Hoe bevielen vrouwen vroeger?

by Tamara
verloskunde vroeger

Een tijdje geleden kwam ik op Netflix de serie: ‘Call the midwive’ tegen. Een serie die gaat over het leven van een jonge verloskundige Jenny in een arme buurt in Londen eind jaren 50. Door deze serie denk ik er wel eens aan hoe het 50 of 100 jaar geleden geweest moet zijn om zwanger te zijn en te bevallen. We leven nu in een moderne tijd waarin heel erg veel mogelijk is qua prenatale zorg en waar er ontzettend veel begeleiding mogelijk is voor, tijdens en na je zwangerschap. Maar is het nu eigenlijk wel zoveel beter om alles te weten? Vandaag dus een blog over verloskunde door de jaren heen.

Hoe bevielen vrouwen vroeger?

Bevallingen jaren 500 tot 1700.

BIRTH

 

bron

In de middeleeuwen ( de jaren 500 t/m 1500) werden vrouwen vooral bijgestaan tijdens hun bevalling door de vrouwen om zich heen, bijvoorbeeld hun moeder, buurvrouw of oudere kinderen. In de dorpen waren vaak wel vroedvrouwen, maar deze dankten hun kennis vooral aan hun ervaring en verhalen van andere vroedvrouwen.

medische voorwerpen die gebruikt werden bij de bevalling.

medische voorwerpen die gebruikt werden bij de bevalling.

bron 

Pas rond het jaar 1700 werd het (voor de rijken, arme vrouwen bevielen nog steeds met behulp van familie) normaal om een arts bij een bevalling aanwezig te zijn en het het vak verloskunde maakte een hele ontwikkeling door nadat er ‘hulpvoorwerpen’  zoals een verlostang ontstonden. Iets wat een ‘echte’ arts onderscheidde van een gewone vroedvrouw, aangezien het niet toegestaan was om als niet arts, zulke voorwerpen te gebruiken.

Toch zaten er ook veel nadelen aan het hebben van een arts bij je bevalling. Er werd in die tijd erg weinig aandacht besteed aan hygiene en zo werden via niet goed schoongemaakte instrumenten ziektes zoals de kraamvrouwenkoorts doorgegeven. Iets waar ontzettend veel vrouwen na de geboorte aan overleden. ook kwam het voor dat artsen die eerst een autopsie hadden verricht, opgeroepen werden voor een bevalling en tussendoor niet de moeite namen om hun handen te wassen. Toen dit verplicht werd daalde het sterftecijfer meteen aanzienlijk van 11% naar 1%.

Opleiding verloskunde in Nederland.

de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen in Amsterdam.

de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen in Amsterdam.

bron

In 1700 gaat het snel met het beroep verloskunde, in Groningen opent de eerste vroedvrouwenschool en in 1861 gaat de Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen in Amsterdam open. De vrouwen worden in twee jaar opgeleid en zo hoopt men het tekort aan goede verloskundige hulp op te lossen.

Pas vanaf 1950 word het normaal dat zwangere vrouwen niet alleen tijdens het einde van hun zwangerschap en hun bevalling, maar tijdens de hele zwangerschap onder controle van een verloskundige staan. Eigenlijk kan ik me dat nu niet meer voorstellen, dat je pas zo laat naar een verloskundige zou gaan!

Zwangerschap en bevallen toen en nu.

Eigenlijk kan ik me helemaal niet voorstellen hoe het geweest moet zijn om in de middeleeuwen te bevallen, op een stromatrasje en bijgestaan te worden door de buurvrouw, echter was dat toen de normaalste zaak van de wereld! En natuurlijk zijn er toen ook ontzettend veel mensen geboren, dus kennelijk ging ook dat gewoon goed!

Wel schrok ik er een beetje van dat er zooooveel vrouwen overleden aan kraamvrouwenkoorts omdat artsen het niet zo nauw namen met hygiëne, tegenwoordig kun je er toch wel redelijk op vertrouwen dat zodra je een gecompliceerde bevalling hebt en je gaat naar het ziekenhuis, dat je dan goed bijgestaan word en niet komt te overlijden omdat de arts net een autopsie achter de rug heeft en niet zijn handen gewassen heeft.

Zeker met de bevalling van Maxim in mijn geheugen, ben ik toch wel blij dat ik in deze moderne tijd woon. Want stel je voor, als ik niet naar het ziekenhuis had gekund, Maxim had in het vruchtwater gepoept en mijn eigen weeën deden niet zoveel. Misschien was hij dan wel niet op tijd gekomen?

Ik kijk nu terug op bevallingen van een paar 100 jaar geleden en vraag me af hoe ze over een even lange tijd terugkijken op dat wat wij nu de moderne geneeskunde noemen. Misschien vinden ze onze methodes dan ook maar absurd en zijn er manieren gevonden om helemaal pijnloos te bevallen? Of misschien is het dan wel niet eens meer nodig om zwanger te worden en is kinderen krijgen een technisch proces geworden dat in een laboratorium uitgevoerd word, zodat je na een x aantal maanden een baby precies naar wens thuisbezorgd krijgt.

Wat vind jij van de bevallingen vroeger? En hoe denk je dat we er over 200 voorstaan in de medische wetenschap?

 

Deze blog kwam deels eerder online in juni 2015.

Misschien vind je dit ook leuk

5 comments

Mer 12 augustus 2016 - 15:42

Dit artikel heb ik een hele tijd terug ook al bij jou gelezen. Wat jammer dat er de laatste tijd meer van dit soort blogs opstaan, zo oppervlakkig en onpersoonlijk. Geen kritiek hoor, maar het valt me op. Ik kan me voorstellen dat je er weinig tijd voor hebt!

Reply
MetMirjam 12 augustus 2016 - 15:31

Als ik dit zo lees ben ik toch best blij dat ik 2 jaar geleden ben bevallen haha

Reply
Marijke 12 augustus 2016 - 10:25

Blij dat ik nu leef hoor. Weet ook niet of ik jet had overleefd de bevallingen anders. Zo goed ben ik niet in bevallen weet ik inmiddels.

Reply
Lilian 12 augustus 2016 - 07:54

Ik ben echt blij dat ik in de tijd van nu leef, klink allemaal heel erg eng!

Reply
Nicole 12 augustus 2016 - 07:37

Dan boffen we maar dat we in deze tijd leven!!!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.