Tweedehands speelgoed voor Sinterklaas?

by Tamara

Toen ik vorige week een blog publiceerde over wat wij uitgeven aan sinterklaas, kwamen daar een heleboel wisselende reacties op. Maar één ding wat er bovenuit stak was wel dat heel veel mensen het speelgoed zo ontzettend duur vinden en dat er ook een heleboel mensen zijn die tweedehands speelgoed kopen. Nu moet ik zeggen dat ik daar eigenlijk nooit over nagedacht heb om tweedehands speelgoed te kopen. Maar ik snap best dat dat een optie zou zijn! Dus ik vroeg jullie op instagram waarom jullie wel of geen tweedehands speelgoed zouden kopen en dit was het resultaat!

De redenen om wel tweedehands speelgoed te kopen.

De meeste mensen die reageerden, waren mensen die wel tweedehands speelgoed kochten. Nu weet ik niet of dat zo is omdat de meeste mensen die nieuws speelgoed kopen gewoon niet reageerden, of dat er gewoon heel rg veel mensen zijn die tweedehands speelgoed kopen.

Eén van de grootste redenen die mensen aangaven om tweedehands speelgoed te kopen is toch wel het geld. Ze gaven aan dat ze nieuw speelgoed veel te duur vonden en dat ze het daarom liever tweedehands kochten, om zo wat te besparen en eventueel meer speelgoed te kunnen kopen. Best slim toch? Al vond ik het voor sommige mensen ook wel een beetje zielig omdat ze aan gaven gewoon helemaal geen geld hebben voor nieuw speelgoed.

Nog een reden die heel erg veel mensen gaven en die ik niet zo snel bedacht had, was het milieu. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier zitten na pakjesavond de papier container en de plastic container stampvol. Dat is natuurlijk niet zo goed voor het milieu en dan hebben we het alleen nog maar over de verpakkingen. Speelgoed produceren zelf is natuurlijk ook niet echt heel erg goed voor het milieu.

Tweedehands speelgoed, mits….

Wat ik wel grappig vond is dat veel mensen aangaven wel tweedehands speelgoed te kopen. Maar het moest dan wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moest het er nog heel goed uitzien, het moest makkelijk schoon te maken zijn en sommige mensen kochten het alleen als de doos er nog bij zat.

Wat ik zelf van tweedehands speelgoed vind.

Ik begon me al een beetje schuldig te voelen toen ik alle antwoorden zag, maar ‘gelukkig’ zijn er ook nog mensen die het hetzelfde doen als ik. Ik koop zelf namelijk geen tweedehands speelgoed. Niet omdat ik me daar te goed voor voel of omdat ik een oneindig budget heb ofzo ( was dat maar zo) maar ik vind het zelf gewoon niet zo’n fijn idee als mijn kinderen spelen met het speelgoed dat van iemand anders is geweest.Hoe goed het ook schoongemaakt is. Op school heb ik er dan weer minder problemen mee, maar zelf kopen doe ik het niet.

Daarnaast heb ik heel eerlijk gezegd ook gewoon geen zin om marktplaats af te struinen voor speelgoed. Ik wil het gewoon bestellen of in een winkel kopen en klaar. Dus ja, ik verdien geen duurzaamheids medaille haha!

Nu moet ik wel zeggen, dat wij alleen speelgoed kopen dat ook heel lang mee gaat. Ik koop geen prulletjes die na 2 keer kapot zijn en als we speelgoed hebben waar niet mee gespeeld wordt, dan gooi ik het ook niet weg, maar geef ik het aan iemand die het graag wil hebben of goed kan gebruiken.

 

Ik ben wel heel erg benieuwd hoe jullie hierin staan. Nogmaals, ik heb niets tegen tweedehands speelgoed en ik kan heel goed begrijpen waarom je dat zou kopen. Maar ik koop het zelf niet.

 

Misschien vind je dit ook leuk

14 comments

Bianca Ronday 24 november 2019 - 12:38

Waarom niet, ik vind dit een geweldige ontwikkeling. Die ruilbeurs die laatst ook op tv was, geweldig. Spullen die nog goed zijn, maar bij jou weg liggen te rotten meenemen, inleveren, punten krijgen en die weer kunnen besteden aan de spullen die anderen hebben meegenomen. Als ik ook naar de kinderen van mijn zusjes kijk. Ze hebben super veel, maar spelen veelal met hetzelfde.

