Snelle schoonmaaktips voor drukbezette moeders.

by Tamara

Oké, ik wilde eerst als titel doen. ‘Schoonmaaktips die het huishouden leuker maken.’ maar feit is dat schoonmaken en het huishouden doen gewoon echt nooit leuk is. Haha. Het hebben van een schoon huis is wel heel erg fijn en al helemaal als dat kan zonder dat je er al teveel moeite voor hoeft te doen. Nu ben ik onlangs bevallen van de vierde en je kunt je vast wel voorstellen dat er bij ons meer dan genoeg schoon te maken is. Sterker nog, als ik zou willen kan ik de hele dag ongeveer wel gaan schoonmaken, maar laat schoonmaken nou niet echt mijn hobby zijn. In de loop van de jaren heb ik een aantal hele slimme en vooral snelle schoonmaaktips verzameld die het schoonmaken en houden van je huis net even wat makkelijker maken. Poetsdoek in de aanslag? Oké, hier komen ze!

Snelle schoonmaaktips voor drukbezette moeders.

Zorg voor een vaste routine.

Ik (en met mij vast nog veel meer) heb vaan de neiging om een heleboel in één keer te doen. Met dan als gevolg dat ik uuuuurenlang bezig ben met kastjes uitzoeken, dingen overhoop trekken en vanalles schoonmaken, maar dat het vervolgens nog een grotere bende is dan eerst.. Tja.. En toen had ik ineens geen zin meer. Het is daarom slim om een soort routine te maken waarbij je elke dag iets doet. Een klusje meer of minder kan best, maar alles opsparen tot één dag is niet handig. Ik schreef al eens een uitgebreide schoonmaakroutine en daar probeer ik me redelijk aan te houden.

Schoonmaakrooster voor een gezin van 5.

Gebruik schoonmaakmiddel dat voor meerdere doeleinden geschikt is.

Een tijdje geleden vertelde ik in dit artikel al dat ik sinds kort helemaal fan ben van de schoonmaakmiddelen van Blue Wonder. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het voor die samenwerking nooit gebruikte, maar toen een aantal dingen uit dat pakket op waren, heb ik een hele voorraad nieuwe besteld. De geur is alleen al heerlijk en blijft superlang hangen!

Oké, maar een schoonmaakmiddel voor meerdere doeleinden dus. Wat ik dus vaak doe is met schoonmaakmiddel een sopje maken (flinke emmer vol) en hier alles mee afnemen. Nu weet ik niet hoe vies het bij jullie is, maar daarna is het water bij mij meestal nog niet heel erg smerig. Dus zet ik de emmer op de grond en dweil ik de vloer er helemaal mee. Daarna is het water meestal wel vies (tja sorry, groot gezin, veel kinderen. Haha) en gooi ik het in de wc. Wat schoonmaakmiddel erbij (bijvoorbeeld de speciale Blue Wonder Wc reiniger) en de wc even schrobben. Zo hoef je niet elke keer nieuw schoonmaakmiddel te pakken voor elk klusje en ben je ook sneller klaar. (En het scheelt weer in de portemonnee!)

Mocht je nou veel hebben schoongemaakt en is je water wel echt vies geworden dan pak je natuurlijk gewoon nieuw water en schoonmaakmiddel! Wij hebben een hele donkere tegellaminaatvloer waar je heel snel strepen op ziet. Bij normaal schoonmaakmiddel had ik die altijd heel erg veel last van, maar met de speciale vloerreiniger van Blue Wonder niet. ( En ik blijf het zeggen hoor, hij ruikt zooooooo lekker!) Ohja! Kleine tip, je hebt echt maar een heel klein beetje schoonmaakmiddel nodig! Anders krijg je namelijk alsnog strepen haha! Wat ook fijn is, is dat dit schoonmaakmiddel geschikt is voor alle soorten vloeren! Zelfs een geoliede houten vloer!

 

Vlekken op kleding voorbehandelen voor je het in de was doet.

Zijn jullie kinderen (en mannen) ook zulke vlekkenmonsters?  Hier zitten soms vlekken in kleding waarvan ik soms echt niet weet hoe die er ooooooit uit moeten gaan. Maar goed, kinderen moeten natuurlijk wel lekker kunnen spelen en zich niet druk hoeven maken over de was, dus ik was alles wel.

