Stoppen met borstvoeding na twee jaar.

by Tamara
Stoppen met borstvoeding na twee jaar

Het koste een aantal pogingen en het ging niet zo makkelijk als ik gehoopt had, maar het stoppen met borstvoeding na twee jaar is eindelijk gelukt! Ik ben nu zwanger van ons vierde kindje en hoewel dat één van de redenen was, had ik nog wel een aantal redenen waarom ik wel graag wilde stoppen met borstvoeding. Die redenen en hoe het mij is gelukt om te stoppen met borstvoeding na twee jaar vertel ik in deze blog.

Stoppen met borstvoeding na twee jaar.

Als mensen horen dat ik borstvoeding geeft en zeker wanneer ik vertel hoe lang ik het vol houd elke keer dan zijn ze toch heel vaak wel verbaasd. Aan de ene kant omdat ze het niet bij me vinden passen (waarom niet? Geen idee hahha) en aan de andere kant dat het me gelukt is om zolang te voeden ondanks dat ik nog 2 andere kinderen heb. Nou, laat ik maar eerlijk zijn, ik heb gewoon heel erg veel geluk gehad. Mijn productie kwam alle keren meteen op gang, het aanleggen ging altijd meteen goed en op een klein kloofje na heb ik nooit problemen gehad. Ik ben niet zo’n hele erge doorzetter, dus als ik verhalen van andere moeder hoor die ondanks borstontstekingen, spruw en weet ik wat door blijven voeden dan heb ik daar ontzettend veel bewondering voor.

Dat het bij mij zo makkelijk ging, was voor mij ook de reden om door te blijven voeden. Ik ben namelijk zo’n luiwammes die snachts liever haar kind even aanlegt dan helemaal naar beneden te gaan en een fles warm te maken. Natuurlijk was het af en toe wel lastig dat Richard niet even een voeding kon doen aangezien ik weiger te kolven. (Tja sorry, 2 x geprobeerd en ik vond dat echt verschrikkelijk) Maar hij vond het niet erg en moedigde me altijd aan om vooral door te gaan. Wat natuurlijk ook ontzettend scheelt is dat ik thuis werk en dus thuis kan blijven met de kinderen. Ik denk dat wanneer je fulltime of parttime werkt of veel weg bent dat het dan een stuk lastiger is om lang te voeden.

De reden om te stoppen.

Mijn ideale manier om te stoppen is het aan het kind overlaten en op zijn tempo afbouwen. Maar, dat lukte dus alleen bij Maxim. Die had er na 16 maanden ineens genoeg van en weigerde te drinken. De andere twee keren heb ik de keuze gemaakt om te stoppen. Bij Floris was ik zwanger en deed het ontzettend veel pijn om te voeden. Ik zat op een gegeven moment tijdens elke voeding met mijn tanden op elkaar en dat was voor mij wel een reden om na 23 maanden te stoppen. Ik bouwde toen de borstvoeding binnen 1 week af. Nu bij Lauren ben ik weer zwanger en ik had weer steeds heel erg veel last van pijn bij het voeden. Dus dat was voor mij eerst een reden om af te bouwen. Nu moet ik zeggen dat er niet heel veel af te bouwen viel hoor, die voeding was namelijk al redelijk opgedroogd en ze dronk beide keren alleen nog maar voor ze naar bed ging.

Die eerste poging mislukte omdat ze elke keer als ik het haar weigerde echt ontzettende woedeaanvallen kreeg. En dan niet alleen als ze ging slapen, maar ook snachts werd ze meerdere keren helemaal overstuur wakker omdat ze ‘melkie’ wilde. Toen ze de derde nacht niet meer rustig te krijgen was besloot ik maar overstag te gaan en het later weer te proberen. Een maand ofzo later heb ik weer een poging gedaan, maar toen werd ze behoorlijk ziek en vond ik het een beetje sneu. Dus ik besloot het uit te stellen tot na haar tweede verjaardag. De pijn was inmiddels helemaal weg en het was dus niet heel erg lastig om te voeden.

Inmiddels is ze twee en vorige week besloot ik dat het genoeg was geweest. Lauren is twee, kletst een heleboel en is behoorlijk groot, dus ik vond echt dat ze er te groot voor was. We hadden ons ‘doel’ gehaald en het was mooi geweest. Bovendien wordt ze straks grote zus en ik wil absoluut niet twee kinderen voeden, niet alleen omdat ik dat zelf geen fijn idee vind, maar ook omdat Lauren heeeeel erg jaloers is en ik niet wil dat ze straks boos is op de baby.

Hoe het stoppen met borstvoeding na twee jaar ging.

Tja, hoe stop je dan met het geven van borstvoeding? Nou, gewoon, in één keer. Ik zal maar zeggen dat ze het de eerste keer dat ik ‘Nee’ zei echt niet leuk vond. Ze vond het zelf namelijk nog heel erg fijn om te drinken en was er nog lang niet klaar mee. Ik heb wat extra met haar geknuffeld en haar even tegen me aan gehouden zodat ze toch nog een soort van contact had voor ze ging slapen. Op de tweede dag was ze heel erg boos toen ik zei dat ze geen melkie (zoals ze het zelf altijd noemt) kreeg. Ik heb haar maar uitgelegd dat ze stuk zijn en dat er geen melkie meer uit komt. Ook heb ik gezegd dat ze al heel groot is en dat ze het niet meer nodig heeft. Wonder boven wonder leek ze het te snappen en ging ze gewoon slapen.

