Een thuisbevalling. Durf ik het aan?

by Tamara
thuisbevalling

De thuisbevalling is steeds vaker in het nieuws. Niet omdat hij weer in opkomst is, maar juist omdat steeds minder vrouwen ervoor kiezen om thuis te bevalling. Bij mijn drie andere zwangerschappen heb ik het eigenlijk nooit als optie meegenomen dat ik thuis zou willen bevallen. Maar deze keer spookt het steeds vaker door mijn hoofd, een thuisbevalling, zou ik het aandurven?

Een thuisbevalling. Durf ik het aan?

Bij mijn eerste twee bevallingen was het geen optie om thuis te bevallen. Bij Maxim niet omdat de bevalling zo lang duurde dat er ingegrepen moest worden en bij Floris omdat ik ingeleid werd. Door die twee bevallingen had ik eigenlijk niet het idee dat ik ooit eens thuis zou bevallen en eerlijk gezegd was ik daar niet rouwig om. Het leek me namelijk een ontzettend fijn idee dat mocht er iets mis gaan, zoals bij Maxim het geval was, dat je al in het ziekenhuis bent en je niet half bevallend of net bevallen in de auto naar het ziekenhuis moet.

Maar de bevalling van Lauren was heel anders. Hij kwam vanzelf op gang, was goed te doen qua weeën en duurde maar twee en half uur. We waren langer onderweg naar het ziekenhuis dan dat de bevalling daar eigenlijk duurde aangezien ik vrijwel meteen na aankomst mocht beginnen met persen. Dat deed me we nadenken, had ik niet net zo goed thuis kunnen blijven?

Waarom een thuisbevalling wel een optie zou zijn.

De grootste reden waarom een thuisbevalling wel een optie zou zijn is de volgende. Mijn bevallingen gaan steeds sneller. Ik weet dat dat niets zegt over een toekomstige bevalling, maar de verloskundige gaf aan dat het wel heel erg belangrijk is om mee te nemen in de beslissing. Bij Maxim duurde het 3 dagen, bij Floris 5 uur en bij Luren 2.5 uur. Ik ben er heel erg bang voor dat stel het gaat ineens heel erg snel, dat ik dan in de auto langs de snelweg zou moeten bevallen. Het ziekenhuis is hier niet om de hoek en je bent al snel 20 minuten tot een half uur onderweg.

Ook vond ik weeën opvangen in de auto ver-schrikke-lijk! Om de één of andere reden krijg ik gewoon overal weeën waar je ze maar kunt krijgen en heb ik ze in mijn rug, buik en benen. Vooral die rug en been weeën zijn ontzettend lastig weg te puffen in de auto. Bij de bevalling van Lauren zaten we trouwens ook nog achter een tractor. Tja, het is maar goed dat hij me niet hoorde schelden dat hij op moest schieten.

Het lijkt me heel erg fijn om gewoon thuis alles te kunnen doen. De weeën opvangen, even in bad of in bed of zelfs even heen en weer lopen. Stiekem zag ik er best wel tegenop om nog naar het ziekenhuis te moeten rijden. Ook lijkt het me heel fijn om gewoon na die tijd je baby in zijn of haar eigen bedje te zien en dat je niet weer je mini baby in de maxi cosi moet frutselen en dan weer dat hele stuk naar huis rijden.

Redenen waarom een thuisbevalling geen optie is.

De grootste reden zijn de andere kinderen. Ten eerste lijkt het me heel erg lastig als er iemand wakker wordt snachts terwijl de bevalling bezig is. Of als het overdag is en ze niet snappen dat ze niet boven mogen komen ofzo. We hebben niet echt iemand die ze snachts even op zou kunnen halen of die hier zou kunnen komen om op ze te passen.

Ik snap wel dat bevallen een heel natuurlijk iets is, maar ik vind het wel fijn dat mijn kinderen er zo min mogelijk van mee krijgen. Ik vond het bij Lauren al heel erg moeilijk dat ik heel veel pijn had en ze niet snapten waarom dat zo was. Laat staan dat je zegt: Ik ga even naar boven hoor! De baby krijgen.

Nog een reden is dat ik het een heel eng idee vind dat ik, stel mocht er iets mis gaan, nog hals over kop naar het ziekenhuis zou moeten. Ik heb echt niets tegen thuisbevallen en ik snap ook heel goed dat het voor veel vrouwen veilig voelt om dat thuis te doen. Maar als er iets mis gaat dan kun je toch het beste maar vast in het ziekenhuis zijn.

