Thuiswerken combineren met vier kinderen thuis?

by Tamara

Als er iets is waar ik vaak vragen over krijg, dan is het wel hoe ik thuis kan werken als de kinderen thuis zijn. Zeker nu de kinderen de komende weken thuis zullen zijn, kreeg ik heel erg vaak deze vraag. Omdat wij geen gebruik maken van kinderopvang, heb ik eigenlijk altijd de kinderen thuis als ik aan het werk ben en hoewel het niet altijd handig is, is het met de juiste tips wel te doen. Dus wil jij weten hoe het mij lukt om thuis te werken als alle kinderen thuis zijn? Dat vertel ik je in dit artikel.

Vroeg opstaan.

Ik sta eigenlijk altijd vroeg op omdat ik een hekel heb aan uitslapen, maar juist als de kinderen vrij zijn, probeer ik iets eerder op te staan. Op die manier kan ik het huishouden doen voordat de kinderen wakker worden, ontbijt klaarzetten en vast wat werk voorbereiden.

Deadlines voor jezelf stellen.

het is heel erg lastig om niet even tussendoor wat anders te gaan doen als je thuis aan het werk bent. Bijvoorbeeld even een wasje draaien, de afwas doen, even stofzuigen.. Enzovoort. Dat zijn allemaal dingen die ik zoveel mogelijk in de ochtend probeer te doen, zodat ik daar de rest van de dag niet door afgeleid kan worden. Meestal doe ik het zo: Ik zorg dat het huis klaar is, dat de kinderen even iets voor zichzelf kunnen doen en dan ga ik een heel uur lang even knallen. Of het nou aan mijn boek schrijven is, mail beantwoorden of een blog schrijven. Gewoon even een heel uur alleen aan het werk. Pas als dat uur voorbij is, mag ik iets anders gaan doen.

Soms heb ik iets dat perse die dag af moet. Dan stel ik voor mezelf de regel: Het maakt niet uit wat er gebeurd of wat je verder nog moet doen, je gaat net zo lang door tot je dit af hebt. Dat werd bij mij altijd heel erg goed.

Je kinderen iets te doen geven.

Spreekt voor zich toch? Of toch niet?

Ik hoor vaak van ouders dat ze niks gedaan krijgen in huis omdat hun kinderen zich niet kunnen vermaken. Ik vraag me dan wel eens af hoe dat dan kan. Ik heb zelf namelijk niet de makkelijkste kinderen, maar ze kunnen zich prima zelf even vermaken. Echt geen probleem. Misschien is het zo omdat ik niet echt een moeder ben die op de grond mee gaat zitten knutselen of kleuren. Misschien is het zo omdat ze altijd wel een broer of zus hebben die met ze wil spelen. Ik weet het niet, maar ik denk dat doordat ik het zelf spelen altijd heel erg gestimuleerd heb, ze zich prima kunnen vermaken.

Het is handig om je kind dingen te doen te geven die ook even wat moeite kosten. Bijvoorbeeld een lastige puzzel, een mooie tekenopdracht, zelf een verhaaltje verzinnen en later toneelspelenm knutselen, hoge torens bouwen, weet ik het. Er is keuze genoeg.

Tijd vrij maken voor je kinderen.

Hier boven staat wel heel stellig dat ik dan een uur lang aan het werk ga en niet gestoord wil worden, maar daar staat tegenover dat ik daarna dan een uur lang iets met de kinderen ga doen. Afgelopen vrijdag hadden we bijvoorbeeld een geschiedenis uurtje’ waarin ze me alles mochten vragen en we het uiteindelijk over de Titanic hadden omdat ze wilden weten hoe een schip zomaar kan zinken. Van de Titanic ging het onderwerp naar Laika de ruimtehond en vervolgens naar mummies. Tja, ik ben van alle markten thuis haha!

Maar ook leuk is bijvoorbeeld cakejes bakken, nagels lakken, samen een film kijken of lekker met lego bouwen. Het maakt niet uit, zolang ze dus maar echt de aandacht krijgen.

In de avond werken.

Op drukke dagen werk ik eigenlijk altijd in de avond. op het moment dat ik deze blog schrijf is het bijvoorbeeld ook half elf in de avond. Ik vind in de avond werken meestal niet zo fijn. Ik ben in de avond meestal bekaf en wil dan gewoon even ontspannen, maar dat kan dan niet omdat ik nog aan het werk moet. Niks aan te doen!

Verwachtingen bijstellen.

Maar boven alles, je moet gewoon een beetje reëel blijven. je kunt nou eenmaal niet hele boeken uit je mouw schudden als al je kinderen thuis zijn. Dus als jij die ene deadline niet haalt of je krijgt je werk niet af, dan is dat gewoon even niet anders. Thuis werken met kinderen is gewoon heel erg lastig. maar laten we hopen dat het komende weken een beetje gaat lukken!

 

Moet jij ook thuiswerken nu de scholen dicht zijn ?

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.