Wat ik meestal doe bij vlekken waarvan ik niet weet of ze er nog uit willen is ze even voorbehandelen met groene zeep of  een vlekkenspray. Ik kreeg een hele tijd geleden als tip dat ik Dasty van de Wibra moest gebruiken, maarehh.. Dat werkte een beetje te goed (lees: het haalde de kleur ook uit het shirt) dus nu gebruik ik meestal wat allesreiniger van Blue Wonder. (Dezelfde als ik ook voor schoonmaken en dweilen gebruik, maar dan in een sprayflacon). Even laten intrekken en hoppa in de was!

Wegwerpdoekjes!

Oké, niet zo goed voor het milieu, maar wel heeeel handig. Als ik geen tijd (lees zin) heb om een sopje te maken, dan ga ik alles wel eens bij langs met een wegwerpdoekje. Die zijn heel goedkoop (ik haal wel eens een groot pak bij de Lidl) en alles is heel erg makkelijk weer schoon! Oké, het maakt niet zo goed schoon als een sopje, maar voor wat vieze vlekjes hier en daar werkt het prima!

Zooi meteen weer opruimen.

Ja, dit vind ik ook lastig. Bijvoorbeeld met koken. Als ik druk aan het koken ben dan is het vaak een chaos in de keuken en dan heb ik dus echt geen zin om het weer allemaal op te ruimen. Maar het moet dus wel van mezelf, anders blijft het erbij haha. Hetzelfde doe ik met de was. Ik had eerst regelmatig een volle wasmand met nog te wassen was en ook een volle wasmand (of meerdere) met was die nog opgevouwen moest worden. Maar op een gegeven moment werd ik gewoon gek van die was overal steeds. Ik draai nu gewoon 2 á 3 wassen per dag en elke avond vouw ik alles op als de kinderen onder de douche staan. Daarna ruim ik het ook meteen op zodat niemand een shirt uit de wasmand trekt en ik weer opnieuw kan beginnen.

Ook weten mijn kinderen inmiddels  dat ze het speelgoed waar ze mee hebben gespeeld daarna weer op moeten ruimen. Doen ze niet altijd, maar ze weten het wel!

Iedereen draagt een steentje bij.

Over die kinderen, die vinden het vaak heel leuk om mee te helpen als je het op een leuke manier brengt. Dus niet gaan staan schreeuwen wanneer ze hun zooi eens achter hun kont opruimen. Ik heb twee jongens die dol zijn op grote jongens dingen doen, dus ik zeg regelmatig dat ik: ‘Voor dit klusje echt de hulp van een hele grote jongen’ nodig heb. Gegarandeerd dat ze binnen no time in de keuken staan. Ze hoeven niet af te wassen of de badkamer te schrobben hoor, maar wel bijvoorbeeld even overal een doekje langs halen of even vegen.

Ook heb ik ze geleerd om zelf hun was in de wasmachine te doen en zelf hun bedden af te halen. Zelf bordjes op het aanrecht zetten en als ze rommel hebben gemaakt dat ze het zelf opruimen.

lees hier wat mijn kinderen in huis moeten doen.

Hoeveel klusjes doet jouw kind in huis?

De bezem is je beste vriend.

Ik stofzuig elke dag en nog liggen er vaak overal kruimels. Dus echt, de bezem is mijn beste vriend. Ik ga meestal pas stofzuigen na de lunch omdat er dan overal kruimels liggen, maar als er in de ochtend ook wat ligt dan haal ik even snel de bezem erdoor. Alle stofjes in kruimels in het hoekje bij de keuken en als ik later ga stofzuigen dan zuig ik het weer op (of ik doe het even met veger en blik)

Ik heb nog een heleboel meer tips, maar ik zie dat ik al weer ruim over de 1000 woorden zit, wat betekent dat de meesten van jullie vast al zijn afgehaakt en zijn gaan schoonmaken hahaha! Hebben jullie nog een goede snelle schoonmaaktip die ik hier echt bij moet zetten?

In samenwerking met Blue Wonder.

Misschien vind je dit ook leuk

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.