Talitha | Plantenliefhebber!

by Talitha

Zo wordt ik genoemd, ook wel gek met teveel planten.

Ik zal mezelf eerst eens even voorstellen. Ik ben Talitha Dorenbos, sinds 2018 getrouwd met Remco, maar al 10 jaar samen.  Wij hebben samen twee (b)engeltjes van kinderen: Rebecca (8jr.) en Ruben (6jr.). Met z’n vieren en twee hondjes wonen wij met veel plezier in het mooie dorpje Peins te Fryslân. Ik werk als verzorgende in de ouderenzorg en vermaak me hier nog altijd goed na 10 jaar.

 

Hoe het begon!

Mijn planten liefde begon in november 2019. Het huis moest meer groen hebben vond ik, want het was zo kaal. Dat dit het begin zou zijn van een heuse jungle wisten mijn man en ik toen nog niet. Ik begon met de bekende Polkadot (Begonia Maculata) en de geldboom (Pachira Aquatica). Ik had nog geen groene vingers, en liet dan ook snel de Polkadot half verdorren. Hij krijgt toch genoeg water? Dus hoe kan dat nou! Na actief googelen kwam ik er achter dat ze helemaal niet zoveel water nodig heeft, maar wel een hoge luchtvochtigheid. Het geschiede dan ook snel dat ik mijn eerste plantenspuit kocht om de Begonias mee te besproeien. Langzaam aan kweekte ik mezelf groene vingers. 

 

Twee jaar later heb ik 70 verschillende plant soorten & rond de 80 planten. Ze staan er allemaal blij en gezond bij. Maar ik heb ook van al meerdere afscheid genomen (de geldboom heb ik verzopen afgelopen zomer, tot mijn grote spijt). Deze planten liggen mij dan gewoon niet, of is mijn huis niet geschikt voor (Ja, dat kan ook. Te lage/te hoge luchtvochtigheid, te warm/te koud etc.). Ik weet welke dramaqueens zijn en welke tevreden zijn met 1 keer in de 2 weken natte voetjes. Ik gebruik bij de meeste planten terracotta, lekker makkelijk. Vooral omdat ik bekend sta/stond om het verzuipen van mijn planten (Vraag maar aan de planten die ik had voor mijn groene vingers gekweekt waren). 

 

Plantenfamilies.

Ik ben vooral fan van bepaalde plantenfamilies. De hartvormige bladeren van de Philodendrons, de hangerigheid van de Scindapsus en de mooie zilverkleurige stippen op de Begonias. Ik kan er erg van genieten. En de trots die ik voel als er weer een nieuw blad komt. Of een wortel aan het stekje dat ik weer eens ergens vanaf geknipt heb. Voor veel in het niet te begrijpen. Maar tegenwoordig (laten we zeggen zo rond het begin van corona) komen er steeds meer plantenliefhebbers bij! En daar wil ik graag mijn ervaringen en tips mee delen!

 

Ik hoop zo jullie een klein kijkje te hebben gegeven in mijn liefde voor planten. En het lijkt mij leuk om jullie de komende tijd meer over mijn ervaringen te vertellen en eventueel tips te delen! Ik heb in ieder geval nog heel veel spraakvoer over planten en verzorging van.

 

Oant Sjen & Groetnis út Fryslân! 

https://www.instagram.com/talithadorenbos/   

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.