Strippen, wat is het en helpt het bij het opwekken van de bevalling?

by Tamara
positiekleding

Voordat ik zwanger was had ik nog nooit van het woord strippen gehoord. Of nouja wel van het woord, maar dan met een andere definitie. Pas toen ik denk ik zo rond de 37 weken zwanger was las ik het woord voor het eerst in het praatgroepje van de groep zwangere vrouwen die op dezelfde termijn waren als ik. Ik kon me er eerlijk gezegd helemaal niets bij voorstellen en toen de verloskundige ging kijken of ik al ‘stripbaar’ was, had ik geen idee waar ze het over had en wat ze nou precies van plan was. Hoe ik die strippoging ervaren heb en of het bij mij geholpen heeft lees je vandaag!

Wat is strippen nou eigenlijk.

Laat ik maar bij het begin beginnen, want wat is strippen nou eigenlijk en wat hoort het te doen? Nou strippen gebeurd meestal als je al behoorlijk hoogzwanger bent. Ik heb wel eens verhalen gehoord van vrouwen die dit al bij 37 weken wilden, maar dan schijnt het nog niet echt te werken.

Als je gestript word, brengt de verloskundige 2 vingers bij je in. Hiermee onderzoekt ze je baarmoedermond. Wanneer deze een stukje open staat, kan de verloskundige het hoofdje van de baby aanraken. Als de verloskundige het hoofdje van de baby kan voelen, draait ze met haar vingers een paar rondjes op het hoofdje van de baby om zo de vliezen los te krijgen van de baarmoedermond. Dit stimuleren van de baarmoedermond zorgt ervoor dat het stofje prostaglandine aangemaakt word, een stofje dat ervoor zorgt dat de baarmoedermond rijpt en de bevalling op gang komt. Bij het strippen kun je wat bloed en slijm verliezen, dit is heel normaal.

Hoe voelt het strippen?

Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik gestript voor en tijdens de bevalling. De eerste keer mislukte omdat de verloskundige niet met haar vingers bij het hoofdje kon komen. Maar dat wil niet zeggen dat het geen pijn deed, ik vond het namelijk echt ontzettend veel pijn doen en ik kan het omschrijven als een scherpe felle pijn. Overigens deed die strippoging helemaal niets, op wat voorweeën na. De tweede keer was toen ik al weeën had en deed ook behoorlijk veel zeer. Het is al niet fijn als iemand daar gaat zitten wroeten als je al pijn hebt, maar dit was echt verschrikkelijk. Ik werd er ook heel erg misselijk van en ik moest overgeven. Ook maakte het bij mij niet echt heel veel verschil.

Tijdens mijn tweede zwangerschap werd ik ook gestript toen overtijd liep. Deze keer had ik al 3 centimeter ontsluiting en hielp het strippen wel. er kwam ook behoorlijk wat slijm en bloed vrij (sorry voor de TMI) en ik had ook echt wel flink wat voorweeen daarna. Alleen zetten die dus niet door waardoor ik de dag daarna toch nog ingeleid moest worden.

Werkt strippen nou?

Strippen kan dus wel helpen, maar je lichaam moet er ook wel gewoon echt klaar voor zijn. Dit is ook 1 van de redenen dat ze niet zomaar gaan strippen, want een strippoging is gewoon heel erg vervelend en zeker als het voor niets is. Bij mij hielp het dus tijdens beide zwangerschappen niet om echt te gaan bevallen, maar ik hoor ook genoeg vrouwen die na het strippen flinke weeën kregen en wel bevallen zijn. Mocht je na een strippoging na 24 uur nog geen weeën hebben is de strippoging mislukt en kun je je eventueel nog een keer laten strippen.

 

Ben jij gestript tijdens je zwangerschap en heeft het bij jou wel tot een bevalling geleid?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

24 comments

Mel 26 september 2016 - 21:27

Ik ben vandaag met 40 weken gestript. Pijnlijk vond ik het niet eerder gevoelig. Tot nu toe heeft het alleen maar krampen opgeleverd. Hopelijk zet het door..

Reply
Tamara 26 september 2016 - 21:28

Ik duim voor je! Succes!

Reply
Angela - Mama met passie 16 februari 2016 - 10:30

Ik had er wel van gehoord, maar hier is het niet nodig geweest! Lijkt mij heel erg naar.

Reply
Simone 15 februari 2016 - 21:42

He jakkes, ik wist niet dat strippen zo’n pijn deed. Ik heb dat dan ook niet gehad. Gelukkig 😉

Reply
Evelyn 15 februari 2016 - 19:42

Gestript aan 41 weken, maar hielp niet. Uiteindelijk is alles dan vanzelf op gang gekomen, net 1 dag voor de voorziene inleiding. Eigenlijk had ik daarbij geen keuze, de vroedvrouw deed het gewoon tijdens onderzoek. Voor mij hoeft het ook niet meer bij een volgende zwangerschap.

Reply
jodi - liefthuis 15 februari 2016 - 16:16

Hier hoefde er gelukkig niet gestript te worden. Alhoewel als ik nog meer dagen over tijd was gegaan, ik het waarschijnlijk gewoon had laten doen. Ik was het met 40 + 4 onderhand wel zat.

Reply
Michelle 15 februari 2016 - 14:19

Handig artikel! Ik had me hier, 28 weken zwanger, ook nog niet in verdiept. Fijn om te weten hoe het in zijn werk gaat en wat het precies moet doen. Hoop dat ‘t hier niet nodig zal zijn.

