Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een eigen mobiele telefoon?

by Tamara

Steeds vaker zie ik hele jonge kinderen met een mobiele telefoon over straat lopen. Mobiele telefoons zijn tegenwoordig niet meer alleen een handig middel om altijd bereikbaar te zijn, je kunt er zoveel meer dingen mee. Als ik naar mezelf kijk, ik gebruik mijn telefoon altijd voor van alles. Van e-mailen tot Netflix kijken en van blogconcepten typen tot afstandsbediening voor de tv. (Die laatste is heel handig!) Mijn kinderen weten inmiddels ook prima hoe mijn telefoon werkt en kunnen zelf filmpjes kijken en foto’s van zichzelf maken. Dat laatste doen ze heel erg vaak stiekem trouwens, ik vind vaak mijn hele telefoon vol foto’s met gekke bekken! Maar vanaf welke leeftijd mag mijn kind een eigen mobiele telefoon? Dat vertel ik in dit artikel.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een eigen  mobiele telefoon?

Ik was zelf 11 toen ik mijn eerste mobiele telefoon kreeg. Ik was steeds vaker na schooltijd bij vriendinnen en hing heel vaak wat rond in de buurt. Toen mijn vader een nieuwe telefoon van zijn werk kreeg, mocht ik zijn oude hebben. 

Dat was overigens deze. Met recht een koelkast zoals we hem toen noemden haha. Ik weet nog dat hij heeeel erg hard kon trillen, welke beltoon hij had (die gingen we soms afluisteren in de speeltuin, dan hadden we muziek en gingen we daarop dansen. Ja, dansen op je ringtone, de jeugd van tegenwoordig is niks meer gewend. Wat dan wel weer een beetje jammer was, is dat hij maar 20 berichtjes kon opslaan, ohja en dat smsen ontzettend duur was, dus ik was continue door mijn beltegoed heen.

Dus ja, toen ik laatst zag dat mijn zusje van 11 met een dure iphone rondloopt keek ik wel even gek op. Het eerste waar ik aan dacht was: ‘waar heeft zo’n jong kind nou zo’n dure telefoon voor nodig? Maar ja. Tijden veranderen! Ik weet zeker dat mijn ouders het eerst ook niet zo nodig vonden om een kind met een mobiele telefoon rond te laten lopen.

Waar moet je rekening mee houden als je je kind een mobiele telefoon wilt geven?

Het is eerst wel handig om erbij na te denken waar je het toestel voor wil gebruiken. Wil je dat je kind alleen bereikbaar is? Of mag hij of zij ook internetten en bijvoorbeeld Youtube kijken.  ( Youtube zou ik bijvoorbeeld niet doen, aangezien er de laatste tijd best wel wat berichten rond gaan over rare filmpjes op Youtube die je kinderen allemaal rare dingen laten doen.) Maakt je kind graag foto’s? Dan is een goede camera ook wel fijn! Gelukkig vind je op de meeste sites een uitgebreid overzicht van allerlei verschillende telefoons zodat je ze makkelijk kunt vergelijken.

 

Sim Only abonnement of prepaid

Naast de toestelkeuze, moeten er ook gekozen worden tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM-only-abonnement of een abonnement inclusief toestel.

Een prepaid SIM-kaart moet je telkens handmatig opladen, maar hierdoor houd je wel de kosten goed in de hand. Veel ouders vinden dit handig, omdat het je kinderen meteen leert om te gaan met geld.

Met een SIM-only-abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, hiermee kan je internetten en bellen, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet wel zelf voor het telefoontoestel zorgen.

Tenslotte kun je kiezen voor een abonnement, afhankelijk van het telefoontoestel betaal je het toestel in 1 keer of per maand. Maar hier zou ik persoonlijk niet zo snel voor kiezen. Ik weet namelijk nog die ene keer dat ik een vriendje kreeg *kuch* Richard *kuch* en ik een rekening van 300 euro kreeg.

 

Dus vanaf welke leeftijd mag jouw kind een mobiele telefoon?

Hier is het nog lang niet aan de orde. De jongens hebben beide een gps horloge, dus ik kan zelf prima in de gaten houden waar ze zijn. Bovendien zijn ze ook nog veel te jong. Ik denk dat ze het hier pas krijgen zodra ze naar de middelbare school gaan. Op de site van  KPN vind je ook veel tips rondom kinderen en mobiele telefoons. Deze tips zijn te vinden op KPN Beleef.

Herinner jij je eerste mobiel nog? En wanneer zou jij je kind er eentje geven?

 

In samenwerking met KPN

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Yvonne Sas 25 december 2017 - 11:05

Ik heb geen idee meer wanneer ik mijn eerste kreeg. Wel kan ik me herinneren dat ik daarmee ging chatten op teletekst en dat dat 90 ct per bericht kostte. Ik was aardig snel in smsen dus het tikte aardig aan. Het was een abonnement op naam van m’n moeder dus die was niet blij (rekening van 2000 gulden). Oeps 😉 Mijn oudste dochter was denk ik 9 toen ze de oude mobiel van oma kreeg, mijn oudste zoon is nu 10 en zijn eerste mobiel ligt klaar, we moeten er alleen nog een simkaart voor kopen. Mijn dochter heeft trouwens een abonnement met plafond ingesteld, haar rekening kan niet hoger zijn dan 14,50, dat is ideaal, want ze gaat standaard over haar bundel heen.

Reply
Priscilla 22 december 2017 - 08:19

Mijne is 9 en heeft er nu ongeveer een jaar een, de oude van zijn vader. Er zit een prepaid kaartje in maar hij gebruikt hem alleen in combinatie met wifi. Hij neemt hem ook niet mee naar school maar bv wel uit logeren of wanneer hij alleen thuis is.
Mijn eigen eerste kocht ik zelf toen ik 16 was.. maar dat was in 1998 dus toen kwamen ze pas net een beetje op haha

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.