Reply
Kim 24 november 2019 - 09:57

Ik heb dit jaar voor het eerst via MP tweedehands speelgoed gekocht voor Sinterklaas. Mijn zoon is dol op Paw Patrol en ik kon in de buurt een hele set ophalen. Dat zijn wel mijn eisen: ik wil het zelf kunnen halen (dus het moet in de buurt zijn, anders valt het hele milieuaspect weg), zodat ik het kan zien en het moet nog goed zijn en schoon te maken zijn!

Reply
Doenja 24 november 2019 - 09:54

Hier een mix van 2ehands en nieuw. Niet zozeer vanwege financiën, meer vanwege het duurzame aspect. Er zijn nog zoveel goede spullen die echt nog wel een 2e of 3e ronde kunnen meegaan! Ik heb een vriendin die heel graag kringloopshopt als hobby en zij vindt voor ons de meest mooie dingen 🙂 laatst zo’n tof klepbankje voor maar €6,50! Zolang het goed schoongemaakt kan worden of de wasmachine in, vind ik het prima.

Reply
Lotte 24 november 2019 - 08:07

Wij kopen redelijk wat tweedehands, maar inderdaad dan moet het nog goed en compleet zijn. Een puzzel waarvan een stukje ontbreekt gaat niet mee naar huis! Het is duurzaam en goedkoper, beide aspecten tellen mee. Maar als ik een goede aanbieding in de winkel/ online zie, of er zijn speciale wensen dan doe ik dat ook. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om een beetje te struinen tussen speelgoed; zo vind je soms de leukste dingen die bv. in de winkel niet meer te koop zijn.

Reply
F. 27 november 2018 - 15:11

Hier krijgen onze twee meiden (3 en 5 maanden) zowel nieuwe als tweede handse dingen. Tweedehands een puzzel, een activiteitenkubus en een duplotrein. Eigenlijk alleen dingen die goed schoon te maken zijn. Financieel hebben wij het heel ruim, het is vooral het milieuaspect waarom we niet alles nieuw kopen (we hebben ook zonnepanelen, rijden een elektrische auto en eten amper nog vlees om die reden). Zonde van al het plastic dat anders zou worden weggegooid en wat echt nog prima is om mee te spelen. Zonde van het geld ook. Ik heb nu 2 enorme kisten duplo (volledige verzameling van een gezin) via Marktplaats gekocht. Ik schat de nieuwwaarde op 300-400 euro en ik heb dat nu voor 150 euro mogen overnemen. Alles in de wasmachine (een deel naar zolder voor de komende verjaardagen) en spelen maar!

Ik ben wel nieuwsgierig naar jouw onderliggende gedachte waarom je het een naar idee vindt dat andere kinderen ermee gespeeld hebben. Is het dan vies? Of bang dat het eerder stuk gaat? Of is het iets anders dat ik niet kan bedenken?

Reply
Sabine Kohino 26 november 2018 - 19:12

Voor de feestdagen koop ik eigenlijk voornamelijk nieuw, maar ik let wel op de aanbiedingen. Tussendoor wel af en toe iets 2e hands.
Wat ik vooral 2e hands koop zijn kleding en meubels, en dan via een hele leuke Amsterdamse Facebookgroep. Ik heb slechte ervaringen met Marktplaats.

Reply
Samantha 26 november 2018 - 17:55

Ik koop bijna alles nieuw. Soms koop ik een spel 2e hands. Dit omdat ja in mijn optiek een bordspel niet zoveel te lijden heeft gehad. Er wordt niet aan gekwijld of gelikt hahaha. En bord spellen vind ik gewoon soms echt duur. 40 euro voor een spel die 2 keer per jaar wordt gespeeld vind ik te duur. Maar thuis hebben we wel een hele volle spelletjeskast met 2de hands en nieuwe spellen. Er valt vol op te kiezen ( vooral nu tijdens de koude maanden vind ik het gezellig) voor een prikkie

Reply
Claudia Diependaal 26 november 2018 - 13:32

Hoi hoi,

Voor mijn eigen kinderen heb ik het nooit gedaan. Bij de 1e was ik 15.5 en moest ik veel aan de kant leggen voor een nieuwe pop van 70 gulden toen. Maar elke keer als we langs de BartSmit kwamen moest de pop een kus ahhhhhh. En een echte Smoby keuken m9est ik ook heel hard voor werken en ik zat nog op school je bent tot 18 leerplichtig ?. De auto van mijn ouders elke week poetsen moest ik ook voor mijn zakgeld. Maar ok daar hadden we het niet over.