Reply
Jessica 15 februari 2016 - 13:50

Bij mijn eerste zwangerschap ben ik rond de 39 weken gestript. Vond het inderdaad ook erg pijnlijk. Na 2 dagen flinke voorweeen kwam de bevalling, net voor de geplande inleiding, zelf op gang!

Reply
Carina 15 februari 2016 - 12:17

Ik heb met de zwangerschap van Esmee wel 3maanden met voorweeën rondgelopen.
Werd er zo gek van. Elke keer die ritjes naar het ziekenhuis. weer aan de scan.

ik zat steeds op 2 cm ontsluiting maar er gebeurde gewoon weg niets. Toen ze es een kijkje nam.
Ze vertelde verder niets en ineens een PIJN!! Wauw..
Ze heeft me daarna ook niet verteld wat die pijn nou was enzo.

Thuis google-en want dat is je grootste vriend toch? bleek dus dat ze me gewoon gestript had.
Wist ook niet wat dat was, voor dat ze me pijn had gedaan haha 😛
Het heeft verder ook niets uitgemaakt. ik werd alsnog ingeleid op 20 maart met pilletjes, en 21 maart is Esmee geboren.

Reply
Jessica 15 februari 2016 - 11:40

Leuk artikel, ik heb vaker gehoord van ik ben gestript, maar wist eigenlijk nooit wat het precies was, (de behoefte om te googlen was er ook niet haha) maar nu weet ik het!

Reply
Kelly 15 februari 2016 - 10:50

Misschien een gekke vraag, maar kies je ervoor om gestript te worden of is er een bepaalde reden voor? Want als ik het zo lees wacht ik liever tot het allemaal vanzelf op gang komt, tenzij je natuurlijk zodanig overtijd bent..

Reply
Miriam 15 februari 2016 - 08:36

Bij Veerle ben ik gestript. Vond het absoluut niet fijn. Twee dagen erna slijmprop verloren en vier dagen erna bevalling. Of het nou door het strippen kwam of dag het toeval was weet ik niet

Reply
Charlotte 15 februari 2016 - 08:15

Nee hier ook niet gestript. Het lijkt me ook niet erg fijn idd. Bij ons ging het allemaal best heel vlot dus daar ben ik wel blij mee.

Reply
Sharleen 15 februari 2016 - 08:09

Hier met 37 weken gestript, en het hielp na een aantal uur. Bij het strippen had ik nog geen ontsluiting. Diezelfde avond begonnen m’n weeën, helaas duurde het toen nog 26 uur tot ik bevallen was.

Reply
Joyce 14 januari 2018 - 10:35

Mag ik vragen wat bij jou de reden van het strippen geweest is? Aangezien je nog geen ontsluiting had?

Reply
Marijke 15 februari 2016 - 08:07

Ik zou het echt iedereen afraden om je te laten strippen. Dat strippen deed bij mij bijna meer pijn dan de bevalling zelf. Vreselijk vond ik het. Never again 🙂

Reply
Linda 15 februari 2016 - 07:45

Geen ervaring mee gelukkig. Ivy kwam een weekje te vroeg helemaal zelf. Ze had nogal haast 🙂

Reply
Elisabeth 15 februari 2016 - 07:33

Ik ben ook gestript, met precies 40 weken. Zodra t mocht dus. Ik had echt genoeg van zwanger zijn. Gelukkig heb ik nooit zoveel last van mijn baarmoedermond. Ik voelde wel wat er gebeurde, maar heel veel pijn deed het niet. Officieel heeft het trouwens niet gewerkt, want het hoort binnen 18 uur effect te hebben. Ik beviel na anderhakve dag 🙂

Reply
Nicole 15 februari 2016 - 07:22

Hier gelukkig niet nodig geweest. Kindje kwam helemaal uit zichzelf. Hoor ook veel om me heen van vrouwen die gestript zijn en waarbij het niets hielp!

Reply
Lonneke 15 februari 2016 - 07:12

Ik was 41 weken en zelfs toen werkte het strippen niet.. bij bij hebben ze iedere wel 3/4 dagen gel moeten in brengen dus wellicht was mijn lichaam er nog niet helemaal klaar voor ^^

Reply
eline 15 februari 2016 - 07:08

Ik ben met 38 weken gestript en werkte meteen! Ik had toen ook al ruim 3 cm ontsluiting maar nog geen weeën, na het strippen kreeg ik voorweeen die 8 uur later doorzetten in ontsluitingsweeen en drie uur later was ons meisje geboren! 🙂 ik heb er dus wel goede ervaring mee, strippen opzich vond ik vervelend maar niet echt pijnlijk.

Reply
Josan 15 februari 2016 - 06:29

Nee, gelukkig niet. Het lijkt me vooral erg pijnlijk.

Reply
Channa 15 februari 2016 - 06:08

Tijdens mijn tweede zwangerschap werd ik gestript en ik vond het allemaal wel meevallen qua pijn! De pijn daarna, flinke mensteuatiekrampen vond ik vervelender. Helaas heeft het niks uitgehaald.

Reply
Simpel, met een snufje liefde 15 februari 2016 - 06:07

Nee ik ben niet gestript. Gelukkig maar zo te horen. Ik heb me er nooit in verdiept. Als ik nu zwanger mag raken zal ik nooit gestript mogen worden volgens mij want ik heb een keizersnee gehad.

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.