Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling?

by Tamara
Hoe onze baby's levens kunnen redden.

Hoe zeker ik er tijdens mijn zwangerschap ook over was dat ik absoluut in het ziekenhuis wilde bevallen met de voorgeschiedenis van mijn twee andere zwangerschappen. Achteraf twijfel ik een beetje. Want die bevalling van Lauren duurde maar 2.5 uur en dat had dus prima een thuisbevalling kunnen zijn!

Mijn keuze voor het ziekenhuis.

Tijdens mijn eerste zwangerschap twijfelde ik heel erg of ik thuis wilde bevallen of in het ziekenhuis. Zelfs toen ik hoogzwanger was wist ik het nog niet zeker. Ik had thuis alles klaar staan om thuis te kunnen bevallen, maar vond het ook geen probleem om zo nodig uit te wijken naar het ziekenhuis. Jullie weten vast wel dat mijn eerste bevalling heel erg zwaar was en heel moeizaam ging. Ik was dan ook heel erg blij dat ik in het ziekenhuis ben bevallen. Zo had ik toch het idee dat ik op de goede plek was mocht het niet goed gaan.

Bij Floris was de keuze voor in het ziekenhuis bevallen ook makkelijk gemaakt. Ik was zo bang om weer zo’n bevalling als vorige keer te hebben dat thuis bevallen niet eens in me op kwam. Achteraf zette de bevalling ook niet uit zichzelf door en moest ik ingeleid worden, dus wat dat betreft had ik ook niet heel erg veel keuze aangezien je nou eenmaal niet thuis ingeleid kunt worden.

Bij Lauren heb ik eigenlijk ook niet getwijfeld of ik  in het ziekenhuis wilde bevallen. Ik ging ervan uit dat het toch niet uit zichzelf op gang zou komen en dat ik vast wel pijnstilling ofzo nodig zou hebben. Achteraf was dat allemaal niet nodig en had het eigenlijk best thuis gekund.

Als ik nu de keuze had, zou ik dan weer voor het ziekenhuis kiezen?

De bevalling van Lauren ging heel erg snel. Binnen 2.5 uur was ze er en daar zat de rit naar het ziekenhuis bij in. ik had van te voren zo in mijn hoofd dat het vast wel weer een lange bevalling zou worden en dat ik de nacht erna zou moeten blijven, maar dat was helemaal niet het geval. Ik kwam in het ziekenhuis, mocht meteen persen en een vrij snel daarna mochten we weer naar huis. Er waren ook verder geen complicaties en ik had die weeën best thuis kunnen opvangen. Bovendien was weeën opvangen in de auto echt verschrikkelijk en waren de weeën op een gegeven moment zo heftig dat ik bang was dat ik in de auto zou bevallen.

Dus ja, ik heb echt een superfijne bevalling gehad, voor zover je een bevalling fijn kunt noemen dan, hij was snel, de weeën waren goed op te vangen en ik heb geen ernstige schade overgehouden. Dus ja, eigenlijk had ik het dus best thuis kunnen doen en als ik had geweten dat het zo snel zou gaan was ik lekker thuis gebleven.

Hoe is dat bij jou gegaan? Heb jij een thuisbevalling gehad of ben je in het ziekenhuis bevallen? Als jij nu terugkijkt op je bevalling, had jij het dan anders willen doen?

Misschien vind je dit ook leuk

23 comments

Manon 5 oktober 2016 - 19:21

Ik had gekozen voor een ziekenhuisbevalling. Daar voelde ik mijzelf fijner bij. Achteraf had ik niet een half uur later in het ziekenhuis moeten arriveren, want dan was Luca in de auto geboren. Als ik thuis was bevallen, was ik met de ambulance naar het ziekenhuis gegaan en had ik onder volledige narcose ‘gerepareerd’ moeten worden. Nu kon dat op de verloskamer onder plaatselijke verdoving.
Volgende zeker weer in het ziekenhuis.

Reply
Cindy 4 maart 2016 - 16:05

Ik heb een medische indicatie waarvoor ik in het ziekenhuis moet bevallen. Maar had ik die niet, dan koos ik nog voor het ziekenhuis. Ik wil dat allemaal niet thuis hebben: al die mensen, die zooi. Klinkt heel plat hoor, maar het is gewoon niets voor mij, thuis bevallen.