 

Dus ik weet nog niet wat het gaat worden. Aan de ene kant lijkt me het heeeel erg speciaal om het eens mee te maken hoe het is om een thuisbevalling te hebben, maar aan de andere kant lijkt het me dus ook helemaal niets. 

Heb jij ervaring met een thuisbevalling en als je dat niet hebt, waarom heb je er wel of niet voor gekozen?

 

 

 

Afbeelding Shutterstock

Misschien vind je dit ook leuk

16 comments

Anneke 4 april 2017 - 21:12

Ik vond het eerlijk gezegd altijd maar iets vreemd, dat thuis bevallen.
Totdat ik zelf moest bevallen met een keizersnede en 7 dagen in het ziekenhuis moest blijven. Ik had de meest geweldige gynaecoloog en er zaten een paar mega lieve vroedvrouwen tussen, maar alleen al het feit dat ik niet in mijn eigen vertrouwde omgeving was met mijn zoontje kon ik op dat moment al niet trekken.
Moest ik het opnieuw kunnen doen (en indien het geen keizersnede zou geweest zijn natuurlijk en er geen andere zorgwekkende zaken zouden zijn), zou ik geen seconde twijfelen: in mijn eigen huis, eigen omgeving en mijn eigen ding kunnen doen 😉

Reply
Syl 3 april 2017 - 11:28

Ik ben thuis bevallen, ik besloot op de dag zelf de knoop door te hakken. Ik twijfelde namelijk de hele zwangerschap al of ik thuis, of in het ziekenhuis zou willen bevallen. Toen de weeën eenmaal begonnen waren heb ik eigenlijk geen moment meer getwijfeld, ik bleef thuis. Ik vond het heerlijk om onder m’n eigen douche te staan, in m’n eigen bed te liggen en in mijn vertrouwde omgeving te zijn! De bevalling ging voorspoedig, geen gekke dingen. En nadat ik gedoucht had kon ik beneden meteen van m’n kleine zoontje genieten, zonder eerst in die ellendige auto te moeten! Ik zou het zo weer doen.

Reply
Benella 2 april 2017 - 11:39

Ben thuis bevallen bij toeval. Het was al te ver op gang om nog in de auto te stappen en achteraf ben ik er heel blij mee dat het zo gelopen is. Het is echt fijn en veel relaxter dan in het zkh. Het argument van, als er iets mis is, snap ik ook wel, maar is ook een beetje een gekke reden. Je gaat ook niet zelf gewoon maar naar het ziekenhuis, want stel je voor dat je ineens een dokter nodig hebt, dan ben je er maar vast..

Reply
Marloes Mossadeq-Koolhof 31 maart 2017 - 23:38

Ik ben thuis in een bevalbad bevallen zoals ik ook graag wilde. Ik vond het heerlijk om thuis te zijn en onder m’n eigen douche te kunnen en nadien m’n eigen bed in te ‘stappen’.
Ik werk op de kraamafdeling, dus ik zie de andere kant ook. Er is niks mis met het ziekenhuis en het heeft als voordeel dat je alles voor handen hebt aan zorg.
Maar thuis blijft voor mij het speciaalst en meest eigen

Reply
Fem 30 maart 2017 - 10:51

Ziekenhuis hier om medische redenen (en zal dus nooit n keuze hebben). Maar ik snap het even niet, de kinderen zij de reden dat je twijfelt over thuis bevallen omdat er niet iemand is om op te passen, maar ze kunnen toch niet alleen thuisblijven als je naar t zkh gaat? Is er niet sowieso oppas nodig?!

Maar de veiligheid is natuurlijk een ander verhaal 🙂

Reply
Josine 30 maart 2017 - 09:29

De eerste twee thuis! Maar na de tweede teveel bloedverlies, dus toen mocht ik nog met de ambulance naar het ziekenhuis ? was niet fijn.. dus de derde moest in het ziekenhuis. Bellen bij de eerste wee (ik weet niet hoe, maar dat is ook nog zo ongeveer gelukt!), omdat ik ook snel beval. Het was maar goed dat we in het ziekenhuis waren, want ze was een sterrenkijker en heeft het zwaar gehad. Allemaal goed afgelopen gelukkig 🙂 het bevalbad van OZG kan ik onwijs aanraden trouwens! Wat een verademing om daar de weeën in op te vangen. Succes met beslissen! Je kunt wel ervaringen vragen, maar het loopt toch bij iedereen anders 🙂 doe wat goed voelt.

