Tuinieren in de Winter?

by Tamara

Een blog over tuinieren terwijl het nog winter is en er helemaal niets wil groeien? Ja! Want juist nu is het de tijd om plannen te maken voor je tuin! Bovendien zijn er ook een heleboel voordelen van vroeg in het jaar met je tuin aan de gang gaan. Wat dan precies? Dat vertel ik je in deze blog.

Onze kleine, maar fijne tuin.

Twee jaar geleden zijn we verhuisd van een klein huis met een behoorlijke tuin, naar een groot huis met een kleinere tuin. Nu vond ik dat eerst heel erg jammer, maar inmiddels zie ik er ook wel de voordelen van in. Zo deed ik bij ons oude huis niets in de tuin, juist omdat hij groot was en het alleen maar heel veel werk was. Maar hier heb ik echt geinvesteerd in de tuin.  Vroeg in het jaar staan er sneeuwklokjes en komen de eerste tulpen al op en dan begint de lavendel en de rozen ook! Ik heb in de afgelopen twee jaar heel veel verschillende soorten rozen in de tuin geplant. Van grote Engelse rozen, tot theerozen en een prachtige klimroos, die aan de zijkant van ons huis groeit. In allerlei kleuren en vormen en ik kan daar echt heel erg blij van worden. Zeker omdat je, als je ze goed verzorgt, heel lang plezier van ze hebt. Het is inmiddels januari en de hele tuin is uitgestorven, maar hier en daar zie ik nog steeds een roos tussen de dorre takjes staan.

Waarom tuinieren in de winter?

Nou ik verwacht echt niet dat je nu meteen je schep in de bevroren grond gaat zetten hoor. Maar juist in de winter is het een goede tijd om plannen te gaan maken voor je tuin. Welke bloemen en planten wil je dit jaar laten groeien? Welke zaden wil je planten en moeten die misschien nog wat opgekweekt worden? Zo wil ik dit jaar graag verbena en stokrozen in de tuin. Dan wil ik wel op tijd zijn met het eventueel wat opkweken van deze planten, zodat ik er lang plezier van kan hebben. Er zijn ook een heleboel planten die het juist extra goed doen, als je ze in het voorjaar al plant, als het nog koud is, maar niet meer vriest.

Welke zaden en planten kun je het best aan het begin van het jaar planten?

Kijk, er is volgens mij geen enkel zaadje dat blij wordt van bevroren grond en de meeste bloembollen hebben daar ook geen zin in. Zo heb ik niets meer teruggezien van al mijn mooie Dahlia’s, toen het in het voorjaar nog eens begon te sneeuwen en te vriezen. Maar toch zijn er best wel wat zaden die je in het begin van het jaar al kunt planten. Denk hierbij vooral aan bijvoorbeeld zaden voor de moestuin. Mocht je nou toch al aan de slag willen, maar twijfelen of het nog gaat vriezen, dan kun je er ook altijd voor kiezen om binnen al wat zaadjes op te kweken. Bijvoorbeeld in een kweekbak, maar het kan ook onder glas of in kweekpotjes met iets erover heen. Mogelijkheden genoeg dus, als je groene vingers beginnen te jeuken!

Heb jij al plannen voor de tuin dit jaar? En welke bloemen komen bij jou het vaakste voor?

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Nicole Orriëns 3 februari 2023 - 09:29

Wat een prachtige foto’s! Ik zou bijna zin krijgen in tuinieren!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.