Vanaf wanneer kun je een kind wél alleen thuislaten?

by Tamara

Ik weet het nog goed, de eerste keer dat ik mijn kind alleen thuis liet. Dat was bij mijn oudste zoon. Mijn vriend zat in het buitenland voor werk en ik moest de hond, die we toen nog hadden, even uitlaten. Een heel kort rondje, maar wel dat ze er even uit was, om ongelukjes in de nacht te voorkomen. Maar goed, het was koud en om dan met een baby van een paar maanden over straat te gaan is ook weer zoiets. Dus ik bedacht een plan. Ik legde Maxim in de box te slapen, belde mijn broertje, zei dat hij even op skype moest komen en met de laptop op mijn slapende kind gericht, waarbij mijn broertje even kon oppassen, liep ik een rondje. Mijn telefoon stevig in mijn hand en extra goed uitkijkend, zodat er niets zou gebeuren. Uiteindelijk was ik binnen tien minuten weer thuis, maar ergens vond ik het toch wel heel spannend allemaal hoor. Zo spannend eigenlijk dat ik het in de jaren daarna niet meer aandurfde. Maar wanneer kan het dan eigenlijk wel? Je kind even alleen thuis laten?

Zal ik haar even laten liggen?

Mijn kinderen schelen allemaal 2 á 2.5 jaar en dat was soms best een beetje lastig plannen. In het begin viel het wel mee omdat mijn zoons net twee jaar met elkaar schelen, had ik nog geen school waar de oudste naartoe moest als de jongste sliep, dat kwam pas bij ongeveer 2.5 jaar en daarbij lukte het wel om de slaapjes er wat omheen te plannen. Maar toen de derde kwam, werd het een beetje lastiger. De oudste twee sliepen meestal van 12 tot drie en ehh, toen mijn oudste dochter geboren werd, was dat onmogelijk. Want mijn oudste zoon zat net op de basisschool en moest gewoon van kwart voor 1 tot half 4 naar school. Tel daarbij op dat ik nog heen en weer moest fietsen naar school en dat maakte dat mijn planning een beetje in de knoei liep. Mijn dochter sliep al niet zo makkelijk en als zedan eindelijk sliep, moest ik haar ook nog wakker maken om haar broer te halen.

Meer over slaapjes plannen met oudere broers lees je hier.   

Nu hoorde ik van veel mensen dat ze het geen probleem vonden om de baby even te laten liggen als ze de oudste gingen halen, maar dat was hier eigenlijk geen optie. Ik heb geen rijbewijs en de school was toch zeker een kwartier fietsen, waardoor ik ruim een half uur weg zou zijn. Dat vond ik toch iets te lang.

Maar wanneer kan het dan wel?

Ik was vroeger eigenlijk nooit alleen thuis. Mijn moeder was altijd thuis, dus als ik thuis kwam van school, dan was ze er altijd gewoon. Dus vanuit mezelf weet ik eigenlijk niet wanneer je je kind even alleen kan laten. Maar om eerlijk te zijn denk ik dat het toch ook een beetje per kind verschilt. Hoewel mijn tweede zoon het geen probleem vindt om even alleen thuis te blijven en zich prima vermaakt, vindt de oudste het toch vaak wel een beetje spannend. Ik denk dus dat je vooral heel erg naar een kind moet kijken. Ik bedoel, mijn oudste dochter is vijf, maar heel erg zelfstandig. Je zou haar zo even tien minuutjes alleen thuis kunnen laten. De kans is groot dat dan de hele snoepla leeg is, maar het kan wel. Ik doe het alleen zelf liever niet.

Bij de oudste twee (acht en tien ) ben ik inmiddels wel zo ver dat ik ze met afspraken wel even alleen durf te laten en ik merk ook dat ze zichzelf dan heel groot vinden als het even mag. Maar stiekem vind ik het toch altijd een beetje eng. Niet alleen omdat er thuis iets kan gebeuren, maar ook omdat er met mij iets mis zou kunnen gaan en niemand dan weet dat ze alleen zijn. Dus daarom app ik hun vader altijd even voor ik op de fiets stap, zodat er in ieder geval een volwassene ingelicht is mocht er iets gebeuren.

Maar goed, hele uitgebreide blog, maar wat is dan het antwoord? Ik denk dat het afhankelijk is van je eigen gevoel en dat van je kind. De ene ouder en het ene kind zullen er sneller aan toe zijn dan de ander. Ik denk alleen wel dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken. Bijvoorbeeld niet de deur open doen voor vreemden en niet zelf buiten gaan spelen ofzo.

Wat vind jij hiervan? Wanneer mag jouw kind alleen thuis blijven en welke afspraken hebben jullie daarover?

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Miranda 8 maart 2021 - 09:43

Mijn dochter is 7,5 en haar broertje 2 jaar jonger. Als hij bij een vriendje aan het spelen is en ik moet hem ophalen, dan mag zij alleen thuis blijven. Nu wonen wij in een klein dorp en wonen de meeste vriendjes en vriendinnetjes van mijn kids op niet veel meer dan 5 minuten fietsen. Ik heb goede afspraken gemaakt met haar. De deuren zitten op slot en ze mag ook niet open doen als de bel gaat. Ook niet als het bekenden zijn.

Ik heb ook weleens mijn zoontje van toen 1 laten slapen om zijn zus op te halen bij de peuterspeelzaal. Was ook een paar minuten fietsen en was dan met 10 minuten terug. Tuurlijk zat ik gehaast op de fiets en was ik blij als ik terug was, maar ik vond dit toen de ideale oplossing. Dat is misschien 3x gebeurt omdat mijn vriend meestal laat begon op de psz dag van onze dochter en hij dan nog thuis was om bij zoonlief te blijven.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.