Inmiddels zijn we alweer een paar dagen verder en kan ik zeggen dat het stoppen met borstvoeding na twee jaar eindelijk gelukt is. Of nouja eindelijk, ergens vind ik het wel een klein beetje jammer.Het is toch weer zo’n fase die je afsluit en het was altijd echt een ontspannen momentje tussen ons tweetjes. Ze is heel druk en wil eigenlijk nooit op schoot zitten, dus dit was dan wel heel fijn soms. Maar ik ben er ook wel blij mee dat het gelukt is. Twee jaar is een prima leeftijd en over een paar weekjes hebben we zo’n klein ukje dat ik weer mag voeden. Wat heel erg wennen zal worden! Haha!

 

Heb jij borstvoeding gegeven? Hoelang heb je dat gedaan en hoe is het jou gelukt om af te bouwen?

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

9 comments

‫Karin Van Geffen 23 mei 2018 - 11:06

Sofia is 20 maanden en ze krijgt in de ochtend middag en avond en soms nog tussen door borstvoeding.
Ik wil stoppen maar hoe?
En het is vaak ook gewoon handig. Vandaar dat ik niet doorzet. Misschien kun jij me de kracht geveb om er echt mee te stoppen.

Reply
Angela - Mama met passie 26 juni 2017 - 22:06

Wauw wat goed 2 jaar! En knap dat ze het snapt? op naar je volgende borstvoedings avontuur? Ik heb bij onze dochter 14 maanden gevoed. Niet omdat ik wilde dat ze zou stoppen, maar omdat ze het, zoals ze zelf zei, het bah vond. Inmiddels een zoon aan mijn borst van 5 weken oud en we gaan zien hoe lang hij wil drinken. Ik vind het 2 jaar ook een mooie tijd om te stoppen.

Reply
jodi - liefthuis 26 juni 2017 - 20:54

Wat een stap om dan toch te stoppen. Ik stopte op advies van de huisarts na 8 maanden, maar als dit niet de reden was had ik voorlopig nog wel doorgevoed. Knap dat ze het lijkt te snappen.

Reply
Marian 26 juni 2017 - 15:09

Mijn dochter was ook ruim 2 jaar, ik weer zwanger, en moest stoppen voor mijn eigen gezondheid. Het zwanger zijn en voeden was teveel. Ze dronk alleen nog s morgens even lekker bij ons in bed. Dus hebben we dat opgelost met een warm flesje melk wat mn man maakte als hij al vroeg naar zn werk ging. Als dochterlief dan wilde aanhappen aan de borst stopte ik snel het flesje erin. Want zonder dat was een woede aanval niet te stoppen!

Reply
Milou 26 juni 2017 - 11:53

Ik vind het echt zooooo gaaf dat je gewoon álle drie de kinderen zo lang gevoed hebt! Mees is nu bijna 16 maanden en krijgt nog ‘s ochtends, ‘s avonds en vaak ‘s nachts ook nog wel een slokje maar die drinkt verder ook niet zo goed. Ik hoop dat Mees het zelf af gaat bouwen zoals Maxim deed, maar ik vind het nu nog superfijn en gezellig dus van mij mag het nog wel even duren!

Reply
Dieuwke 26 juni 2017 - 10:09

Wat fijn om te lezen! Lily wordt in september 2 en dat is voor mij ook de grens. Ze drinkt nu alleen nog voor t slapen en s nachts. T is echt een vast ritueeltje dat ze haarfijn weet. Op de schommelstoel ‘titten’ (zitten) en dan tikt ze met dr vinger op mn borst en wilt ze trinke!
Om vervolgens na een paar slokjes soms los te laten en ‘jam jam jam’ te zeggen hahaha

Reply
Joyce 26 juni 2017 - 09:15

Ik heb bij beide kinderen 6 weken borstvoeding gegeven. Daarna lukte het niet meer. Ik hoop deze keer langer te mogen/kunnen voeden.

Reply
@janeiro311 26 juni 2017 - 06:55

Ik herken me helemaalnin dit verhaal. Belize was ruim 2,5 toen ik gestopt ben. Ze kreeg alleen nog “borstie” voor het middagdutje, maar sinds ze ‘s middags niet meer slaapt ben ik ermee gestopt. Heel soms vroeg ze er nog naar maar heb inderdaad op dezelfde manier als jij uitgelegd dat ze niet meer kreeg. En dat het straks voor de baby is. Een paar keer boos, extra knuffelen, maar accepteerde het volledig.

Ik vind het nog steed bizar hoe verbaasd men kan reageren op het feit dat ik zolang borstvoeding heb “volgehouden”. Ben ook behoorlijk “makkelijk” aangelegd, dus in mijn ogen was stoppen op een bepaald moment meer een kwestie van doorzetten, dan gewoon lekker makkelijk doorgaan.

Toen ik bij de huisarts vertelde dat ik wilde stoppen (Belize was half jaar oud) zei ze: “waarom zou je? Het wordt alleen maar leuker nu!” Ik ben blij dat ik toen niet ben gestopt en ik ben dankbaar dat ik mijn dochter heb kunnen voeden zolang mijn dochter het nodig had.

Reply
Josan 26 juni 2017 - 06:45

Ik lees dit terwijl ik mijn dochter voed ook al weer twee jaar oud. Ik heb nog niet echt een datum of moment in mijn hoofd. Tot nu toe is het allemaal gewoon toevallig zo gelopen. Ik wil in elk geval volhouden tot na onze vliegvakantie. Al was het alleen maar omdat ik het super makkelijk vind tijden vliegen om haar stil te krijgen. daarna zien we wel weer verder. Misschien houd ik het wel vol tot haar 4de (hahahah grapje).

Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.