Talitha | Bouw thuis je eigen escape room.

by Talitha

Het binnen zitten begint te vervelen, al maanden gaan we een stuk minder weg als anders. De reden? Juist, door de Corona maatregelen. We mogen absoluut niet klagen met de afgelopen zomer maar echt veel op pad zijn de meeste niet geweest. Met het komende weer, de huidige maatregelen of wederom een lockdown zal dit de komende tijd niet anders zijn maar dat betekent niet dat we het thuis niet gezellig kunnen hebben. Ben jij klaar met de bordspelletjes en wil je eens wat anders en vind je het leuk creatief bezig te zijn. Bouw thuis je eigen escape room. En ik als fanatieke escaper en voormalig eigenaresse van 2 escape rooms vertel ik hoe je dit kunt doen.

Hoe bouw ik thuis een escape room

Kies één kamer uit of je betrekt het gehele huis erbij, of bouw een hut in de tuin en gebruik dit als onderdeel van het spel, aan jou de keus. Bedenk een doel, dit kan zijn ‘’vind het boek’’ of ‘’vind de schat’’. De schat kan natuurlijk van alles zijn, bijvoorbeeld wat lekkers of een kleinigheidje. Vervolgens ga je aan de slag met de opdrachten. Zorg voor wat slotjes, dit kunnen cijfersloten zijn maar ook sleutel sloten. Bij de Action of bouwmarkt verkopen ze diverse sloten, Je kan natuurlijk ook wat aan je fietsslot hangen of iets in een koffertje stoppen die op slot kan maar het kan ook een volledige kamer zijn die op slot gedraaid kan worden met een sleutel zodat ze ook een puzzel moeten maken om die sleutel te bemachtigen.

Opdrachten voor een escape room thuis

Een paar voorbeelden van wat opdrachten:

  • Een kruiswoordpuzzel, de overgebleven letters moet je tellen uit het alfabet (B=2) hiermee kan je dan vervolgens een code maken.
  • Maak een morse code (dit kan je op internet vinden en zelf invoeren)
  • Gebruik een oud boekje waarbij je letters markeert en je op deze manier een zin maakt die de aanwijzing is naar een volgend plekje waar ze weer verder kunnen.
  • Gebruik diverse drankjes met kleuren of gebruik kleurvloeistof, giet dit in glazen of potjes en maak ernaast een aanwijzing met welke kleur welk cijfer is. Dit kan je natuurlijk ook met lego blokjes doen of gekleurd papier. Het is net hoe gek je het wil maken.
  • Maak een geheim schrift wat ze aan de hand van een legende moeten ontcijferen.
  • Gebruik een oude puzzel of maak zelf een puzzel van papier, draai hem op ze kop wanneer die gemaakt is en schrijf de code of tekst naar de volgende aanwijzing op de achterkant. ( je kan ze dit ook op een doorzichtige plaat laten maken zodat ze de puzzel na het maken niet zelf hoeven om te keren maar dat ze eronder kunnen kijken wat erop staat.
  • Maak een doolhof op papier met cijfers of letters en laat ze dit tekenen, zet er diverse cijfers in en de cijfers waar ze langskomen om het op te lossen hebben ze nodig.

Natuurlijk kun je voor kleuters de puzzels aanpassen naar kleuren of de letters die ze misschien al herkennen. Wanneer je de escape room wat educatiever wil maken of voor tieners kun je natuurlijk ook rekensommen, topografie of Engelse opdrachten erin verwerken. Zorg er wel voor dat er een lijn in zit, start bijvoorbeeld met een brief waarin duidelijk staat waar ze als eerste naar toe moeten. Zorg dat ze de puzzel oplossen en met de juiste code moet het duidelijk zijn wat hun volgende stap is en waar ze de code vervolgens op kunnen gebruiken. Zo doorlopen ze alle stappen naar hun einddoel.

Escape room puzzelEscape room thuis bouwenEscape room thuis

Wat zorgt voor net dat beetje extra thuis

Een extra tip om de beleving van je thuis escape room net wat leuker te maken, doe de gordijnen dicht, zet lampjes aan en een spannend muziekje op. Misschien past er wat verkleedmateriaal bij jou verhaal, dan zitten ze helemaal in het spelletje. Zet indien mogelijk via Youtube een klok die aftelt aan op je tv.

Een echte escape room duurt vaak 60 minuten maar hier kun je natuurlijk je eigen draai aan geven. De meeste kinderen zijn gek op spelletjes en je zal zien dat ze bloed fanatiek worden om eens op een andere manier onder tijdsdruk hun doel te behalen.

Wanneer je het idee leuk vind maar de uitvoering niet

Wanneer je zelf totaal niet creatief bent of geen zin hebt om dit zelf te bedenken kun je veel kant en klare pakketten online vinden. Ook zijn er diverse online escape rooms te spelen alleen is dit wel vaak vanachter je beeldscherm, enkele zijn ook volledig uit te printen.

Nu wil ik een echte escape room spelen

Ben jij nu zo enthousiast geworden en zou je zelf een echte escape room willen spelen? Dan heb ik wat tips voor je.

Kijk goed naar de leeftijden bij de diverse escape rooms. Op escapetalk kan je veel informatie vinden over diverse escape rooms. Mijn tips: Zijn jou kinderen tussen de 6 en 10 jaar en willen ze een eerste escape ervaring dan is de escape room ” de vreemde vogel ” in Vlaardingen een leuke kamer voor met het hele gezin. Bij deze kamer kijkt er niet iemand mee via camera’s maar hangen er hints naast de puzzels die je zelf kunt pakken wanneer je dit nodig vind.

Zijn jou kinderen iets ouder en wil je wat meer avontuur inclusief muziek, lichteffecten en diverse soorten puzzels? Kijk dan zeker op Escapetalk naar de diverse kamers in jullie regio, die je kan doen met kinderen en waar je een leuk thema kunt uitzoeken. Voorbeelden van diverse thema’s zijn: Ga op Expeditie naar Cocoseiland en baan je een weg door de jungle of bevrijd je de heks van de toverspreuk in Zoetermeer of wanneer je een weekendje weg bent bij Landal of Centerparcs hebben ze ook vaak escape rooms.

1 ding is zeker! Er zijn er nog genoeg te spelen.

Nu ben ik wel erg benieuwd? Hebben jullie al eens een escape room gespeeld en zo ja welke?Escape room thuis

Op expeditie in de Jungle

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Kirsten Mamagisch 19 oktober 2020 - 20:00

Dit is echt een superleuk idee. Ik heb het ook wel eens in mijn klas gedaan. Sowieso als kids moeten gaan puzzelen en uitzoeken vinden ze het al gauw heel leuk om te doen!

Reply
Anoniem 19 oktober 2020 - 21:11

Leuk om te horen Kirsten!
Ben benieuwd wat je ervan gaat maken.. in de klas is ook erg leuk inderdaad!

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.