Reply
Ivette - Ivette's life 30 maart 2017 - 09:09

Beide heb ik meegemaakt. En wat een verademing thuis. Je bent geen nummer of patiënt. Ik zou naar t ziekenhuis gaan, maar dan kon ik niet meer in bad bevallen. In 2 uur zat ik op 6 cm en toen was ik nog thuis. Dus thuis t bad opgezet. En t bad gaf mij ook veel pijn verlichting. Je kunt beide bevallingen lezen op m’n blog. Geniet nog maar lekker van de zwangerschap en onthoud: jij kunt t wat je ook kiest.

Reply
Nicole 30 maart 2017 - 08:39

Ik moet er niet aan denken eerlijk gezegd. Is maar goed ook dat ik al in het ziekenhuis was, want beide kindjes hadden in het vruchtwater gepoept.

Reply
Nicole 30 maart 2017 - 08:18

Ik heb beide meegemaakt! De eerste moest ik in het ziekenhuis omdat ik kort voor m’n zwangerschap nog een epileptische aanval had gehad.. en bij de 2e was dat geen reden meer omdat het al zolang geleden was.. ik vond het totaal niet erg om in het ziekenhuis te bevallen maar nu ik weet hoe heerlijk het is om thuis te bevallen zou ik bij een eventuele 3e het weer willen! Zo mega lekker om onder de eigen douche te staan en om daarna heerlijk in een schoon eigen bedje te stappen en daar voorlopig niet meer uit te komen! En waarschijnlijk had ik niet eens in het ziekenhuis aangekomen bij de 2e.. ik ging van 5cm ontsluiting in 5 minuten tijd naar 10.. en nog eens 3 minuten later lag ze al op m’n borst.. had ze in de voortuin geboren geweest denk ik.. ?

Reply
Papa.zijn 30 maart 2017 - 08:09

Wij hebben daar geen ervaring mee. Mijn vrouw wilde graag voor de veiligheid van haar en de baby in het geboortehuis bevallen. Als er dan iets mis zou gaan waren we in ėėn tel in het ziekenhuis.

Reply
Amanda Jongejan 30 maart 2017 - 07:47

Heb beide ervaren.. het ziekenhuis heb ik niet vervelend ervaren. Maar de thuisbevalling was zo rustig, mooi en relaxed! Die gun ik iedereen! Ik zou er echt voor gaan! ?

Reply
Melanie 30 maart 2017 - 07:32

Ik heb er laatst een paar berichten aan geweid. Ik ben bij alle drie thuis bevallen. Ik wordt al naar bij de gedachte in zo een kille omgeving als een ziekenhuis te bevallen. Bovendien heb ik 3 ziekenhuizen binnen 5 minuten van mijn huis. Waarvan er twee met traumahelikopter. Dus dat zit wel goed. Ik vond thuis bevallen erg fijn. In mijn eigen huis, vertrouwt. Bij de tweede had ik het ziekenhuis nooit gehaald zo snel ging het. Mijn oudste lag gewoon te slapen en hebben we na de geboorte wakker gemaakt. Mijn moeder was aanwezig en zijbzou de oudste voor haar nemen mocht dat nodig zijn. Bij de laatste gingen de kinderen naar mijn schoonouders. En anders had ik de buren om op terug te vallen. De pijn daar leer je wel mee omgaan. Heb ik ook nog een paar tips voor.

Reply
Joyce 30 maart 2017 - 07:25

ik ga deze keer voor een thuisbevallng hoe of wat heb ik nog niet over nagedacht, maar daar heb ik nog even de tijd voor haha!

Reply
Neelke 30 maart 2017 - 07:25

Ik ben na twee ziekenhuisbevallingen thuis bevallen van onze derde zoon. Wat een verademing (terwijl ik t ziekenhuis nooit als vervelend heb ervaren). Ik vond het echt een superbijzondere ervaring, die ik niet had willen missen.

Reply
Josan 30 maart 2017 - 06:38

Als je naar het ziekenhuis gaat, heb je toch ook mensen nodig die je kinderen opvangen/oppassen? Of neem je ze dan mee?

Reply
Simpel, met een snufje liefde 30 maart 2017 - 06:36

Ik was graag thuis bevallen, maar ja, tweeling en te vroeg. Omdat ik een keizersnee heb gehad mag ik ook nooit meer thuis bevallen.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.