Reply
Jodi - liefthuis 3 maart 2016 - 19:34

Ik heb altijd heel erg het gevoel gehad dat ik in hrt ziekenhuis wilde bevallen. Gewoon voor m’n gevoel van zekerheid. Mijn bevalling is heel goed verlopen en zou ook thuis goed zijn gegaan maar toch zou ik de volgende keer weer in het ziekenhuis bevallen.
Gewoon voor m’n gevoel… Denk ik

Reply
Marjon 3 maart 2016 - 16:59

Ik ben bij Maxime bevallen in het ziekenhuis. Dit had ook te maken met mijn medische geschiedenis, maar een thuisbevalling lijkt mij ook heel bijzonder. Liefs Marjon

Reply
Sam 3 maart 2016 - 16:55

Ik twijfelde heel erg of ik nou thuis of in het ziekenhuis wou bevallen. Ik vond het allebei wel wat hebben. Thuis ben je lekker in je eigen omgeving en je hoeft niet met weeën de auto in te stappen. Het ziekenhuis vond ik wel een fijn idee, mocht er onverhoopt iets mis gaan. Het was voor mij echt 50/50! Tot ik 20 weken zwanger was. Ik hoorde een brandweerwagen het dorp in scheuren en ik ben meteen gaan googlen waar dat vandaan kwam. Het bleek twee straten verderop te zijn en drie kwartier eerder was er ook al een ambulance gearriveerd. Een week later hoorde ik wat er aan de hand was. Een achterbuurvrouw was thuis bevallen, maar er was een stukje placenta blijven hangen en ze bloedde als een rund. Ze wonen in een mini arbeidershuisje, net als wij, en ze kon niet van de trap gedragen worden door het ambulance personeel. Die moest dus door het dakraam naar buiten :p Toen ik dat hoorde, was voor mij de keuze snel gemaakt! Ziekenhuis! Ik zag al helemaal voor me hoe ze de gevel eruit zouden moeten slopen om mij en mijn mega buik uit huis te krijgen, mochten er complicaties zijn. Uiteindelijk had ik helemaal geen keus. De bevalling kwam na het breken van mijn vliezen niet helemaal lekker op gang en ik moest uiteindelijk ingeleid worden. Bij een volgende zou ik absoluut weer voor een ziekenhuisbevalling gaan. Het is me goed bevallen!

Reply
Jennifer 3 maart 2016 - 14:43

Ik ben thuis bevallen en als ik altijd de keuze zelf zou mogen maken dan zou ik ook ongetwijfeld weer voor een bevalling thuis kiezen. Het was gewoon intiem, rustig, relaxed en ik kan echt alleen maar met positieve gevoelens terugkijken. En dat is echt zo fijn! Dus hopelijk mag ik dit altijd zo ervaren, lijkt mij in ieder geval helemaal fantastisch!

Reply
Elisabeth 3 maart 2016 - 14:21

Ik ben thuis bevallen en ik vond het heerlijk relaxed. Maar je moet er wel vertrouwen in hebben, hè. Dus als jij van te voren zeker wist dat je naar het ziekenhuis wilde bij deze laatste bevalling is het goed dat je dat gedaan hebt!

Reply
Bianca Schrijft 3 maart 2016 - 12:26

Ondanks dat ik geen kinderen heb, kan ik me wel een voorstelling maken met, wat als? Ik zou dan denk ik toch voor het ziekenhuis kiezen. Ook al is die hier maar 5 minuten vandaan, de zekerheid dat alles voor handen is……. Als je me deze vraag 10 jaar geleden had gesteld, dan was het thuis geweest, daar had ik toen een romantisch beeld bij. Nu zou ik zou ik gaan voor zekerheid.

Reply
Anne 3 maart 2016 - 12:06

Ik heb zelf lang getwijfeld tussen thuis bevallen en in het ziekenhuis, alleen m’n vriend was meteen al duidelijk dat ik in het ziekenhuis moest bevallen. Uiteindelijk ben ik ook in het ziekenhuis bevallen, en zou dat zo weer doen’

Reply
Josine 3 maart 2016 - 09:29

Ik was altijd echt een thuisbevalling-voorstander. Ik ben ook beide keren thuis bevallen. Maar bij de jongste kreeg ik na dje tijd een fluxus en moest ik alsnog met ambulance naar het ziekenhuis. Dat en de verhalen uit mijn omgeving, over andere bevallingen die niet helemaal liepen zoals moest, hebben m’n mening wel veranderd. Hoewel de meeste bevallingen natuurlijk goed gaan, blijft het wel zo dat een bevalling nou eenmaal nooit risicoloos is. Het kan van het ene op het andere moment mis gaan. Daarom zou ik er ook niet weer voor kiezen om thuis te bevallen.

