Talitha | Dots.

by Talitha

Planten zijn altijd wel een dingentje, op google vind je zoveel tips en tricks om ze mooi te houden. Maar in de werkelijkheid gaat dit niet altijd op. Zo heb ik met de Begonia’s veel ruzie gehad in het begin. 

Droge puntjes.

Ik kocht mijn eerste Begonia Maculata (Polkadot) bij een plaatselijke bloemisterij! Hij stond al tijden bij meerdere online shops in het winkelmandje. Alleen een plant via internet bestellen stond me tegen (inmiddels verleden tijd). Bij binnenkomst zag ik hem staan, een kleintje met prachtige stippen! Deze ging zeker mee, ik had me al ingelezen en wist zeker; dit ga ik rocken.

Maar toen puntje bij paaltje kwam had ik na 2 weken nog maar de helft over en de andere helft had van die lelijke droge punten. Hogere luchtvochtigheid was nodig, je mag hem alleen niet besproeien. Dus hoe ga ik dit doen? Gewoon proberen! En nadat ik begonnen ben met sproeien kwamen er nieuwe blaadjes en waren de dode puntjes verleden tijd! De plant knapte met de dag steeds meer op. Ze heeft voor al meerdere nakomelingen gezorgd en staat prachtig te wezen op mijn dochter haar kamer.

Meerdere planten van 1 plantenfamilie.

Na ander half jaar heb ik er inmiddels al 3 van staan, prachtige volle planten waar ik veel zorg in steek! Ook meerdere soorten: De Tamaya (als je deze rustig door laat groein gaat ze heel leuk hangen), Snowcap, BlackJungle, Erythrophylla (Beefsteak), Serratipetala en een bladbegonia Rex. Elk met hun eigen wensen en gebreken. De ene mooier als de ander. Zo was de Beefsteak een klein stekje, maar is inmiddels uitgegroeid tot een heuse plant. Het ene blad nog groter als t ander!

Stekken

De Blackjungle heb ik laatst helemaal gestekt. Hij was toen ik hem al kocht niet de mooiste, daarom ging de schaar erin. Dan hoop ik straks als ze flinke wortels hebben ze weer uitgroeien tot een mooie grote volle plant.

Het stekken van de begonia’s is super makkelijk. Het handige is wel om even te weten om welke het gaat.  Zo heb je bij de bladbegonia alleen een blad met steel nodig. Maar bij een Begonia Polkadot moet je een blad met

steel en stengel hebben. Anders krijg je wel wortels, maar wordt het geen plant. Terwijl er bij bladbegonia een volledige plant kan groeien uit het steeltje.

Ik heb al meerdere successen gehad met het stekken. Het is heel simpel en je hebt snel resultaat.

En voor tips & tricks mag je mij altijd vragen.

Buiten Begonia’s

Laatst kwam deze gek er ook achter dat je de meest prachtige Begonia’s voor buiten hebt (dankzij haar tante die prachtige foto’s stuurde van haar tuin in zomervibe). Deze heb ik nog niet aangeschaft, maar staat zeker hoog op mijn verlanglijstje. Zoals de Begonia Waterfall, hierin groeien ontzettend veel bloemen, dat staat toch super gezellig buiten in je tuin!

Dus twijfel je over de aanschaf van een begonia? Niet meer doen! Gewoon proberen, het staat zo gezellig al die stippels in je huis.

Oant Sjen & Groetnis út Fryslân!

https://www.instagram.com/talithadorenbos/

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.