Nu ik kleinkinderen heb en ik sinds 8 jaar een heel erg goede winkel heb gevonden met 2e hands. Was ik gek als ik voor het geld van 1 Toet Toet auto er 3 jan kopen. Of een garage MET auto voor 12.50. En dat zijn echt goede spullen. Nog nooit problemen gehad. Maar ik koop dus de sabbel doekjes op voor mijn hond. Ik moet er niet aan denken dat een ander kind eraan gast sabbelen ?. Ik krijg dan ook commentaar want zo zet ik het er ook. Een speen geef je ook niet 2e hands?

Groetjes Claudia! Ik hoor t wel als iemand de naam van de winkel hebben wilt.

Reply
Annick 26 november 2018 - 12:07

Wij kopen nieuw en tweedehands. Het ligt er maar net aan wat het is. Zo hebben we alleen maar tweedehandse Little People, maar Barbies en auto’s zijn allemaal nieuw gekocht. Ook poppen en pluche beesten kopen we nieuw. Vind het belangrijk dat speelgoed er nog goed uit ziet en als er bijna niet mee gespeeld is dan neem ik het graag over. Nu is het al wel een tijd geleden dat ik iets van speelgoed tweedehands heb gekocht. Puur omdat ik eerst het internet afstruin of ergens tegen aan loop wat goedkoper wordt verkocht dan dat er voor wordt gevraagd wanneer het tweedehands is.
Hier doen we dus van allebei een beetje.

Reply
Nienke 26 november 2018 - 09:24

Wij kopen veel tweedehands. Dat scheelt gewoon echt veel geld en het is inderdaad duurzaam. Veel speelgoed op marktplaats is echt zo goed als nieuw. Onze jongens zijn gek op Lego, dat hebben we dus ook al vaak op marktplaats gekocht. Wel alleen als het (weer) in de juiste zakjes zit en in de doos. Want juist het opbouwen vinden ze zo leuk.
Onze jongens vinden het trouwens geen probleem om cadeaus tweedehands te krijgen, ze zijn er ook aan gewend en ze weten waarom we dat doen.
Verder koop ik andere spullen ook veel tweedehands, als ik iets nodig heb kijk ik eerst altijd even bij de kringloopwinkel en op marktplaats. Ik vind het een leuke uitdaging om alles zoveel mogelijk tweedehands te kopen.

Reply
Annemiek 26 november 2018 - 09:15

Tegenwoordig doe ik het beide. Ik koop zowel nieuw als tweedehands hoewel ik merk dat wanneer je het kunt je beter playmobil en lego/duplo beter nieuw kunt kopen want zoveel goedkoper is het niet als je het op een tweedehandsmarkt koopt. Ik vind het eigenlijk heel leuk om tweedehands spul te scoren voor weinig. Ook dvds bijvoorbeeld.

Reply
Agnheta 26 november 2018 - 08:42

Ik koop dan weer wel best een hoop speelgoed tweedehands. Het bespaard me veel geld maar ik vind het inmiddels ook een uitdaging. Ik let er op dat het nog mooi is en mochten ze het cadeau krijgen geef ik het in een leuke verpakking. Ze krijgen overigens ook genoeg nieuw speelgoed hoor en tweedehands alleen wat ik schoon kan maken. Mijn kinderen zijn nu nog heel klein dus ze zien het nog niet. Er komt waarschijnlijk een tijd dat ze het minder leuk vinden dan hou ik daar rekening mee maar voor nu is het prima zo. Ik vind dat mp struinen overigens heerlijk!

Reply
Angelique 26 november 2018 - 08:02

Ik koop eigenlijk ook geen tweedehands speelgoed voor de feestdagen. Geen echte reden voor eigenlijk. Denk ik ook gemakshalve, naar de speelgoed winkel gaan (online) en daar zoeken is veel makkelijker en heb je zeker weten de gebruiksaanwijzing er nog bij

Reply
Marjo 26 november 2018 - 07:39

Ik koop noet zoveel speelgoed tweede hands. Wel een fiets maar verder niet zoveel. Ik vind het ook een beetje gedoe! En als ik tweedehands koop krijgen ze weer veel meer en ik vind al dat ze veel krijgen!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.