Reply
saskia 3 maart 2016 - 09:17

Oh ik heb iets in concepten staan over een ziekenhuisbevalling. Beide keren ben ik in het ziekenhuis bevallen, ik had wel graag thuis gewild maar dat zat er niet in helaas 🙁

Reply
Kim 3 maart 2016 - 09:00

Als de kleine komt, dan liever het ziekenhuis ivm eventuele complicaties die op kunnen treden. Daarnaast is het ziekenhuis hier om de hoek 🙂

Reply
Marijke 3 maart 2016 - 08:55

Ziekenhuis, beide keren. En dat was achteraf ook steeds maar goed ook. Ik mag ook helemaal niet thuis bevallen meer nu, niet dat er ooit nog een komt hoor…

Reply
Channa 3 maart 2016 - 08:31

Ziekenhuisbevalling en dat was maar goed ook. Verloskundige riep nog met 6 cm ontsluiting het kan ook thuis. Blij dat ik het niet gedaan heb, weer anders niet of Jamie er nu wel zou zijn.

Reply
Joyce 3 maart 2016 - 08:25

Ik wilde bij beide kinderen in het ziekenhuis bevallen, maar heb wel spijt. Bij Sofie ging het zo goed en makkelijk dat ik het best thuis had gekund. Een volgende keer doe ik het hopelijk thuis.

Reply
Eve 3 maart 2016 - 08:14

Vanaf het begin wilde ik in het ziekenhuis bevallen! Ik was totaal niet bang voor de pijn maar voor alle complicaties die er zouden kunnen optreden dus vond ik het veel fijner om in het ziekenhuis te bevallen, voelde toch veiliger. Tijdens mijn zwangerschap hoorde ik over het geboorte centrum.. Dat vond ik meteen heel fijn dan heb je toch een beetje het huiselijke gevoel! En mochten er complicaties optreden was er zo proffesionele hulp aanwezig op de gewoone verlos kamers. Uiteindelijk heb ik het nooit gehaald om naar het geboorte centrum te gaan en moest ik naar de verloskamers omdat het allemaal heel erg snel ging! Ik was in iedergeval blij dat ik in het ziekennhuis was, had veel bloed verloren dus heel blij dat ik niet thuis was! Bij een eventuele 2e hoop ik wel naar het geboorte centrum te kunnen gaan maar hoe dan ook sowieso in het ziekenhuis!

Reply
Kelly 3 maart 2016 - 08:04

Ik wilde geboorrenhuis, maar werd ziekenhuis als ik het nu nog een keer moeten kiezen blijf ik thuis! Vond ze niet aardig en vond het een ramp om die auto in te moeten

Reply
Wilmaaa 3 maart 2016 - 07:24

Ik moest in het ziekenhuis bevallen, omdat ik te ver weg er vandaan woonde mocht er iets gaan gebeuren. Toch ook nog lang thuis geweest 😉

Reply
Nicole 3 maart 2016 - 07:19

Ik had medische indicatie en moest in het ziekenhuis bevallen, maar wilde dit ook heel graag. Had het anders sowieso ook gewild, al had ik zelf voor de kosten op moeten draaien.

Reply
Lonneke 3 maart 2016 - 06:54

Ik moet vanwege mijn medische toestand in het ziekenhuis bevallen en een keizersnee gaat niet zo gemakkelijk thuis, haha. Maar als dit allemaal niet het geval was zou ik denk ik ook liever in het ziekenhuis bevallen.. Voelt veiliger ofzo..

Reply
Dorien 3 maart 2016 - 06:52

Mijn bevalling was een hel en ik ben blij dag ik in het ziekenhuis bevallen ben. Hoe mooi ik een thuisbevalling ook vind, ik zou de 2e keer ook voor het zieke huis kiezen jvm eventuele complicaties etc.

Reply
Charlotte 3 maart 2016 - 06:46

Ik had nu ook voor het ziekenhuis gekozen maar ik zou bij een eventuele tweede misschien ook wel voor thuis kiezen omdat het zo “makkelijk” ging. Ik vind de keuze nu moeilijker dan toen. Toen wist ik het zeker en nu weet ik het gewoon niet.

Reply
Merel 3 maart 2016 - 06:41

Eerste twee ziekenhuis (was gepland, maar werd uiteindelijk ook noodgedwongen). De derde keer wilden we opnieuw naar het ziekenhuis, tot de verloskundige ons de avond ervoor geruststelde mbt thuis bevallen. En dat bleek maar goed ook. Net als jij een flitsbevalling gehad, maar dan thuis. Ik vond het ontzettend fijn en heel intiem (alleen de vk was erbij, kraamverzorgster stapte net tien minuten te laat binnen). Denk desondanks dat het enorm scheelt dat je bij de derde al ervaring hebt en je minder makkelijk druk maakt.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.