 2017 - 23:33

En toch vind ik het knap!
Wel herkenbaar, al heb ik er maar twee. Loslaten en even tijd voor elkaar. Dat maakt vaak het verschil. En dan kunnen ze daarna weer hun eigen ding doen zonder gezeur en geruzie ?

Reply
Monique Gort-Bols 18 december 2017 - 15:15

Goed geschreven en herkenbaar! Ik zelf heb “maar” drie kinderen en doe inderdaad alles voor iedereen. Wat jouw kinderen zelf allemaal bijdragen in het huishouden is eigenlijk heel logisch, dank voor deze tip! Ik ga het ook bij ons thuis proberen 🙂

Reply
Jeanine Laporte 18 december 2017 - 08:29

Mooi geschreven! En zo waar van het even los laten en het niet zien van 1 groot probleem maar in kleine stapjes oplossen.

Reply
Nienke 18 december 2017 - 08:11

Petje af hoor dat je alle ballen in de lucht weet te houden! Ja een vierde zal makkelijk meegaan in het schema van de andere kindjes, maar iemand moet er toch voor zorgen dat dat allemaal blijft lopen! Respect! 🙂

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.