The Art of the Brick | Naomi

by Naomi Van der Laan
The Art of the Brick

Woensdag 9 december was het zover, de persdag van de tentoonstelling The Art of the Brick. Een tentoonstelling die in het teken staat van de welbekende LEGO blokjes en opnieuw te zien is in Nederland.
Hoe je met deze blokjes een volledige tentoonstelling kan vullen was voor mij een raadsel en we waren dan ook zeer benieuwd hoe het eruit zou zien. Het bezoeken van musea en tentoonstellingen doen wij graag met de kinderen, maar dit was wel een hele speciale!
Benieuwd naar een tentoonstelling met meer dan 1 miljoen LEGO blokjes? Lees dan snel verder.

Nathan Sawaya

Deze Amerikaanse kunstenaar heeft het bouwen met lego blokjes tot een fenomenale hoogte gebracht. Zijn liefde voor LEGO begon al vrij jong. Zo bouwde hij een hondje voor zichzelf nadat hij er van zijn ouders geen als huisdier kreeg.
Nathan laat in The Art of the Brick ontzettend gave kunstwerken zien, een echte inspiratie voor jong en oud. Het toont namelijk dat je met verbeelding en creativiteit eigenlijk alles wel kunt maken en echt eindeloze mogelijkheden hebt.
Zo staat er een 6 meter lange T-Rex maar kun je ook prachtige schilderijen van o.a. Rembrandt, Da Vinci en Vermeer bewonderen.

Edvard Munch - de Screeuw
the Yellowman

Speelgoed als kunst

Wat opvallend is, is dat Nathan niet alleen speelt met speelgoed maar ook met kleuren, vormen en licht. Als je door de tentoonstelling loopt is het namelijk een groot kleurenfestijn. Iets wat niet alleen ik maar ook de kinderen ontzettend leuk vonden en direct aanspreekt. Het plezier spat ervan af. Zo zit er een speelse opbouw in de gehele tentoonstelling en word er gebruik gemaakt van verschillende vormen. Staande kunstwerken, schilderijen en zelfs replica’s van gebouwen.
Dat houdt het vooral voor de kinderen echt leuk, de variatie blijft boeien.
De kunstwerken zelf zijn werkelijk prachtig opgebouwd, blokje voor blokje, hoeveel werk daarin moet zitten. Ik heb er dan ook echt vol ontzag naar staan kijken en de wauw momenten bij de kinderen waren ontelbaar.

zwevende blokjes, hoe werkt dat?
standbeeld nadoen is best lastig
indrukwekkend

Speurtocht

Voor de kinderen is er een speciale speurtocht te verkrijgen, geheel gratis. Deze speurtocht zorgt ervoor dat ze op reis gaan door de kunstwerken. Ze komen meer in contact met de kunstwerken en moeten op eigen onderzoek uit op een speelse manier. Dit is altijd een enorme hit hier, dus dat kwam goed uit. Het is fijn als de kinderen op deze manier meer betrokken worden bij de kunstwerken en er op verschillende manieren naar gaan kijken omdat ze het antwoord op hun vragen moeten zien te vinden.

Audiogids 

Je kunt aan het begin van de tentoonstelling een QR code scannen waarmee je direct de app kunt downloaden. Met deze app kun je de kunstwerken scannen en daarover meer informatie krijgen zoals waar hij de inspiratie vandaan haalde voor het kunstwerk en hoeveel blokjes hij nodig had. Leuke sidenote is dat de kunstenaar zelf de Engelse versie hiervan heeft ingesproken! Denk aan de andere bezoekers en vergeet je koptelefoon of oortjes niet om hiervan gebruik te maken tijdens je bezoekje.

De tentoonstelling The Art of the Brick is nog te zien tot eind februari en kaartjes kun je hier verkrijgen.
Wij vonden het zeker een aanrader, geheel coronaproof en echt de moeite waard! Doe hier samen inspiratie op voor het maken van eigen LEGO kunstwerken thuis, na het zien van deze tentoonstelling weet je namelijk wel dat je er met een simpel huisje niet meer vanaf komt. Er is zoooooveel meer mogelijk!

 

Waar je nog meer dino’s kunt bewonderen is  in Dino Experiencepark.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.